Zwart-wit printer voor zakelijk gebruik: toner vs. inkt

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Op je werkplek waar brieven en formulieren regelmatig uit de printer komen rollen, is een compacte en simpel te bedienen zwart-wit printer fijn. Dat is normaal gesproken een plek waar je veel laserprinters tegen­komt. Er zijn echter interessante opties met inkt de concurrenten uit het laserkamp prima kunnen verslaan. Een zwart-wit printer voor zakelijk gebruik hoeft geen laser te zijn.

zwart-wit printer laser inktjet kwaliteit zakelijk inkt vs toner

Als je op je werkplek vaak een printje moet maken, wil je die printer het liefst dichtbij hebben staan. Dan hoef je niet steeds het halve kantoor door om je prints op te halen en hou je je pc continu in het oog. Handig als je een gedeelde werkruimte hebt en mensen relatief makkelijk toegang hebben tot je pc. Een compacte multifunctional is dan ideaal. Die kan printen, scannen, kopietjes maken en je post digitaliseren en eventueel nog een fax de deur uitdoen. Zwart-wit apparaten zijn in de praktijk bijna altijd laserprinters. Alleen Epson brengt enkel in zwart-wit print­ende inktjets uit.

We hebben zeven recente laser-multifunctionals en de Epson EcoTank ET-M2140 naast elkaar gezet. We hebben getest hoe goed ze presteren bij typisch kantoorgebruik. De overige geteste apparaten zijn de Avision AM3021S, Brother DCP-L2550DN, Canon i-Sensys MF269dw, HP LaserJet Pro MFP M148fdw, Kyocera Ecosys M2135dn, Ricoh SP230SFNw en de Xerox WorkCentre 3335V/DNi. Alle printers hebben een papiervoorraad van minimaal 250 pagina’s normaal papier, printen 20 pagina’s in een minuut en automatisch dubbelzijdig (duplex).

Uitrusting en opties

Het prijskaartje voor de printers loopt uiteen van 140 tot 480 euro. De modellen van Avision, Brother en Epson zijn 3-in-1-multifunctionals die kunnen printen, kopiëren en scannen, maar geen fax kunnen verzenden. Als je dat wel wilt, kun je voor een paar euro meer een vergelijkbaar model aanschaffen dat wel kan faxen.

Behalve een voorraadbak voor 250 pagina’s hebben ze allemaal een invoer voor een enkele pagina of een speciale invoeroptie voor bijvoorbeeld enveloppen. Alleen Kyocera en Xerox bieden nog meer voorraadopties voor papier via extra invoerbakken.

De voorraad ligt bij alle modellen stofvrij opgeborgen in de behuizing. De geprinte pagina’s worden bovenop de tray tussen de printer en het scannerdeel gedeponeerd en net als bij laserprinters met de geprinte kant naar beneden. Dat geldt ook voor de printer van Epson die met inkt werkt.

Je hoeft daarbij geen lompe tray uit te klappen, dus je hebt niet veel meer plek nodig dan de footprint van de printer. Alleen bij het printen van adressen op enveloppen en bij dikkere print­media moet je de modellen van Brother en Ricoh aan de achterkant openklappen, zodat alles makkelijk door de printer getransporteerd kan worden. Bij het neerzetten van het apparaat moet je dus opletten dat je aan de achterkant nog wat ruimte overhoudt. De aardig forse apparaten van Avision, Kyocera en Xerox zijn alleen geschikt voor een behoorlijk flink bureau. Of zet ze op een eigen tafel.

Afgezien van de Epson EcoTank (die alleen een flatbedscanner heeft) hebben alle printers een automatische document­invoer voor de scanner. Die zorgt ervoor dat je meerdere losse pagina’s in één ruk kunt scannen, kopiëren of faxen. Dat geldt wel alleen enkelzijdig. Alleen de Canon kan pagina’s automatisch draaien, en dan de achterkant scannen om op die manier op eigen houtje duplex kopieën maken.

zwart-wit printer laser inktjet zakelijk kopie kopieren snelheid tijd

Kopieertijden van de geteste printers.

