Je zult waarschijnlijk even moeten wennen aan de Lua-syntaxis. Zorg ervoor dat je alle open haakjes sluit en vermijd overlapping van verschillende soorten haakjes. Het basisidee is om een regel te formuleren die het gewenste apparaat identificeert met behulp van een aanduiding (matches ) en er vervolgens een eigenschap aan toe te wijzen (apply_properties).
regel = {
matches = {
{
{–[[ Vergelijk –]] },
},
},
apply_properties = { [“KEY”]=”VALUE” }
}
Laat de ogenschijnlijk overbodige haakjes achter matches niet weg omdat WirePlumber een geneste array verwacht. Hierdoor kunnen meerdere vergelijkingen worden gekoppeld met EN- en OF-voorwaarden, maar dat zou hier te ver leiden.
Voordat je regels kunt definiëren, heb je de apparaataanduidingen nodig voor de vergelijking. Om die te vinden, open je een terminal en gebruik je wpctl status om alle objecten weer te geven die aan je PipeWire-sessie zijn gekoppeld, van applicaties tot hardware. Zoek onder “Audio / Apparaten” naar het item voor je audioapparaat. Het nummer voor de naam is de huidige ID. Gebruik deze ID (bijv. 32) om met wpctl de eigenschappen van het apparaat weer te geven:
wpctl inspect 32
Kopieer de waarde na “device.bus-path” voor PCI-apparaten zoals de ingebouwde geluidskaart en de waarde na “device.bus-id” voor USB-apparaten. Voer nu dit waardenpaar als regel in het configuratiebestand in:
regel = {
matches = {
{
“device.bus-path”, “equals”,
“pci-0000:00:1a.3-platform-et¦” },
}
},
apply_properties = {
[“device.description”] = “Internet¦” }
}
Ga volgens hetzelfde principe te werk binnen “apply_properties” en wijs de gewenste naam als tekenreeks toe aan “device.description”.
Voeg deze regels nu toe aan de speciale tabel “alsa_monitors.rules“. Om dit te doen, voeg je aan het einde de volgende regel toe aan de configuratie:
table.insert(alsa_monitor.rules,regel)
Bewaar het bestand. Om de regels toe te passen, start je WirePlumber opnieuw op door systemctl –user restart wireplumber.service in de terminal in te typen. Open vervolgens de systeeminstellingen in Gnome en controleer de namen van de audioapparaten in de sectie Geluid. Als de regels van toepassing zijn, verschijnt de gewijzigde naam daar.
Als daar geen audioapparaat verschijnt, heb je waarschijnlijk een syntaxisfout in je configuratiebestand. Controleer haakjes en komma’s. Gebruik in een apart terminalvenster journalctl -f –user -u wireplumber om te zien of of WirePlumber een valse start meldt wanneer je de service opnieuw start.
Om je wat tijd en hoofdpijn te besparen, hebben we een sjabloon van het Lua-script klaargezet voor je om te downloaden.