Windows 10 start menu: vijf alternatieven getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    Over het startmenu van Windows 10 kun je van mening verschillen, maar erg overzichtelijk is het in elk geval niet. Wie liever iets efficiënters wil, kan het betegelde menu vervangen door iets functionelers. We testen vijf alternatieven voor het Windows 10 start menu en bekijken de plus- en minpunten.

    Vond je Windows 7 geweldig en Windows 8 een ramp? Dan spitste je bij de introductie van Windows 10 net als veel anderen wellicht even je oren. Het nieuwe systeem zou weer een startmenu krijgen en het zou het klassieke van Windows 7 koppelen aan het moderne van Windows 8. Maar in de ogen van veel Windows 7-fans is het startmenu van Windows 10 nog steeds een slechte grap. Het is onoverzichtelijk, nauwelijks configureerbaar en vol nutteloze tegel-apps – eigenlijk meer een kleine Windows 8-startpagina.

    Als je het nuchter bekijkt, is het Windows 10 start menu eigenlijk helemaal niet eens zo slecht, maar er zijn alternatieven die programma’s en apps duidelijker weergeven, flexibeler in te stellen zijn en als je wilt ook het startmenu van Windows 7 zo goed mogelijk nabootsen.

    Voor wie is een alternatief handig?

    De doelgroep voor dergelijke startmenuprogramma’s voldoet niet aan het cliché van koppige gebruikers die zich niet aan iets nieuws willen wagen. Iedereen die Windows efficiënter met de muis wil bedienen en geen zin heeft in tegels of veel scrollen, zou eens moeten kijken naar een alternatief startmenu. Die software is echter duidelijk minder relevant voor mensen die het liefst met een toetsenbord werken. Als je toch al nooit op het startmenu klikt, maar alles oproept via de Windows-toets en het intypen van de programmanaam, heb je meer dan genoeg aan het het standaard­menu van Windows 10. Er zijn veel startmenu’s en andere soorten alternatieve launchers, waaronder ook eenvoudige snelstartopdrachtregels en hulpmiddelen om sneltoetsen te koppelen aan afzonderlijke startfuncties.

    Windows 10 start menu alternatief overzicht test

    De beste alternatieven

    Voor deze test hebben we alleen programma’s geselecteerd die het Windows 10 start menu ook echt vervangen door een ander menu. Software die al jaren niet is bijgewerkt, hebben we niet bekeken.

    Er bleven toen vijf programma’s over. Classic Shell, een opensourceproject, en de betaalde programma’s Start10, StartIsBack++ en Start Menu 8. Daar komt Start Menu X nog bij, dat zowel een betaalde Pro-versie heeft als een nauwelijks slechter uitgeruste gratis versie. Die laatste hebben we bij deze test bekeken.

    Basisfuncties en meer

    We hebben getest met Windows 10 Pro, gekeken of je eigen mappen en programma’s makkelijk kunt toevoegen en of de instellingen van Windows 10 goed toegankelijk zijn, evenals het klassieke Configuratiescherm. Geen enkele van de geteste software had problemen met dergelijke eenvoudige taken. Op Start Menu X na bieden alle programma’s verder de optie om de map met de UWPApps (‘tegel-apps’) uit de hoofdpagina van het startmenu te halen.

    Even vanzelfsprekend is de mogelijkheid om de primaire functie te wijzigen van de knop om de computer af te sluiten, bijvoorbeeld om in plaats daarvan direct af te melden, te herstarten of de slaapstand te activeren. Ook de afbeelding van de knop Start kan bij alle programma’s omgeruild worden voor een andere.

    Voor sommige dingen blijft het startmenu van Microsoft praktisch, bijvoorbeeld voor het verwijderen van moderne apps via een klik met de rechtermuisknop. Bij de test lukte dat alleen met StartIsBack++. De meeste programma’s bieden een knop om bij het reguliere startmenu te komen en configureerbare toets- of toets/muisklikcombinaties om het gewone Microsoft-menu te openen. Meestal zijn dat combinaties als Shift en de Windows-toets of Ctrl en klikken met de linkermuisknop op de knop Start.

    Alleen Start Menu 8 heeft geen eenvoudige manier om dat te doen. Als je het gewone tegelmenu wilt, moet je het programma zo aanpassen dat drukken op de Windows-toets of klikken op de knop Start het reguliere menu opent. Ook bij contextmenu’s laat het programma een steekje vallen. Als je een map met uitvoerbare programma’s aan het startmenu vastmaakt, wat bijvoorbeeld handig is voor de Sysinternals-suite, kun je de afzonderlijke programma’s in het uitklapmenu niet als beheerder starten.