Als het om de basisfuncties gaat, zijn alle printers makkelijk te bedienen. Maar bij het instellen van opties voor het kopiëren en scannen zijn de overzichtelijke touchscreens van Canon en Xerox wel erg fijn. De Brother, HP en Ricoh vallen wat dat punt betreft negatief op. Ze hebben alleen tweeregelige monochrome tekstdisplays. Voor het wijzigen van de instellingen moet je je door menu’s heen worstelen.

Alleen de printers van Avision, Kyocera en Xerox hebben een usb-host-poort om een usb-stick in te pluggen. De Avision-­printer gebruikt een usb-stick alleen als opslaglocatie voor scans. De Kyocera en Xerox printen ook de pdf’s of jpeg- en tiff-afbeeldingen die op de stick staan.

Dure toner

De mythe dat laserprinters goedkoper printen dan printers die inkt gebruiken, blijft hardnekkig. Bijna altijd geldt juist het omgekeerde. Onze vergelijkende test laat een bijzonder extreem voorbeeld zien. Als je de energiekosten niet meerekent, liggen de printkosten bij de lasers per ISO-pagina (ISO/IEC 19752) tussen de 2,68 (Xerox) en 4,07 cent (Ricoh). Onder de printkosten vallen ook de toner en drum. Behalve bij de Kyocera vallen die onder het verbruiksmateriaal. Xerox heeft een XXL-cartridge, waardoor de print­kosten nog verder kelderen naar 1,84 cent. Maar deze kost met zijn 250 euro dan wel bijna net zoveel als een compleet nieuwe printer.

zwart-wit printer laser inktjet energieverbruik kosten

Energieverbruik van de geteste printers.

De Epson EcoTank heeft in plaats van cartridges een vast ingebouwde inkttank. Die is simpel en zonder geknoei te vullen met flessen inkt. Een vulling met originele inkt is voldoende voor 6000 ISO-pagina’s en kost tegen de 15 euro. Daarmee kom je uit op een prijs per pagina van 0,25 cent. Onder het verbruiksmateriaal kun je nog de opvangbak (maintenance-kit van 10 euro) rekenen. Aangezien die niet vaak wordt gebruikt, is het lastig in te schatten hoeveel pagina’s hij meegaat. We hebben een schatting gedaan van 30.000 pagina’s en komen uit op 0,28 cent per pagina. Dat krijgen laserprinters zelfs met goedkope toner niet voor elkaar.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

De EcoTank ET-M2140 is met zijn 460 euro ondanks zijn magere uitrusting de duurste printer in de test. Maar je krijgt dan wel genoeg inkt voor twee keer een volle tank meegeleverd. Dit komt uit op 11.000 pagina’s, na aftrek van de inkt die verloren gaat in het slangensysteem bij het vullen. Bij de laserprinters is de Avision AM3021S met een toner voor 5000 pagina’s de printer met het hoogste aantal te printen pagina’s zonder dat er nieuwe cartridges nodig zijn. De andere fabrikanten leveren alleen kleine normale cartridges mee, of zelfs maar voor de helft gevulde startercartridges. Die halen bij HP en Kyocera slechts 1000 ISO-pagina’s. Bij de Ricoh haal je slechts 700 ISO-pagina’s. Bij de test begon de Ricoh na 345 pagina’s al te zeuren om nieuwe toner. Als je gaat voor de goedkope printer, ben je uiteindelijk dus vaak een flink stuk duurder uit.

zwart-wit printer laser inktjet verbruikskosten toner inkt printkosten

Verbruikskosten toner/inkt van de geteste printers.

