Kleine laders met een USB-C poort nemen niet veel plek in en de lader met 65 watt en meer is ook geschikt voor een laptop met een voor het opladen geschikte USB-C poort (USB-PD). Ze laden dus meer op dan alleen je smartphone. Maar er zijn ook laders die zich niet netjes aan de regels houden.
Iedereen die zijn smartphone wil opladen, steekt hem gewoon in de eerste de beste usb-lader. De dagen van fabrikant-eigen adapters zijn voor die apparaten allang voorbij. Ook voor laptops komt daar een einde aan.
Veel compacte laptops en zakelijke modellen kunnen op dit moment worden opgeladen via een USB-C-poort. Dat kan zelfs werken als die laptop ook nog wordt geleverd met een adapter met een klassieke plug. Voorwaarde is een USB-C-aansluiting die is gemarkeerd met een batterijsymbool voor USB Power Delivery (USB-PD).
Een uitgebreide uitleg van de USB-C en de variaties in soort staan in het artikel USB-C wegwijs & uitleg
Een ouder artikel over de ontwikkelingen staat hier: USB-C: alle ins en outs
We hebben enkele usb-laders uit het zeer grote online aanbod als voorbeeld genomen en ons beperkt tot modellen met 65 watt of meer. Laders met een lager vermogen zijn meestal niet geschikt voor laptops.
Tot de USB-C lader voor laptop geteste modellen behoren:
- de Anker PowerPort III Pod 65W
- Choetech PD 100W
- Lenovo Think Pad Slim 65W
- HP 65W USB-C Slim
- LC-Power LC90NBPro- C
- RavPower PD Pioneer RPPC133
Alle laders hebben ten minste één USB-C-uitgang die geschikt is voor het opladen van een laptop – hetzij als poort (Anker, Choetech, RavPower) of als kabel met een USB-C-stekker die vast aan de lader zit.
Vermogen vergroten, spanning moet hoger
Om een vermogen van 30, 60 of, in het geval van de Choetech PD zelfs 100 watt aan te sluiten op een laptop of een snelladende smartphone, is de standaard usb-spanning van 5 volt niet meer voldoende. De draaddiameter die nodig zou zijn voor de hoge stromen zouden de verbindingskabels te dik en te stug maken. Daarom gebruiken de lader (bron) en de laptop (sink) hogere spanningen, die overeenkomen volgens het PD-protocol.
Power Delivery (PD) snellaadstandaard voor USB-C lader voor laptop
Alle laders in deze test zijn bekend met de Power Delivery (PD) snellaadstandaard die voor de USB-C-interface gedefinieerd is. Het batterijsymbool dat we net al even noemden, geeft aan of een USB-C-poort op je laptop Power Delivery ondersteunt. Niet alle fabrikanten gebruiken de logo’s die zijn gespecificeerd door het USB Implementers Forum (USB-IF). Bij Dell geeft een kleine stekker de USB-C-aansluiting met laadoptie aan.
Apparaat kiest hoeveel de spanning wordt opgehoogd
Om schade aan USB-C-apparaten die geen hogere spanningen aankunnen te voorkomen, onderhandelen de bron en de sink over een gemeenschappelijk PD-profiel. Totdat de sink (het op te laden apparaat) de gekozen hogere spanning en de gewenste stroomsterkte heeft bevestigd, blijft het op een gevaarvrije 5 volt op de usb-lijn. Afhankelijk van het PD-profiel kan de lader dan de spanning verhogen tot 9, 12, 15 of 20 volt na succesvolle onderhandeling.
Meeste laptops willen 20 volt
De meeste laptops hebben 20 volt nodig. Een lader die laptops moet voorzien van energie, moet dit profiel dus verplicht aanbieden. Er zijn PD-laders met een lager vermogen die bedoeld zijn voor het opladen van smartphones en maximaal 12 of 15 volt leveren. Deze zijn niet geschikt voor laptops: ze laden of niet op, of alleen een stuk langzamer.
Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Identificatie met chip in stekker nodig
Met 20 volt en een maximum van 5 ampère is met Power Delivery 100 watt mogelijk. De usb-kabel moet daar echter ook geschikt voor zijn. USB-C-laadkabels met hoge stroomsterkte identificeren zichzelf via een chip in de stekker en melden de PD-profielen waarvoor ze geschikt zijn. Zonder feedback van de kabel is de stroomsterkte beperkt tot maximaal 3 ampère – meer dan 60 watt is alleen mogelijk met speciale kabels met een chip (E-Mark chip).
Dat is zelfs niet genoeg voor krachtige laptops en gaminglaptops, want afhankelijk van de apparatuur en de grafische chip hebben dergelijke apparaten voedingen van 180 of 200 watt nodig. Daarom heeft de USB-IF zojuist een uitbreiding op de huidige PD-versie 3.0 geïntroduceerd (zie het kader).
