Microsoft Flight Simulator 2020

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

microsoft flight simulator 2020 vanaf buiten gezien

Na 14 jaar heeft Microsoft eindelijk weer een nieuwe versie van zijn flightsimulator uitgebracht. Die ziet er spectaculair uit  – zonder al te zware eisen te stellen aan de hardware.

Er zijn al eindeloze discussies gevoerd of de nieuwe Microsoft Flight Simulator nou een game is of een wereld­simulatie. Eén ding is zeker: de aarde is nog maar zelden zo spectaculair van bovenaf in beeld gebracht.

Mooi dankzij de cloud

Dat spectaculier is mogelijk gemaakt dankzij de koppeling met de cloud, die voor het eerst op die manier in een game gebruikt wordt. FS2020 heeft via de cloud namelijk toegang tot maar liefst twee peta­bytes aan driedimensionale wereld- en objectgegevens van Microsofts kaartenservice Bing Maps.

Dat komt overeen met 20.000 blu-rays. Om de wereld in detail te ­kunnen zien, moet je tijdens het vliegen continu verbonden zijn met internet – via een snelle verbinding. Microsoft raadt minimaal 20 Mbit/s aan, maar 50 Mbit/s is beter. Je kunt ook offline spelen, maar dan heeft de kwaliteit van de weergave er flink onder te lijden.

In Bing Maps zijn er maar van relatief weinig plaatsen 3D-modellen. Daarom wordt er een AI ingezet die de gaten opvult via ruimtelijke objecten die uit satellietbeelden worden gegenereerd. De technologie is ontwikkeld door de Oostenrijkse start-up Blackshark.ai.

Het resultaat ziet er op het eerste gezicht verbluffend realistisch uit, maar komt vaak niet overeen met de werkelijkheid – sommige huizen in de simulatie hebben bijvoorbeeld totaal andere gevels dan in de echte wereld. Aangezien Microsoft de beeldkwaliteit van Bing Maps voortdurend aanpast, is het denkbaar dat het uiterlijk van de 3D-­objecten in de loop der tijd zal verbeteren.

Flamingo’s en fotorealistische details

De simulatie staat bol van de details. Zo zie je in Florida flamingo’s langs fladderen en galopperen er geanimeerde giraffen over de Afrikaanse savanne. Net als voorganger Flight Simulator X uit 2006, haalt ook de nieuwe versie actuele weergegevens van internet.

microsoft flight simulator 2020 vergezichten

Genoeg te bekijken op je virtuele reis: de flamingo’s fladderen om je heen in Florida.

Voor het eerst is de weergavekwaliteit van het weer ook bijna fotorealistisch. Grote, driedimensionale wolken breken het licht en werpen schaduwen, de wind zet het vliegtuig realistisch in beweging en de regendruppels kletteren overtuigend tegen het raam.

Turbulentie wordt in real-time fysiek correct berekend, afhankelijk van de weersomstandigheden en het terrein (zoals hooggebergte). Spelers kunnen ook in real-time observeren hoe onweersbuien ontstaan, regenbogen worden gevormd of wolken oplossen.

Drie edities

Flight Simulator is verkrijgbaar in drie edities. Voor 70 euro haal je de Standard-versie in huis, voor 90 euro de Deluxe en met het uitgeven van 120 euro scoor je de Premium Deluxe: elk met meer vliegtuigen en realistischer nagebootste luchthavens.

De Standard-versie bevat 20 vliegtuigen en 30 gedetailleerde luchthavens, de Deluxe-­versie heeft 25 vliegtuigen en 35 luchthavens. Als je graag over de grote Boeing 787-10 Dreamliner en Heathrow Airport wilt beschikken, dan kom je er niet omheen om de duurste Premium Deluxe-versie aan te schaffen, die in totaal 30 vliegtuigmodellen en 40 luchthavens bevat.

Naast de online verkoopversies via Windows Store en Steam zijn de Standard- en Premium-edities beschikbaar als schijfversies die uit tien dvd’s bestaan. De Stanaard-versie zit ook in het abonnementsaanbod Xbox Game Pass van Microsoft.

Diverse gamers hebben na de release al kritiek geuit dat het veel duurder is om achteraf extra vliegtuigen en vliegvelden te kopen dan wanneer je op voorhand al de Premium-versie aanschaft. In plaats van 120 euro ben je voor een volledige upgrade vanuit de Standard-versie 250 euro kwijt.