Zakelijk geprint

De belangrijkste taak van de geteste printers is het printen van tekst, wat de hoofdmoot vormt van zakelijke prints. Bij alledaagse printopdrachten is er de optie om zuinig om te springen met de toner of inkt via de preview-optie. HP noemt die Economode, Kyocera EcoPrint. Voor prima printresultaten is de optie normaal of standaard voldoende. Dat geldt ook voor de Epson.

Laserprinters printen meestal op dezelfde snelheid. Verschillen in printtijden worden veroorzaakt door vertraging in de rendering (pagina-opbouw), overdracht en het verwarmen van de fixeer-unit. Printers die werken met inkt hebben voor de beste kwaliteit aanzienlijk meer tijd nodig. Bij de Epson EcoTank levert die setting in elk geval voor tekst geen zichtbare verbetering op.

zwart-wit printer laser inktjet zakelijk printsnelheid afdruksnelheid pagina per minuut

Printperformance (ISO-pagina) van de geteste printers.

Voor dagelijks printwerk, formulieren en post is de printkwaliteit van alle printers voldoende. Verschillen vallen alleen op als je er een vergrootglas bij pakt. Alleen bij de Avision AM3021S zagen we met het blote oog wat kleine tonersporen tussen de tekstdelen. Avision is overigens een nieuwkomer op de laserprintermarkt. Het bedrijf is meer bekend van zijn scanners. De beste tekstprints rolden uit de printers van Canon, HP en Xerox.

De inktjet van Epson kan goed meekomen bij tekstprints, ook al kan hij van nature wat minder scherpe letterranden voor elkaar krijgen. Inkt trekt altijd een beetje in de vezels van het papier, maar dat geldt niet voor de toner van een laser­printer. Daardoor hangt de kwaliteit van de prints met inkt ook meer af van de kwaliteit van het papier. Als je vervolgens papier gebruikt dat speciaal voor inktjetprinters bedoeld is, dat nauwelijks duurder is dan normaal kopieerpapier, krijg je resultaten die zeker vergelijkbaar zijn met laserprints.

zwart-wit printer laser inktjet kwaliteit raster foto

De hogere tekstkwaliteit van laserprinters zie je in de test alleen bij de Canon, HP en Xerox. De EcoTank van Epson kan het goed bijbenen. Bij foto’s presteert hij beter dankzij een fijner raster dan de laserprinters.

Het in het papier trekken van de inkt zorgt voor een langere houdbaarheid. Toner zit alleen aan het oppervlak en is er zonder moeite met een scalpel af te schrapen. Dat krijg je bij inktprints niet voor elkaar. De Epson voldoet wel aan de criteria voor een certificering voor echtheid van documenten, maar heeft die niet. De inkt met pigment verbleekte niet bij de test en liet geen vegen zien als we er 30 seconden na het printen met een marker overheen gingen.

Laserprinters zijn wat kieskeuriger als het gaat om aparte formaten printmedia. Bij enveloppen moet je bij de printers van Brother en Ricoh de achterste klep openen en met twee hendels de ruimte tussen de fixeerwalsen groter maken. Tijdens de test stootten Amerikaans formaat enveloppen (DL) bij het uitwerpen tegen de geopende klep en raakten verfrommeld. De modellen van Canon en HP printten de adressering niet goed ondanks de juiste input via de driver.

De Avision hield er halverwege het printen van het adres mee op. De printers van Kyocera en Xerox printten netjes de adressering, maar verfrommelden de enveloppen wat aan de rand. Alleen de Epson EcoTank printte het netjes uit zonder kreukels. Die heeft als voordeel dat er niets door de hete mangel van een fixeer-unit heen hoeft.

Het kopiëren van tekst verliep met alle printers prima en vlot. De laser­modellen met automatische documentinvoer herkennen dat er een document klaarligt en gaan automatisch over op scannen.

