WD Black P50 Game Drive supervlotte externe ssd

Alieke van Sommeren
0

Met een externe ssd kun je lekker snel back-uppen. De WD Black P50 Game Drive kan dat met zijn supersnelle usb-poort wel heel erg vlot.

Ondanks de verwarrende benamingen die usb-standaarden de laatste jaren hebben, staat één ding vast: een nieuwe usb-versie is altijd sneller dan de oude. We kregen de mogelijkheid de 1TB-versie van de WD Black P50 Game Drive te testen, de eerste ssd met de nieuwe USB 3.2 Gen 2×2-interface met whopping 20 Gbit/s.

De P50 is niet bepaald onopvallend: een dikke zwartmetalen behuizing met koel­ribben en ontluchtingsgaten, 12 × 6 centimeter groot en 114 gram zwaar. Over wat er binnenin zit geeft de usb-controller geen informatie.

WD Black P50 Game Drive

Toen we hem openschroefden troffen we alleen een in zwarte folie vast­gesoldeerde M.2-ssd aan. Vermoedelijk gaat het om een snelle PCIe-ssd. De snelheden passen daar ook bij: sequentieel leest en schrijft de schijf de data met meer dan 2 GB/s via de usb-poort.

Bij het benaderen van random verdeelde data haalt de P50 meer dan 50.000 IOPS. De schijf houdt zijn hoge schrijfsnelheid ook een lange tijd vol.

Het grootste ‘mankement’ aan de Black P50 is dat de schijf wel op een geschikt apparaat aangesloten moet zijn om die snelheid te halen. Als je geen pc hebt die de standaard ondersteunt, haal je de snelheid niet en heb je meer aan een goedkopere ssd.

WD Black P50 Game Drive
modelWDBA3S0010BBK-WESN
afmetingen11,8 × 6,2 × 1,4 cm
gewicht114 gram
overige capaciteiten500 GB, 2 TB
prijs € 255 (1 TB), € 170 (500 GB), € 470 (2 TB)

 

Meer computer tips in c't

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ssd’s met SATA- en PCIe-interface getest

Computers met SATA-ssd's zijn in no time opgestart en leveren je data vliegensvlug. Hierdoor voelt je pc lekker snel aan en wil je nooit meer terug ...

Ssd’s met SATA-aansluiting: zeven modellen getest

PCIe-ssd's bieden in de praktijk niet echt veel meer dan de good old sata-ssd's. Een prima reden dus om een handvol recente sata-ssd's aan de tand te ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er