    Zoekmogelijkheid

    Een goede zoekfunctie bouwen is blijkbaar ingewikkelder dan gedacht, want alleen StartIsBack++ vindt functies uit de instellingen van Windows 10. IObit maakt een potje van de zoekfunctie van Start Menu 8. Ingebouwde functies worden alleen gevonden op basis van hun Engelse namen en geïndexeerde bestandsinhoud wordt niet meegenomen.

    Als je de zoekfunctie vaak gebruikt, heb je wellicht een voorkeur voor de ingebouwde zoekfunctie van Windows omdat die nog iets krachtiger is. Alleen bij Start10 kun je de eigen zoekfunctie uitschakelen, zodat tijdens het typen bij geopend startmenu automatisch wordt overgeschakeld naar de normale Windows-zoekopdracht. Uiteindelijk is dat een luxeprobleem voor liefhebbers van het toetsenbord, want klikken in het zoekvak van de taakbalk opent de Windows-zoekfunctie, ongeacht het geïnstalleerde startmenu.

    Testresultaten

    Classic Shell

    Classic Shell

    De stijl van Classic Shell is naar keuze gebaseerd op het startmenu van Windows 7 of Windows XP. Bij de instellingen kun je het uiterlijk heel gedetailleerd configureren, van de selectie van het type animatie en de scrolsnelheid in de vervolgmenu’s tot de pictogramgrootte en menu­breedtes, en zelfs verschillende skins voor een zo echt mogelijk grafische impressie van de Windows 7-, 8- of 10-stijl. De grootte met de muis veranderen ondersteunt Classic Shell niet.

    De zoekfunctie is goed configureerbaar en behoorlijk uitgebreid. Functies van de moderne instellingen worden echter niet gevonden, ook al is dat bij de opties uitdrukkelijk ingesteld. Een beetje lastig is dat bij de heel omvangrijke opties geen knop aanwezig is om gewijzigde instellingen over te nemen.

    Het installatieprogramma installeert ook ‘Classic Explorer’ en ‘Classic IE’ op je pc. De eerste is een flexibel instelbare klassieke werkbalk voor Verkenner, bekend van Windows XP, en het tweede voegt bij Internet Explorer wat meer informatie toe op de statusbalk.

    De ontwikkelaar heeft de ontwikkeling van Classic Shell eind 2017 beëindigd en de broncode van de nog steeds actuele versie 4.3.1 vrijgegeven. Het project heeft echter nog geen nieuwe beheerder gevonden. Met versie 1803 van Windows 10 draait het zonder problemen, maar op de lange termijn is de toekomst van Classic Shell onzeker.

    Pluspunten

    • uiterst goed configureerbaar
    • 'Classic Explorer'

    Minpunten

    • toekomst project onzeker

    Bekijk deze software

    Start10

    Start10

    Start10 heeft de bekende indeling van het startmenu van Windows 7. In andere lay-outs is hier niet voorzien. Het programma biedt een paar achter­grondtexturen en sfeervolle designs. ‘Rounded Windows 7’ imiteert het startmenu-uiterlijk van de klassieker heel geloofwaardig.

    Het programma biedt ook voor de taakbalk van Windows een paar visuele wijzigingen en enkele texturen. Als je de bureaubladsorteerhulp Fences van dezelfde producent gebruikt, kun je de mappen van Fences laten weergeven onder ‘Alle programma’s’, maar helaas niet gegroepeerd, alleen los verspreid door de mappenlijst.

    De instelmogelijkheden zijn niet overladen en bieden een eenvoudige selectie van pictogramgrootte, weer te geven elementen en toetscombinaties en dergelijke. Ook bij Start10 vind de zoekfunctie geen functies van de ‘Instellingen’. Als enige van de geteste startmenu’s biedt het programma de mogelijkheid om de eigen zoekfunctie volledig uit te schakelen, zodat na het indrukken van de Windows-toets en tekstinvoer automatisch wordt overgeschakeld naar de reguliere zoekfunctie van Windows.

    Start10 biedt geen mogelijkheid om de instellingen op te slaan en te herstellen en ook geen optie om terug te gaan naar de fabrieksinstel­lingen. Bij de test zagen we na de upgrade naar Windows 10 versie 1803 bij de vaak gebruikte programma’s wat onzinnige namen, maar die waren eenvoudig te verwijderen.

