Bricklink Studio – zelf Lego-modellen ontwerpen en bouwen (download)

Noud van Kruysbergen
0

Met Bricklink Studio kun  je je eigen Lego-modellen ontwerpen en bouwen, maak je eenvoudig de typische handleidingen en hoef je aan het eind de stenen niet eens op te ruimen. Lees wat je ermee kunt en waar je het downloadt.


lego modellen ontwerpen Bricklink

Het is de moeite waard om het ontwerp met Page Design na te kijken om fouten op te sporen, zoals een te lange onderdelenlijst die het model overlapt.


Lego modellen ontwerpen met Bricklink Studio

Op webplatforms zoals Rebrickable en Bricklink presenteren duizenden ontwerpers hun Lego-creaties – van kleine sneeuwscheppen uit drie stenen tot landschappen van 20.000 stenen, alles is er te vinden.

Om anderen de modellen te kunnen laten nabouwen, maken de ontwerpers instructies die in geen enkel opzicht onderdoen voor die van de Lego-kits die je in de winkel kunt kopen. Dat doen ze met Bricklink Studio en kun je ook zelf doen.

Bricklink Studio freeware – download

Voor het ontwerpen van Lego-modellen is er speciale software. Een van de meest populaire programma’s is het freeware Bricklink Studio 2.0, dat een database bevat van alle Lego-onderdelen waarvan je met een speciale editor 3D-modellen kunt samenstellen:

De software maakt vervolgens een handleiding voor dergelijke modellen en rendert desgewenst fotorealistische beelden.

Hoe gebruik je Bricklink Studio?

Bricklink Studio 2.0  is gratis beschikbaar voor macOS en Windows. De Engelse gebruikersinterface en handleiding tonen de belangrijkste functies meteen na het starten met plaatjes en het begeleid bouwen van een Lego-slak.

De bediening is vergelijkbaar met die van andere 3D-tekenprogramma’s.

  • Het muiswiel zoomt in
  • De linkermuisknop selecteert objecten
  • De ingedrukte rechtermuisknop roteert de constructie in de ruimte.
  • De linkermuisknop samen met de Shift-toets verplaatst het model.
  • De toetsen op het numerieke toetsenbord veranderen de gezichtshoek in vaste perspectieven; met 5 selecteer je bijvoorbeeld het bovenaanzicht.

Bij het bouwen moet je ervoor zorgen dat de knoppen Snap en Collision ingedrukt zijn (in kleur gemarkeerd). Op die manier verbindt het programma passende componenten automatisch en worden overlappende componenten als fouten gemarkeerd.

Je hebt toegang tot die en andere functies op de werkbalk onder de menubalk.


Ontvang gratis meer workshops voor ontspanning tijdens vakantiedagen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Lego bouwstenen groeperen

Het programma verdeelt de keuze aan enkele duizenden bouwstenen aan de linkerkant van het venster in samenstellende groepen – gesorteerd op hun vorm of functie.

Favorieten markeren

  • Door op de Tab-toets te drukken, wordt de selectie vergroot.

Voor vaak gebruikte vormen is het handig om ze als favorieten op te slaan. Om dat te doen, hou je de muis boven de onderdelengroep en klik je op het sterretje.

  • Met een linker muisklik pak je een onderdeel vast.
  • Gebruik de pijltjestoetsen om het in de gewenste positie te draaien voordat je met de linkermuisknop klikt om het in het model in te voegen.
  • Je kunt hetzelfde onderdeel weer in dezelfde oriëntatie plaatsen met nog een klik met de linker muisknop.
  • Met Esc of een rechter muisklik is de editor het selecteren van het onderdeel weer vergeten.

Clone-functie

De Clone-functie maakt het makkelijker om repeterende secties te construeren, zoals de zuilen van het Parthenon.

  • Markeer de te klonen componenten met de muis
  • Druk op de C-toets.
  • Een klik met de linker muisknop of de spatiebalk voegt de componenten weer in.

Kleur geven aan Lego-stenen in Bricklink

Alle bouwstenen die in de editor gebruikt worden zijn aanvankelijk wit, maar je kunt andere kleuren instellen met het kleurenpalet rechtsboven.

Als je je ­model ­later bijvoorbeeld wilt bouwen met echte ­stenen, moet je op het palet ‘Hide unavailable ­colours’ aanvinken, dan zie je alleen de beschikbare kleuren.

Lego modellen renderen in Bricklink Studio

Zodra je je model op die manier in elkaar hebt gezet, kun je een fotorealistische afbeelding maken door op Renderer te klikken op de werkbalk.

Helaas werkt het renderen vrij traag – voor een gedetailleerde 4K-afbeelding had onze test-pc met een AMD Radeon RX Vega 11 iets minder dan een uur nodig.

Als je de resolutie en de beeldkwaliteit verlaagt, kun je in een paar minuten fatsoenlijke afbeeldingen krijgen, zelfs met zwakke hardware.