Testresultaten

Avision AM3021S

Avision AM3021S

De scannerspecialist Avision is een nieuweling op de printermarkt. We hebben de printer op het moment van schrijven nog niet in Nederlandse shops gezien. Het scannerdeksel heeft scharnieren met 1,2 centimeter speling voor het scannen van boeken. Het bedieningspaneel heeft een usb-host-poort. Een aangesloten usb-stick kan alleen gebruikt worden als doel­locatie voor scans, er vanaf printen gaat niet. De usb-poort aan de achterkant is bedoeld voor een optionele wifistick.

De bediening is dankzij een kleurenscherm en overzichtelijke menu’s eenvoudig. De webinterface maakt het makkelijk om allerlei opties in te stellen, maar een wachtwoord ontbreekt. Google Cloud Print herkent de printer niet. Mobiele apparaten kunnen printen via AirPrint of de Mopria-plug-in. Windows 10 herkende de printer zelf niet. Drivers, een simpel scanprogramma en een netwerktool worden meegeleverd.

Op tekstprints zagen we onregelmatige tonervlekken. In de previewmodus worden de prints licht, maar tekst blijft goed leesbaar. We vonden het opkrullen van de prints wel vervelend. Dat opkrullen hindert ook de papiertray bij de test met 100 prints. Enveloppen werden verkreukeld en slechts half bedrukt.

Graphics en vooral foto’s zagen er in de normale modus het beste uit. Lijnen en grijsvlakken zagen er goed uit, maar toch zagen we bij de grijsschaal trapvorming en foto’s waren te donker en hadden last van lichte streepvorming. Het contrast schoot uit de bocht en er waren weinig details zichtbaar.

Tekstkopieën zijn prima bruikbaar. Foto’s en graphics werden vlekkerig en te licht. De duplexprint is in het kopieermenu niet te vinden. Je moet naar de systeeminstellingen. Bij tekst op kleurig papier met rode achtergrond was de tekst niet te lezen, groen en blauw als achtergrond was geen probleem. Uitgevouwen documenten werden scheef de invoer ingetrokken, maar op de kopieën zag je de vouwlijnen nauwelijks.

De scanner is alleen vanaf een pc te bedienen als de printer via usb aan je pc hangt. Binnen een netwerk kun je je scans direct naar een share, ftp-server of e-mailadres sturen. De TWAIN-module heeft een goed moiré-filter. Het raster werd zonder teveel detailverlies verwijderd. Gescande foto’s hadden een lichte blauwzweem en op de donkere delen weinig detail. Tekstherkenning wordt niet meegeleverd.

Pluspunten

 • eenvoudige bediening
 • toner voor 5000 pagina's inbegrepen

Minpunten

 • matige printkwaliteit
 • scannen vanaf je pc alleen via usb

Bekijk deze printer

Brother DCP-L2550DN

Brother DCP-L2550DN

Het desktopmodel is wat topzwaar. Het deksel heeft een scharnier met 3,2 centimeter speling, erg handig voor het inscannen van boeken. Het tekstdisplay is wel onoverzichtelijk en de knoppen zijn sponzig, waardoor het bedienen gewenning kost.

In plaats van moeizaam door de menu’s te navigeren, is het handiger om de uitgebreide en overzichtelijke webinterface te gebruiken voor het instelwerk. Daar zijn onder andere de netwerkfuncties en de registratie bij Google Cloud Print te vinden. Via smartphones is AirPrint en Mopria te gebruiken, of de app iPrint&Scan. Dat werkt probleemloos. Windows 10 installeert alleen een uitgeklede driver, de driver van Brother zelf biedt wat meer overzicht.

De L2550DN print lekker snel en het papier krult nauwelijks op. In de previewmodus blijft tekst prima te lezen. De handige stille modus zorgt wel voor een flink langere printduur. De tekstkwaliteit is goed, bij graphics waren we niet zo blij met de te donkere grijsvlakken en lelijke tonersporen. Foto’s rolden streperig, vlekkerig en met weinig detail uit de printer. Voor het printen van enveloppen moet de klep aan de achterkant open en via twee hendels wat ruimte worden gemaakt tussen de fixeerwalsen. Als je de klep weer sluit schiet alles heel handig weer in de standaardpositie terug.