    Pluspunten

    • klassieke Windows 7-look
    • eenvoudige configuratie

    Minpunten

    • geen back-up, geen reset

    Bekijk deze software

    Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

    Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

    Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

    StartIsBack++

    StartIsBack++

    StartIsBack++ kopieert niet alleen de lay-out en het uiterlijk van het startmenu van Windows 7, maar naar wens ook dat van de bijbehorende taakbalk. De pictogrammen van geopende programma’s verschijnen dan net zoals bij Windows 7 op lichte, doorzichtige tegels. In combinatie met de optie om kleur en transparantie voor beide elementen in te stellen, kun je het uiterlijk van het klassieke Windows behoorlijk goed imiteren.

    Net als bij Start10 is de configuratie van StartIsBack++ overzichtelijk en ook voor beginners goed te begrijpen, van de weer te geven elementen en het aantal recent gebruikte programma’s tot de kleur van het startmenu en de taakbalk.

    De integratie van de moderne ‘Instellingen’ van Windows is voorbeeldig. De zoekfunctie vindt die ook. Koppelingen naar mappen kun je met de rechtermuisknop als vervolgmenu laten weergeven. Als je dat doet met de knop voor de instellingen, verschijnen alle functies van de app Instellingen als alfabetisch gesorteerde lijst.

    Het is ongebruikelijk dat StartIsBack++ geen optie in het startmenu maakt voor het eigen configuratieprogramma. Dat zit in plaats daarvan in het klassieke Configuratiescherm bij de functie ‘Startmenu / Persoonlijke instellingen’. Terugzetten naar de fabrieksinstellingen kan alleen voor de configuratie van de startmenu-­opties, niet voor het uiterlijk en andere instellingen. Ook is er geen functie voor het importeren en exporteren van de configuratie.

    Pluspunten

    • klassieke Windows 7-look
    • zoekfunctie

    Minpunten

    • geen back-up

    Bekijk deze software

    Start Menu 8

    Start Menu 8

    Start Menu 8 bootst de indeling na van het vertrouwde startmenu van Windows 7. Als voorkeursstijl is echter die van Windows 10 voorgeselecteerd, en daarmee bedoelt de fabrikant niet een modern design voor Start Menu 8, maar het gewone startmenu van Microsoft. Je moet daarom omschakelen naar de ‘Platte Stijl’. Dat kan ook achteraf.

    Start Menu 8 schaalt niet goed op de beeldschermen met hoge resolutie. De opschriften lijken bij 150% schalen minder duidelijk. Anders dan bij Start Menu X kan dat niet handmatig gecorrigeerd worden. In het linker menudeel kun je de elementen wel met slepen en neerzetten verplaatsen, maar niet naar een andere groep. Als je dat wilt, moet je op de groep klikken om die te openen in Windows Verkenner en de gewenste elementen dan uit het startmenu daarheen slepen. Dat is overigens alleen mogelijk met zelf toegevoegde programma’s, niet met onderdelen uit ‘Alle programma’s’.

    Er is geen mogelijkheid om het gewone startmenu van Windows 10 op te roepen met een toetscombinatie. Wil je dat toch kunnen openen, dan moet je instellen dat het geopend kan worden met de Windows-­toets of door te klikken met de linker­muisknop op de knop Start. De zoekfunctie vindt alle meegeleverde programma’s alleen op hun Engelse naam, hoewel ze bij ‘Alle programma’s’ vertaald te zien zijn. Wijs je ze toe aan het linkerdeel van het startmenu, dan verschijnen ze daar weer in het Engels.

    Minpunten

    • inconsequente vertaling
    • omslachtige bediening
    • problemen met hoge DPI

    Bekijk deze software

    Start Menu X

    Start Menu X

    Bij het installeren van Start Menu X moet je kiezen of je de moderne apps samen met de andere programma’s wilt laten weergeven of in een eigen submap. Het menu kan naar keuze tweedelig zijn (links snelle toegang en document- en programmamappen, rechts de inhoud daarvan) of in één kolom (alleen snelle toegang en mappen, de inhoud verschijnt steeds als uitklapmenu). De tweedelige variant is geschikt om veel elementen compact maar duidelijk weer te geven.

    Programma’s kunnen in virtuele groepen worden ingedeeld (vijf bij de gratis versie). De breedte en de hoogte van het menu kun je met de muis aanpassen.