Bricklink Studio waarschuwt je voor overlappende onder­delen door die transparant weer te geven.


Handleiding maken voor ontwerpen van Lego modellen in Bricklink

Om een handleiding te maken, klik je op Instruction. De software verandert in een nieuwe interface, de werkbalk maakt plaats voor de knoppen Step Editor en Page Design.

  • De Step Editor toont het complete model en alle afzonderlijke onderdelen, daar stel je de stappen voor de handleiding in.
  • Page Design laat vervolgens de stappen grafisch zien als afzonderlijke pagina’s van je instructies voor de fijnafstemming.

1 – De Step Editor

Maar eerst blijf je bij de Step Editor.

  • Om een stap in de instructies te maken, selecteer je de gewenste bouwstenen.
  • Pas dan kun je op de knop Step ­Before klikken, die zich direct boven de onderdelenlijst bevindt.
  • Dat creëert een nieuwe bouwstap en verplaatst de geselecteerde onderdelen daarheen.
  • Als alternatief kun je lege constructiestappen toevoegen met het pluspictogram linksboven en de onder­delen erin slepen en neerzetten.

Om te beginnen is een ruwe volgorde voldoende.

Grote Lego modellen

Als je model vrij groot is, loont het de moeite om de afzonderlijke onderdelen in groepen te ver­delen. Om dat te doen, selecteer je de respectievelijke onder­delen opnieuw en dan zal de knop ‘Create a Submodel’ boven de onderdelenbalk verschijnen. Een dergelijke groep kan later worden onderverdeeld in verdere stappen.

Kleine Lego modellen

Er is ook een variant die je alleen voor kleine modellen moet gebruiken. Daarbij blijf je in de editor en schakel je niet over naar de Stap Editor via Instruction.

Direct onder het kleurenpalet staat de Step List. Dit beheert alle componenten in je model. Daar kun je al stappen toevoegen voor de instructie met ‘+ Add Step’. Alle later toegevoegde onderdelen komen in die stap terecht.

2 – Page Design

Afgewerkte instructies bevatten vaak kleine fouten: een te grote onderdelenlijst kan bijvoorbeeld het ­model overlappen of de software toont het vanuit een onjuist perspectief. Je kunt dergelijke fouten in het ontwerp van de pagina wegwerken, extra informatie toevoegen of het ontwerp naar wens bij­snijden.

Wanneer je tevreden bent met het resultaat, sla je de instructies op als een PDF met Export rechtsboven.


Als je een account bij de Market van Bricklink hebt, kun je dat koppelen aan de software. Bricklink Studio toont dan meteen de prijzen voor de in het model gebruikte onderdelen. Met één klik kun je die in het winkelmandje stoppen en bestellen om het model na te bouwen.


Change layout

Als je veel bouwstappen met weinig onderdelen hebt, is het een goed idee om meerdere stappen op één pagina weer te geven. Gebruik de knop Change Layout om in te stellen hoeveel stappen er op één pagina passen – meer dan vier wordt onoverzichtelijk.

Typische elementen die het begrip van de instructies voor anderen verbeteren, kunnen worden ingevoegd via Insert. Die omvatten pijlen, teksten, extra afbeeldingen en het rotatiesymbool.

Lock Page

Als je verder niets op de pagina wilt veranderen en er zeker van wilt zijn dat niets verandert wanneer je andere functies draait, kun je de pagina vergrendelen met de knop Lock Page.

Je kunt instellingen zoals lettertype, grootte en uiterlijk rechtsboven bij Global Style aanpassen – alle wijzigingen die je daar hier aanbrengt, gelden voor elke pagina. Individuele aanpassingen kunnen worden gemaakt met Change Step View.

Alternatief voor Bricklink: Lego Digital Designer

Als je de opties van de software te verwarrend vindt of niet overweg kunt met de interface, zou je het eens kunnen proberen met Lego Digital Designer. Dat programma, dat door Lego zelf uitgegeven is, is intuïtief in het gebruik, zodat zelfs kinderen er snel mee overweg kunnen.

Maar helaas heeft de fabrikant dat programma sinds 2016 niet meer van nieuwe onderdelen voorzien.

Modellen die ermee zijn gemaakt gaan echter niet verloren, die kunnen worden geëxporteerd als LXF en verder worden verwerkt met Bricklink Studio, bijvoorbeeld om een mooie handleiding te maken. De Lego-tool exporteert namelijk alleen nogal liefdeloze HTML-pagina’s.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Wilhelm Drehling en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p88)


 

Voor meer praktische workshops lees c't 05/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Lego Boost review: educatief speelgoed

Coole Lego-projecten die je met een app kunt bedienen – dat belooft Lego Boost. Daarnaast leren kinderen van 7 tot 12 meteen programmeren. Is het inde...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er