King of Ping voor online gamen

Noud van Kruysbergen
0

Om online games zo soepel mogelijk te laten verlopen is het zaak een zo snel en betrouwbaar mogelijke internetverbinding met de server van de games te hebben. Word een King of Ping!

Dat betekent meteen al dat een lokale netwerkverbinding via wifi daar niet voor in aanmerking komt. De bandbreedte van een wifikanaal is vaak minder dan die van een bekabelde aansluiting, maar bovenal fluctueren de tijden dat de datapakketten verzonden worden en aankomen nogal, wat tot vertragingen in de datastroom kan leiden en daarmee tot haperingen in de game-ervaring.

Pingtijd minimaliseren

Er zijn een paar manieren om de verbinding met de gameserver zo direct en betrouwbaar mogelijk te maken. Het eerste wat je moet doen is kijken wat de pingtijd naar de server is. Als die in de orde van grootte van een paar milliseconden is, zit je wat dat betreft goed. Zit die tijd meer in de richting van honderd(en) milliseconden, dan kunnen er stabiliteitsproblemen in het dataverkeer ontstaan.

Bij gameserverping.com kun je laten testen wat de pingtijd naar een aantal gameservers is. Dan zie je bijvoorbeeld meteen dat een Europese server geen probleem zal opleveren, maar een Amerikaanse of Japanse server voor vertraging kan zorgen.

fritz_gameping

Voorrang voor dataverkeer

Het dataverkeer voor een online game moet binnen je thuisnetwerk naast het dataverkeer van andere gebruikers zich een weg banen naar je router en vandaar naar de gameserver. Is er net iemand een groot bestand aan het kopiëren, dan blijft er voor jouw gameverkeer weinig over.

En als er tegelijkertijd andere huisgenoten op internet zitten die ook (veel) internetverkeer genereren (even gauw de laatste versie van Windows 11 downloaden bijvoorbeeld), dan blijft daar ook weinig bandbreedte voor je over.

Gelukkig kun je via Quality of Service instellen dat bepaald netwerkverkeer voorrang moet krijgen boven ander dataverkeer. Dat een download even wat rustiger aan moet doen omdat een meer realtime toepassing anders in de dataproblemen komt is meestal niet zo’n probleem.

Quality of Service instellen

We gebruiken hier als voorbeeld een Fritzbox 7530 AX. Deze methode werkt ook bij alle andere Fritzboxen, zoals de Fritzbox 7590, met het meest recente FritzOS-besturingssysteem. Ga in de browser naar fritz.box of het ip-adres van de router. Bij ‘Internet / Filters’ staat op de tabblad Prioriteren onder de Realtime-toepassingen al een automatische prioritering voor internettelefonie (VoIP).

fritz prioriteren

Je kunt verschillende niveaus van prioriteit instellen. Bij de Realtime-toepassingen voeg je applicaties toe die altijd de doorvoercapaciteit moeten krijgen die ze nodig hebben. Door te klikken op ‘Nieuw regel’ voeg je er een toe. Selecteer eerst voor welk apparaat dat moet gelden (een specifiek netwerkapparaat of alle apparaten waar de toepassing op draait) en vervolgens om welke netwerktoepassing het gaat.

Dat kan bijvoorbeeld een HTTP-server zijn, die een website host die van buitenaf toegankelijk is, of een MS Remote Desktop-verbinding om vanuit je netwerk remote te kunnen werken. Je kunt zelfs kiezen voor ‘Alles behalve surfen en mailen’, waarmee al het internetverkeer dat niet tot surfen of mailen behoort een hogere prioriteit krijgt.

fritz surfen

Mocht de internetverbinding geheel in beslag worden genomen door deze toepassing, dan moet al het andere dataverkeer wachten tot er weer een gaatje vrij komt.

Prioritaire toepassingen

Een iets minder strenge Quality of Service-instelling is die van de ‘Prioritaire toepassingen’. De instellingsmogelijkheden zijn hetzelfde als bij de Realtime-toepassingen, maar het geprioriteerde dataverkeer mag daarbij maar 90 procent van de bandbreedte in beslag nemen, zodat er altijd nog 10 procent overblijft voor het andere internetverkeer. De ‘Prioritaire toepassingen’ is de juiste plek voor het prioriteren van online games.

Ook de instellingen voor de Achtergrondtoepassingen werken hetzelfde, maar de ingestelde apparaten krijgen dan de laagste prioriteit. En moeten dus wachten tot er bandbreedte beschikbaar is. Ideaal voor bijvoorbeeld het binnenhalen van updates en BitTorrent.

Poorten automatisch openen

Een andere manier om een snelle verbinding op te zetten is om direct via bepaalde poorten met de gameserver te communiceren. Een mogelijkheid is het inschakelen van UPnP (Universal Plug and Play), waarmee een gameconsole en de router zelf regelen welke poorten er open gezet worden.

Bij een aantal routers kun je UPnP globaal inschakelen, waar we geen voorstander van zijn omdat alle netwerkapparaten dan wijzigingen in de poortvrijgaven kunnen doen en je het overzicht kwijtraakt. Het is beter om dat lokaal alleen voor het apparaat in te stellen waar dat relevant voor is.

Ga bij de Fritzbox naar ‘Thuisnetwerk / Netwerk’ en het tabblad Netwerkverbindingen. Zoek in de lijst het apparaat op en klik daar rechts op het potloodpictogram.

fritz_upnp

Vink daar de optie ‘Zelfstandige poortvrijgaven voor dit apparaat toestaan’ aan. Daarna zullen dat apparaat en de router zelf onderhandelen over de vrij te geven poorten. Het betreffende apparaat moet UPnP zelf natuurlijk ook ondersteunen.

Poorten handmatig openen

Als het vrijgeven van poorten niet automatisch kan, is het altijd nog mogelijk dat handmatig te doen. Ga naar ‘Internet / Toegang verlenen’ en klik op het tabblad Poortvrijgaven op ‘Apparaat voor vrijgave toevoegen’.

fritz_poortopen

Selecteer bovenaan het apparaat waar het om gaat en klik onderaan op ‘Nieuwe vrijgave’. Selecteer bij Toepassing de optie ‘Andere toepassing’, geen een naam aan deze poortvrijgave en kies een protocol. Geef bij ‘Poort op apparaat’ de gewenste poort(reeks) op en bij ‘Externe poort gewenst’ het poortnummer dat van buitenaf bereikbaar is.

fritz_psnvrij

Voor een Playstation moet je de TCP-poorten 80, 443, 3478-3480 en de UDP-poorten 3478-3479 open zetten.

fritz_psntotaal

Daarnaast vergen een aantal spellen nog eigen open poorten, die je dan allemaal handmatig moet vrijgeven. Gelukkig staat op portforward.com een uitgebreide lijst van welke games welke poorten nodig hebben.

De kortste weg

Met de hier genoemde maatregelen moet je een zo kort en snel mogelijke verbinding met een gameserver kunnen maken om online games te kunnen spelen zonder last te hebben van haperingen. De uitgebreide instellingsmogelijkheden van een Fritzbox maken je snel een King of Ping.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

AVM Fritzbox 7590AX router – review

De goed uitgeruste Fritzbox 7590AX is wat het wifi betreft AVM’s modernste router, en je kunt er flink wat datavolume mee doorsturen.

AVM’s FritzOS voor Fritzbox-routers blijft nieuwe functies krijgen

FritzOS heeft bij versie 7.20 WPA3 gekregen en een snellere VPN-verbinding. Voor de NAS-functie is nu SMBv3 beschikbaar. Maar er blijven nieuwe functi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er