WD Red Pro review: capaciteit van de NAS-schijf vergroot

Elwin Hodžić
0

Western Digital heeft een manier gevonden om de capaciteit van de WD Red Pro NAS-schijf te vergroten. Hoe zij dit doen, lees je verder in deze WD Red Pro review!

 

WD Red Pro review

De truc om de capaciteit te vergroten

Met 64 GB NAND-flash tovert de fabrikant een schijf van 18 TB om in een schijf van 20 TB. De truc daarbij is dat de koppen van de drive de minieme afwijkingen van de ideale cirkelvorm die een spoor op een draaiende magnetische schijf (platter) hee­ft, alleen kunnen volgen door middel van extra positie-informatie.

Vroeger stonden die gegevens op de platters zelf, maar nu worden ze opgeslagen in flashgeheugen, waar de controller snelle toegang tot hee­ft. De sporen kunnen wat smaller worden en er passen er daardoor meer op één platter.


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:


Hoe verschilt deze HDD nog meer van andere HDD’s?

Afgezien  van de capaciteitvergroting verschilt deze WD Red Pro niet veel van andere schijven. Het is nog steeds een klassieke 3,5-inch SATA-schijf die 7200 rondjes per minuut maakt, 512 MB DRAM-cache hee­ft, de conventionele opnametechnologie (CMR) gebruikt en een lange adem hee­ft qua levensduur.

De test van de WD Red Pro

Bij de test haalde de WD Red Pro tot 277 MB/s en het energieverbruik was maximaal 8,6 watt: beide zijn goede waarden voor een NAS-schijf. De prijs ligt momenteel nog flink boven die van vergelijkbare schijven, maar zou de komende tijd moeten dalen tot het gebruikelijke niveau naarmate de beschikbaarheid verbetert.

Conclusie – WD Red Pro review

Door de relatief hoge prijs is deze WD Red Pro wellicht niet voor particulieren interessant maar misschien wel voor de zakelijke markt. Dit kan echter veranderen naarmate de tijd en natuurlijk ook de beschikbaarheid zal vorderen waardoor de prijs eventueel zou kunnen gaan zakken. Al met al is het wel echt een goede schijf maar wat betreft de prijs zou je daar wel wat voor over moeten hebben.

WD Red Pro – review – plus- en minpunten

+ veel storage
+ compact
relatief duur ten opzichte van alternatieven

WD Red Pro specificaties

FabrikantWestern Digital
aanduidingWD201KFGX
opnametechniekCMR
cache521 MB DRAM
Shoplink en prijsAmazon, circa 660 euro voor 20TB

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06, 2022, pagina 24.)

Lees meer over hardware in c't magazine 11/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Toshiba MG09 18TB review: lekker vlot met flinke capaciteit

Als je je NAS of server van meer opslag wilt voorzien, is de Toshiba MG09 18 TB wellicht wel wat voor jou. Kom erachter in deze Toshiba MG09 18TB revi...

Sennheiser IE600 review: top geluid met een flink prijskaartje

De IE 600 van Sennheiser laat met zijn secuur vormgegeven in-ears zien wat er op het gebied van geluid mogelijk is. Aan de hand van deze Sennheiser IE...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er