Je hebt tegenwoordig veel meer keuze in VR-brillen om op je pc aan te sluiten dan alleen de bekende Oculus Rift en HTC Vive. Nieuwe VR-games zoals Half Life: Alyx zorgen voor een groter publiek. Tientallen headsets lokken kopers met steeds hogere resoluties. Maar het gaat bij virtual reality om meer dan pixels.
Er zijn een stuk of twintig verschillende VR-headsets verkrijgbaar om aan je pc te koppelen. Zo heeft de drie jaar oude Oculus Rift een opvolger gekregen in de vorm van de Rift S en heeft Valve, het bedrijf achter gameplatform Steam, zijn eerste bril op de markt gebracht in de vorm van de ‘Index’. We geven je een overzicht om makkelijker je weg te vinden in het enigszins verwarrende aanbod.
Verschillende prijsklassen
Tot voor kort hadden pc-VR-brillen ongeveer dezelfde kwaliteit en prijs als je de serieuze opties met elkaar vergeleek. Maar tegenwoordig is er een driedeling. Mainstream headsets kosten tussen 250 en 600 euro, apparaten voor echte liefhebbers rond de 1000 euro en professionele headsets meerdere duizenden euro’s. De grootste verschillen vind je bij de resolutie en het zichtveld. Dat laatste wordt ook wel FoV (Field of View) genoemd en bepaalt of je de virtuele wereld als door een verrekijker ziet, met veel zwarte rand eromheen, of meer zoals in de echte wereld.
Voor een groot zichtveld heb je momenteel ook grote schermen en lenzen nodig en bovendien een hoge resolutie. En dat vraagt om hoge prestaties: om bijvoorbeeld de Pimax te voorzien van 2560 × 1440 pixels is minstens een GTX 2070 of een grafische kaart met vergelijkbare performance nodig. De fabrikanten maken graag reclame met grote FoV-waarden, maar in de praktijk is het verschil tussen bijvoorbeeld 100 en 110 graden bijna niet te zien. In deze vergelijking zijn er drie headsets die een duidelijk waarneembaar groter zichtveld hebben dan de concurrentie: de Pimax 5K+, Pimax 8K+ en VRgineers XTAL. Bij al deze headsets is het overigens mogelijk om je gewone bril er onder te dragen.
Software voor VR
Wat betreft de softwareondersteuning maakt het niet veel uit welke headset je koopt. Met uitzondering van de dure professionele Varjo VR-1 kunnen ze allemaal overweg met de OpenVR-standaard en zijn ze dus ook compatibel met de op Steam aangeboden VR-software. Steam is momenteel dan ook de grootste VR-softwarewinkel.
De brillen van Oculus en Pimax zijn bovendien compatibel met de Oculus-store. Daar vind je enkele exclusieve titels die niet op Steam zijn te vinden, zoals de populaire titels Robo Recall en Lone Echo. Er is een onofficiële driver waarmee Oculus-software op OpenVR-headsets kan draaien, maar die werkt niet met alle titels. De Microsoft Store, die vooral wordt gebruikt door alle Windows-Mixed-Reality-headsets, heeft in de VR-wereld weinig in te brengen.
Tot voor kort waren wij vooral voorstander van Steam om VR-software aan te schaffen: je kunt Steam-titels namelijk ook blijven spelen als je overstapt op een bril van een andere fabrikant. Ondertussen is er echter ook een goede reden om voor de Oculus-store te kiezen, namelijk ‘cross-buy’. Sommige titels kun je namelijk zonder extra kosten zowel op de pc-headsets van Oculus spelen als op de compleet autonoom werkende Oculus Quest VR-bril.
Display
Je kunt ook nog kijken naar de gebruikte displaytechniek. Oled-schermen bieden het donkerste zwart en de fraaiste kleuren, maar tonen ook rafelige randen door de lay-out van de subpixels voor de drie kleuren (pentile-matrix). Lcd’s met eenzelfde resolutie zien er scherper uit, maar ze hebben minder contrast en neigen tot na-ijlen bij hoofdbewegingen.