Bij het maken van kopieën zie je duidelijk dat laserprinters erg goed zijn met tekst. De L2550DN spuugt snel meerdere kopietjes uit die er prima uitzien, maar net een tikje te licht. De niet zo strakke graphics met te felle grijsvlakken waren storend. Foto’s werden te donker, streperig en met te weinig detail gekopieerd.

De documentinvoer kan slechts enkelzijdig scannen, maar dat gaat wel lekker snel. Gekreukte pagina’s werden af en toe wat licht scheef in het apparaat getrokken. Met de beste instelling voor dichtheid kopieert de L2550DN tekst op gekleurd papier die prima is te lezen.

Bij het scannen is de voor tekst geoptimaliseerde TWAIN-driver met raster en kleurfilter in te zetten. Fotoscans hadden last van een groenblauwe zweem. Donkere details vielen weg tegen het zwart. De pagina met graphics zag er afgezien van het te donkere rood goed uit. CommandCenter levert doorzoekbare pdf’s met weinig fouten bij de tekstherkenning.

Pluspunten

 • compact
 • goede OCR

Minpunten

 • ongeschikt voor foto's
 • onoverzichtelijke menu's

Bekijk deze printer

Canon i-Sensys MF269dw

Canon i-Sensys MF269dw

De hoge MF269dw neemt niet zoveel ruimte in. De vast ingebouwde tray heeft geen venster om te zien hoeveel pagina’s je nog over hebt. Het kantelbare paneel heeft maar twee vaste scharnieren, wat irritant is tijdens het bedienen. Pluspunten zijn het touchscreen en de documentinvoer, die duplex ondersteunt. Het scannerdeksel heeft een scharnier met 2,4 centimeter speling voor het scannen van boeken.

De menu’s zijn wat verwarrend met allerlei onbegrijpelijke afkortingen. Om de uitbreide webinterface af te schermen, stel je een pincode in. Dat is beter dan een onveilig standaard wachtwoord. Voor printen vanaf je smartphone is er Canon print Business. AirPrint en de Android-plug-in Mopria. De Canon Print Service werken ook.

De MF269dw print in de previewmodus duidelijk lichter (veel besparing dus), maar tekst is nog prima leesbaar. In de andere modi levert hij optimale laserprintkwaliteit af. De duplexer doet zijn werk snel. Op de testpagina met graphics waren wat fijne lijntjes verdwenen. Fotoprints lieten de gebruikelijke strepen zien, maar hadden nog wel veel detail. Bij het printen van enveloppen houdt de printer een brede rand aan. Bij de test werd de eerste regel van de afzender niet afgedrukt.

Als kopieerapparaat doet de i-Sensys het prima. Hij is snel en biedt als enige duplexkopietjes met goede tekstkwaliteit. Pas toen we er een vergrootglas bij pakten, zagen we wat tonerpuntjes tussen de regels. Bij graphics hebben de grijze vlakken een korrelige structuur. Kopieën van foto’s hebben storende strepen en donkere stukken ontberen detail.
Bij het kopiëren van tekst op gekleurd papier moet je de dichtheid op -4 zetten en niet op automatisch laten staan. Bij de test bleef zelfs zwart op rood leesbaar, maar wel met een lelijke gevlekte grijzige achtergrond.

Voor het scannen vanaf een pc moet je van tevoren in de webinterface remote-scan aanzetten. Fotoscans zijn wat aan de blauwe kant. Op grijsvlakken van graphics zagen we een licht raster. Met het rasterfilter wordt het resultaat wat minder scherp. De OCR is alleen geschikt voor lopende tekst zonder hoofdletters. De faxfunctie stuurt inkomende faxen door naar een map op een share, naar een mailadres of naar een ander faxnummer.