Lift off

Als je wilt opstijgen, moet je eerst voldoende ruimte op je ssd vrijmaken – we raden niet aan om Flight Simulator op een harde schijf te installeren. Tijdens het installeren moet er minstens 150 tot 200 GB vrij zijn en uiteindelijk neemt Flight Simulator ongeveer 100 GB in beslag.

Voor beginners is de vliegschool in Flight Simulator verplichte kost. Daar leer je via acht missies hoe je met een ­Cessna 152 moet vliegen. Daarin wordt alles doorgenomen, van de basisbesturing van het vliegtuig, de cockpitbediening tot het opstijgen, landen en navigeren.

De relatief complexe bediening via de muis en het toetsenbord maak je je verrassend snel eigen en eenmaal onder de knie, kun je er complexe vliegmanoeuvres mee uitvoeren. Met speciale hardware zoals een stuurknuppel gaat het allemaal nog preciezer en wordt het nog immersiever.

Desondanks is Flight Simu­lator ook met de muis en het toetsenbord erg leuk en makkelijk te bedienen. Vooral het (optioneel) klikken en slepen van de vele kleine schakelaars en hendels in de cockpit met de muis is leuk en geeft je echt het gevoel dat je daadwerkelijk een complexe vliegmachine bestuurt.

Als je daar geen zin in hebt, kun je de computer zo’n beetje alles laten bedienen en van Flight Simulator een prachtige screen­saver maken.

microsoft flight simulator 2020 cockpit view

De regendruppels bewegen zich realistisch over de ruit van je cockpit.

Het geheel zal zeker nog meeslepender zijn als je Flight Simulator in plaats van op een monitor op een virtual-reality headset speelt – binnenkort zal ondersteuning daarvoor worden toegevoegd. Flight Simulator zal echter niet vanaf het begin met alle VR-headsets werken, voorlopig is alleen ondersteuning aangekondigd voor Windows MR-headsets zoals de HP Reverb G2, die in Europa nog niet beschikbaar is.

Met 4320 × 2160 pixels biedt die headset een bijzonder hoge resolutie. Ondersteuning voor headsets van Oculus, HTC en Valve moet later volgen.

Hardware-eisen

Al bij de eerste vliegoefeningen zijn de realistische graphics en het plastisch ogende interieur van het vliegtuig indrukwekkend, ondanks dat we bij de eerste test bewust geen high-end hardware gebruikt hebben.

Een GeForce GTX 1070 gecombineerd met een Core i7-3770K en 16 GB werkgeheugen was genoeg om de game zonder problemen met de op één na hoogste detailinstellingen high weer te geven – inclusief behoorlijke randafvlakking (Temporal Anti-Aliasing) in full-hd. Het verschil met het ultra-detailniveau is nauwelijks zichtbaar. Bij een hogere resolutie nemen de eisen echter flink toe – voor 4K in Ultra heb je naast een snelle cpu ook 32 GB RAM en een grafische kaart op het niveau van een Nvidia RTX-2080-Ti nodig.

Conclusie

Al uit de eerste indruk blijkt dat Microsoft Flight Simulator 2020 een succesvolle opvolger van de oude Flight Simulator X is. De open SDK maakt talrijke uitbreidingen mogelijk om gratis en betaalde vliegtuigen, luchthavens en missies toe te kunnen voegen.

De prestaties zijn prima voor de aangeboden beeldkwaliteit – in tegenstelling tot FSX destijds kun je de game ook met huidige middenklasse hardware mooi en vloeiend spelen. En de voor de aangekondigde VR-integratie zou in combinatie met de uitstekende graphics een uiterst meeslepende vliegervaring kunnen opleveren.

(Jan-Keno Janssen, Martin Fischer, Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 28)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer software-reviews c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Game review: Beautiful Desolation

Beautiful Desolation begint als een Hollywood-sci-fi: out of the blue verschijnt er een onbekend ‘schip’ met de naam Penrose op aarde. Al snel worden ...

Game review: Doom Eternal

Geen tijd te verliezen als allerlei demonengespuis de Aarde wil overnemen. Vanuit je basis (Fortress of Doom) die om de Aarde zweeft zie je de Aarde a...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er