    Als de schaal van het Windows-scherm afwijkt van 100 procent, worden de lettertypen in Start Menu X modderig. Je kunt dat met de hand corrigeren. Ga in Windows Verkenner naar de map C:\Program Files\Start Menu X\, klik met de rechtermuisknop op StartMenuX.exe en dan op ‘Eigenschappen’. Op het tabblad ‘Compatibiliteit’ open je de instellingen ‘Hoge DPI-instellingen wijzigen’ en zet je een vinkje bij ‘Deze instelling in plaats van de optie uit Instellingen …’. Daarna start je Windows opnieuw op en lijkt het startmenu eerst te klein, maar dat kun je dan weer aanpassen bij de opties voor Start Menu X onder ‘Persoonlijke instellingen’.

    De Pro-versie van circa 10 dollar maakt het mogelijk ‘hoofdprogramma’s’ te definiëren voor mappen om die met één klik te starten.

    Pluspunten

    • functieomvang gratis versie
    • compacte weergave

    Minpunten

    • problemen met hoge DPI

    Bekijk deze software

    Windows 10 start menu alternatieven: overzichtstabel

    Windows 10 start menu alternatief overzicht testresultaten.jpg

    (Klik op de tabel voor een vergroting)

    Back-up, WinX en upgrades

    Als je een nieuw startmenu helemaal naar eigen wensen geconfigureerd hebt, moet je de instellingen kunnen opslaan om ze indien nodig weer in een handomdraai te kunnen herstellen. Die functie ontbreekt helaas echter bij alle drie de commerciële pakketten.

    Als je voor het eerst met een alternatief startmenu werkt, speel je meestal eerst wat met de verschillende opties en dan is het handig als je een compleet verkloot menu snel terug kunt zetten naar de fabrieks­instellingen. Maar ook dat kunnen ze niet allemaal.

    Het WinX-menu, een compact menu voor snelle toegang tot sommige systeemfuncties, kun je bij alle programma’s zoals gebruikelijk oproepen met Windows+X. Bij het klikken met de rechtermuisknop op de knop Start verschijnt bij sommige programma’s echter niet het WinX-menu, maar een eigen contextmenu.

    Nu we het over WinX hebben: het is jammer dat geen van de geteste start­menu’s een verbeterd WinX-menu biedt. Dat zou een welkome aanvulling zijn omdat Microsoft in het menu blijft snoeien en essentiële opties zoals het klassieke Configuratiescherm, energiebeheer en dergelijke verwijdert.

    Ten slotte hebben we de programma’s aan een functie-upgradetest onderworpen. Bij het updaten naar nieuwe versies van Windows 10, wat gemiddeld om de zes maanden gebeurt, worden programma’s soms als incompatibel beschouwd en verwijderd. De huidige functie-update naar versie 1803 (‘April-update’) leverde voor geen van de geteste programma’s problemen op.

    Conclusie

    Classic Shell ligt op kop wat functies en zeer gedetailleerde configuratiemogelijkheden betreft. Het is dan ook bedoeld voor gevorderde gebruikers. Met de ‘Windows Aero’-skin lijkt het ook sterk op het Windows 7-menu. De ontwikkelaar heeft het programma helaas de rug toegekeerd, maar wel de broncode gepubliceerd. Een nieuwe beheerder is tot nu toe echter niet gevonden. We moeten dus maar hopen dat het project in leven blijft.

    Start10 en StartIsBack++ imiteren het Windows 7-uiterlijk nog net iets getrouwer. Ook de grootte en de lay-out van het startmenu zien er goed uit. Beide zijn niet zo fijnmazig, maar wel eenvoudig en begrijpelijk configureerbaar. Wat functies betreft onderscheiden ze zich slechts op details. StartIsBack ++ imiteert ook de taakbalk van Windows 7 en kan zoeken bij de ‘Instellingen’, en in Start10 kun je de eigen zoekfunctie uitschakelen.

    Start Menu X doet geen poging een bepaalde menustijl zo goed mogelijk na te bootsen, maar is ontworpen om zo veel mogelijk opties in een compacte lijst weer te geven. Het is dus geschikt voor gebruikers die veel programma’s of grote verzamelingen documenten in het startmenu willen hebben.

    Start Menu 8 is het enige programma van de geteste startmenu’s dat we niet echt kunnen aanbevelen. Door het inconsequente taalgebruik, de lastige bediening, de alles bij elkaar slechte zoekfunctie en de hoogste prijs van alle geteste programma’s zien wij geen reden om daar geld aan uit te geven.

    (Jan Schüssler, c’t magazine)

    Lees meer over software en handige tips voor Windows 10 in c't magazine. Nieuwste uitgave : c’t 10/2024

    Meer over

    Software

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

    Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

    AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

    De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er