Op de meeste Windows-pc’s staan ook buiten de Windows- en programmamap vaak programma’s die een gebruiker niet wil missen. Dat kunnen even snel gedownloade speciale tools zonder eigen installatieprogramma zijn, maar in die categorie vallen ook portable programma’s die je bijvoorbeeld op een usb-stick hebt staan.
Voor het eerste type adviseren we om een submap – bijvoorbeeld ‘tools’ – in de programmamap aan te maken. Om de utility’s daar op te slaan, heb je dan een bestandsmanager nodig die je met administratorrechten kunt starten. Onze favoriet is Double Commander, maar als noodmaatregel kun je ook Kladblok starten als administrator en dan via ‘Bestand / Openen’ het bijbehorende dialoogvenster ‘misbruiken’ als Verkenner.
Een dergelijke tools-map is overigens ook de ideale plek om Restric’tor in te zetten. Die manier werkt voor de meeste portable programma’s alleen echter niet: zij moeten in hun eigen map schrijfrechten hebben, ook als ze onder een beperkt gebruikersaccount draaien. Die map barricaderen werkt dan dus niet, net zo min als het aanmaken van een SRP-padregel die het uitvoeren van de code die in die map staat toestaat.
Dat laatste is voor mappen op een usb-stick sowieso geen goed idee: de meeste sticks zijn met het bestands systeem FAT32 geformatteerd, maar dat kent geen rechtenbeheer, zodat gebruikersprocessen in het algemeen overal mogen schrijven – een ideale toegangspoort voor malware. Voor dergelijke gevallen heeft SRP hashregels. Daarmee identificeer je een afzonderlijk uitvoerbaar bestand als vertrouwenswaard.
Daarbij zijn kenmerken als bestandspad, grootte en wijzigingsdatum niet doorslaggevend, maar een hash, oftewel een digitale vingerafdruk van het bestand. Dat heeft het voordeel dat malware geen kans heeft om zich bijvoorbeeld naar een toegestaan programma te kopiëren: de hash zou daarbij onherroepelijk veranderen.
Omdat het voor de hashregels niet uitmaakt waar een bestand opgeslagen is, werken ze bovendien ook als de usb-stick met portable programma’s een andere stationsletter krijgt toegewezen. Het voordeel van het uniek identificeren van bestanden wordt echter een nadeel als het betreffende programma vaak updates krijgt. Dan moet je de hash telkens weer opnieuw berekenen om het programma weer toe te staan.
Ook programma’s die zich in een door gebruikers te beschrijven map installeren zijn een probleem. Dat doen die programma’s vaak om zich stilzwijgend en zonder inmenging van het Gebruikersaccountbeheer te kunnen updaten.
Als SRP plotseling meldt dat een dergelijk programma geblokkeerd is, moet je als verantwoordelijke gebruiker elke keer kijken of de hash door een legitieme update gewijzigd is of dat er toch een trojan binnengedrongen is. Hoe je dat met niet al te veel moeite kunt doen, staat in c’t 10/2017, p. 56.