Pluspunten

 • goede printkwaliteit
 • goede uitrusting

Minpunten

 • aan de prijs
 • wiebelig bedieningspaneel

Bekijk deze printer

HP LaserJet Pro MFP-M148fdw

HP LaserJet Pro MFP-M148fdw

De tray van de M148fdw is net als bij de printer van Canon niet los te halen. Maar de klep aan de voorkant heeft wel een venster om te kijken hoeveel papiervoorraad je nog hebt. Het compacte apparaat is wel wat wiebelig. De scanner is omhoog te klappen en het scannerdeksel heeft nauwelijks speling. De bediening verloopt via een klein bedieningspaneel met folie­knoppen en een onoverzichtelijk scherm met maximaal twee regels tekst. Een scanknop ontbreekt.

De webinterface biedt meer overzicht. Wijzig eerst het wachtwoord. Voor Cloud Print drukt de HP een onnodige registratiepagina af. HP Connected stelt een uniek mailadres in. Mails met bijlagen in gangbare formaten worden automatisch afgedrukt. Vanaf smartphones is de printer probleemloos te bedienen via een app, AirPrint of Android-plug-ins.

De LaserJet print lekker snel en geprinte tekst is van goede kwaliteit. Alleen bij de Economode werd de tekst flets, maar nog wel leesbaar. Een pluspunt: snel dubbelzijdig printen. Graphics hadden nette grijstrappen, maar foto’s hadden storende strepen. De via de single-page-feeder ingevoerde DL-enveloppen werden niet volgens de lay-out afgedrukt. Voor nette adresopdrukken moet je de hoofdtray gebruiken.

De HP kopieerde tekstpagina’s in de beste kwaliteit van alle printers. Bij graphics vielen onderbroken fijne lijntjes op. Kopieën maken van foto’s is niet zijn sterke kant: te donker, overtrokken contrast en nauwelijks details. De documentinvoer werkte snel, maar scannen kan alleen enkelzijdig.

Als je de dichtheid verkleint en optimaliseert voor tekst, kopieert de M148fdw tekst op gekleurd papier op een leesbare manier. Wel is de achtergrond grijs. Uitgevouwen pagina’s werden door de automatische documentinvoer prima ingevoerd, maar op de vouwlijnen zagen we vervormde letters.

De nuttige tool HP Scan werkt ook als TWAIN-module. Foto’s waren iets te scherp, bevatten weinig detail en hadden een groene zweem. Tekst op de graphics-testpagina had last van dubbele lijnen. Iris OCR kreeg doorzoekbare pdf’s voor elkaar, maar bij kleine fonts ontstonden er fouten. De faxfunctie biedt verzendbevestigingen met afdruk van de eerste pagina. Inkomende faxen kunnen alleen naar andere faxnummers worden doorgestuurd.

Pluspunten

 • zeer goede tekstprint
 • lage prijs

Minpunten

 • onoverzichtelijke bediening
 • enveloppen printen alleen via hoofdtray

Bekijk deze printer

In c’t magazine, uitgave 4/2019 staan uitgebreide testresultaten van de overige geteste printers en een tabel met alle specificaties en beoordelingen van de afzonderlijke modellen.

Uitgebreide reviews en achtergrondinfo lees je in c't 06/2024

Netwerk-printen

Op de Epson EcoTank na hebben alle printers een netwerkpoort om ze op je bedrade netwerk aan te sluiten. Op die manier kan iedereen binnen het netwerk (binnen de werkgroep) printen zonder instelwerk. De modellen van Canon, HP, Ricoh en Xerox hebben daarnaast wifi.

Zodra je de printers in een netwerk hangt, krijgen ze ineens meer functies. De webinterface is veel handiger bij het configureren dan op een klein schermpje continu op knoppen duwen. Die interface biedt ook allerlei veiligheidsinstellingen en de optie de printer te registeren bij Google Cloud Print.

De multifunctionals van Avision, Canon, HP, Kyocera en Xerox sturen op eigen houtje scans naar mailadressen of bewaren ze op netwerkshares. De Canon i-Sensys en Xerox WorkCentre sturen ook faxen door als e-mail.

