Zo speel je games voor Windows op een Linux PC

Blog
0

Windows is marktleider op het gebied  van besturingssystemen. Toch stappen steeds meer mensen over op Linux, omdat het bepaalde voordelen biedt. Je wordt beter beschermd tegen malware en virussen en ook oudere computers zijn compatibel met Linux. Desondanks aarzelen velen nog, omdat ze in de veronderstelling zijn dat je op een Linux PC geen Windows games kunt spelen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat wel voor elkaar krijgt en geven we antwoord op de vraag ‘wat is VPN?’.

Zo Speel Je Games Voor Windows Op Een Linux PC

Veiligheid

Eenmaal online begeef je je in een wespennest. Van alle kanten worden internetgebruikers bestookt met gepersonaliseerde reclames. Iedereen aast op je persoonlijke gegevens. En hackers liggen overal op de loer om jouw persoonlijke gegevens te gelde te maken. Het is dus belangrijker dan ooit om je online veiligheid te beschermen. Dit doe je door onder meer antivirussoftware en een firewall in te schakelen en alert te zijn op gegevens die je deelt. Je kiest sterke en unieke wachtwoorden voor elk afzonderlijk account en schakelt bij voorkeur ook een VPN in.

Wat is VPN? VPN is de afkorting van virtueel privénetwerk. Je maakt eerst verbinding met een VPN-server, die je overigens zelf kunt kiezen. De gegevensoverdracht tussen jouw apparaat en de VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. De VPN-server zorgt vervolgens voor encryptie en stuurt de gecodeerde gegevens door naar de openbare server of de server van je internetprovider. Met een VPN hou je hackers en virussen op afstand en vergroot je je privacy online. Je eigen IP-adres wordt namelijk afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server.

Ook de open source software van Linux biedt gebruikers een grotere mate van online veiligheid en privacy.  Omdat het om open source gaat, hoef je niet bang te zijn dat het openen van een bestand meteen je hele computer infecteert. Je kunt het programma gratis downloaden en installeren. Vooral de problemen die veel gebruikers met Windows 11 ervaren, zijn aanleiding om over te gaan op Linux. Je hoeft de software niet te activeren en je instellingen blijven ook na een update gewoon intact. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hoef je geen expert te zijn in terminals en commando’s. Het is eenvoudiger dan je denkt en je kunt zelfs games voor Windows op je Linux PC spelen. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet.

Gamen met Linux

De makkelijkste manier om games te spelen op je Linux PC, is door je te richten op games die specifiek voor Linux zijn ontworpen. Spelontwikkelaars spelen graag in op het toenemende gebruik van Linux. Sterker nog, games spelen op een Linux PC is zelfs prettiger omdat je minder last hebt van bugs. Heb je toch je oog laten vallen op een game specifiek voor Windows? Dan kun je deze game met de volgende programma’s probleemloos op je Linux PC spelen:

1. Wine

Wine bevat een uitgebreide database van games voor Windows. Het handige van dit programma is dat bij elke game de slagingskans wordt aangegeven. Platinum betekent bijvoorbeeld dat je de game zonder problemen op je Linux PC kunt spelen. Bij Goud moet je een paar kleine aanpassingen maken in de configuratie. En bij Zilver en Brons moet je wat meer issues oplossen vooraleer je de game kunt spelen. Als je hardware het ondersteunt, kun je Wine in combinatie met PlayOnLinux (POL) gebruiken.

2. Steam Play

Op Steam vind je zowel games die specifiek voor Linux zijn gemaakt, als games voor Windows. Voor de eerste categorie zoek je in het menu naar SteamOS+Linux. Wil je weten welke games voor Windows ook gespeeld kunnen worden op een Linux PC? Let dan op het logo van Steam. Als de game geschikt is voor Linux, zie je dit logo verschijnen naast de titel.

3. Proton

Ook met Proton kun je games voor Windows spelen op je Linux PC, al moet je soms even zoeken. Steam geeft namelijk niet expliciet aan welke games compatibel zijn met Proton. Vind je een interessante game en zie je een blauwe button met ‘Install’? Dan heb je beet en kun je de game meteen installeren.

4. Lutris

Ben je een ervaren Linux-gebruiker en deins je er niet voor terug op wat opdrachten te typen? Dan is Lutris jouw one-stop-shop voor games. Installeren gaat heel makkelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat de game de eerste keer wat minder soepel loopt.

Meer over

LB

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er