Alle geteste printers met een netwerk­verbinding nemen printopdrachten aan via smartphones. Apples AirPrint werkte bij alle printers, de generieke Android-plug-in Mopria (van de Mobile Printing Alliance) herkende alle printers, maar gaf aan dat de HP en Xerox niet beschikbaar waren. Met de plug-ins van de fabrikanten zelf werkten die printers wel prima. Alle fabrikanten behalve Avision bieden eigen print-apps. De Ricoh-app zag de printer wel, maar printen werkte niet.

Veiligheidsfuncties behoren inmiddels wel zo ongeveer tot de basisopties van printers met een netwerkoptie. Ze communiceren bijvoorbeeld allemaal versleuteld met een mailserver. Via IP- en MAC-filters is de toegang tot de printers te beperken tot een specifieke groep apparaten. De toegang tot de webinterface (de centrale plek waar je dit regelt) moet wel worden afgeschermd met een wachtwoord. Dit is bij bijna alle printers een optie. Indien mogelijk moet je altijd direct het standaard wachtwoord wijzigen. De webinterface van de Avision biedt geen mogelijkheid om die interface af te schermen met een wachtwoord.

zwart-wit printer laser inktjet zakelijk printsnelheid losse pagina afdruksnelheid starttijd

Een printer aanzetten voor een enkele pagina printen kost veel meer tijd dan de slaapstand gebruiken, zeker bij laserprinters.

Conclusie

Als je een kleine multifunctional zoekt voor op je bureau op het werk of bij je thuis, zijn er genoeg modellen om uit te kiezen. Prima en compacte zwart-wit laserprinters zoals de HP LaserJet Pro M148 haal je al voor 170 euro in huis. De prima Brother DCP-L2550DN is al helemaal een koopje met 140 euro en de duurdere (maar beter uitgeruste) Canon i-Sensys MF269dw is ook een aanrader. De goede maar flink grote modellen van Kyocera en Xerox zijn meer geschikt voor een kantoor­omgeving met meerdere werkplekken. Ze zijn makkelijk uit te breiden en hebben veel managementopties.

Afgezien van de Xerox WorkCentre 3335 met een XXL-cartridge, die de aankoopprijs bijna verdubbelt, print geen enkele laserprinter een normale pagina voor minder dan 2,5 cent. De Avision AM3021S is een leuke deal als je niet al te hoge eisen stelt aan de printkwaliteit. Met de bijgeleverde toner kun je 5000 pagina’s vooruit. Wel moet je voor die printer even over de grens gaan shoppen. Bij Nederlandse webshops hebben we hem (nog) niet zien opduiken. Je moet hem vanwege zijn opvallende ‘laserprinterlucht’ zeker ook in een goed geventileerde ruimte zetten.

zwart-wit printer laser inktjet geluidsproductie lawaai geluid niveau

Een veelgebruikte laserprinter plaats je beter niet dicht bij een werkplek vanwege printerdampen, maar ook vanwege het geluid.

Wil je veel printen en heb je geen zin in die laserprinterdamp, dan is de Epson EcoTank ET-M2140 of een vergelijkbaar model het overwegen waard. De snelheid en kwaliteit kunnen zonder moeite die van laserprinters bijbenen. De printkosten liggen wel een factor tien lager. Het apparaat is alleen via usb te gebruiken, en hij mist handige netwerkfuncties. Maar dat heeft op zich dan weer voordelen op het gebied van privacy en veilig omgaan met data.

Rest nog het ‘inkt kan indrogen’ verhaal. Ons testapparaat stond uitgeschakeld en van het stroomnet afgekoppeld twee maanden lang in de opslag. Daarna ging hij meteen zonder reinigingscyclus aan het werk en printte door in dezelfde prima kwaliteit.

(Rudolf Opitz, c’t magazine)

Meer uitgebreide reviews lees je in c't 06/2024

Meer over

Printers

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er