PD 3.0 PPS (Programmable Power Supplies) bij USB-C lader voor laptop
Een uitbreiding die in sommige laders al kan worden aangetroffen, wordt PD 3.0 PPS (Programmable Power Supplies) genoemd. Het op te laden apparaat kan de vereiste stroom- en spanningswaarden precies opvragen bij de voedings-unit, afhankelijk van de ladingstoestand van de accu, en die tijdens het gebruik wijzigen. In plaats van de starre PD-profielen stelt een voeding met PD 3.0 PPS de spanning en stroom in stappen van respectievelijk 20 millivolt en 50 milliampère in. Dat is praktischer voor smartphones dan voor laptops, die bijna altijd opladen volgens het motto ‘geef me alles wat je hebt’.
USB-C lader voor laptop
Met EPR naar 240 wattTot nu toe kan tot 100 watt via USB-C worden doorgegeven. In theorie is dat voldoende voor alle smartphones en tablets, maar voor laptops zijn er twee situaties:
Extended Power Range (EPR) Het USB-IF, dat standaarden specificeert, heeft daarom onlangs de standaard voor het leveren van energie uitgebreid: er is een nieuwe modus gedefinieerd, Extended Power Range (EPR), die extra spanningsniveaus biedt boven de bekende 20 volt – namelijk tot 48 volt. De toelaatbare stroomsterkte blijft 5 ampère, zodat de kabels niet dikker en stugger worden. En met de 240 watt die op die manier mogelijk is, kunnen ook gaminglaptops opgeladen worden. Net als de eerdere 5A-kabels moeten met EPR compatibele kabels een elektronische marker bevatten die aan de bron doorgeeft dat hij hogere spanningen en stromen kan verdragen. Volgens het USB-IF zouden de eerste met EPR compatibele componenten tegen eind 2021 beschikbaar moeten zijn. Het zal echter waarschijnlijk dichter bij 2023 zijn voordat ze daadwerkelijk in laptops worden gestopt en de markt een breder scala van dat soort laders gaat aanbieden. |
Technologische aanpassingen USB-C laders
Hoewel de usb-laders in deze test een vermogen leveren van 65 watt en meer, zijn de meeste zeer compact en licht. Met 40 tot 60 watt worden ze alleen een beetje warm bij het opladen. Voedingen profiteren van nieuwe ontwikkelingen in de halfgeleidertechnologie en Choetech en RavPower adverteren dat in ieder geval met de afkorting GaN. Dat staat voor galliumnitride, een niet zo nieuwe halfgeleider die de productie van vermogensschakelaars met een hoger rendement dan silicium mogelijk maakt.
Transformator
Tegenwoordig zijn voedingen in het algemeen geschakelde voedingen: in plaats van de netspanning van 50 hertz met behulp van een dikke transformator te verlagen, wordt de netspanning gelijkgemaakt en aan- en uitgeschakeld door een snel schakelende transistor met een veel hogere frequentie in het kilohertz-bereik. Om die hoogfrequente wisselspanning om te zetten, volstaat een veel kleinere transformator.
Andere voordelen
Andere voordelen zijn een hoger rendement en een eenvoudigere filtering van de uitgangsspanning. Hoe hoger de schakelfrequentie, des te kleiner de voedingen kunnen worden. GaN-transistors zijn duurder dan op silicium gebaseerde transistors, maar ze schakelen sneller en met lagere contactweerstanden, wat het compacte ontwerp van de huidige laders mogelijk maakt.
Controleer de spanning
Wat er op de usb-poort wordt gezet, wordt bepaald door de ontvangers oftewel de apparaten die moeten worden opgeladen. Ten eerste is de bedrijfsspanning van alle usb-aansluitingen 5 volt – of zou dat moeten zijn. Alle usb-apparaten verwachten dat. Pas wanneer een snellaadproces wordt herkend en de onderhandelingen over hogere spanningen en stromen eenduidig afgerond zijn, passen de laders hogere spanningen toe.
Quick Charge (QC)
Naast de hierboven beschreven Power-Delivery-standaard zijn er tal van andere methoden voor smartphones, waarvan Quick Charge (QC) van de chipfabrikant Qualcomm de meest gangbare is. Veel oudere smartphones kunnen met QC 2 en QC 3 overweg. QC2 kan de spanning verhogen tot 9 of 12 volt voor meer vermogen. QC3 doet dat in kleinere stappen van 0,2 volt. Sinds versie 4 is Quick Charge compatibel met Power Delivery.
Smartphonefabrikanten als Samsung en Huawei hebben ook hun eigen oplossingen ontwikkeld. Van de geteste laders kunnen de laders van Anker, Choetech en RavPower ook overweg met Quick Charge, de RavPower PD Pioneer werkt ook met de oplaadmethode AFC van Samsung.
Controleer stekker, maar ook de voeding
Voordat je je smartphone in een lader met een USB-C-poort steekt, is het echter raadzaam om de stekker of, beter nog, de voeding te bekijken, want niet elke fabrikant houdt zich aan de normen. De fabrikant Minisforum heeft bij zijn HM50 mini-pc een externe voeding meegeleverd, die via een USB-C-stekker op de pc wordt aangesloten. De energievoorziening werkt echter niet volgens USB-PD, maar er is altijd 19 volt aanwezig – en er wordt niet onderhandeld. Als je een smartphone op die voeding aansluit, zal diens usb-poort worden overbelast en in het ergste geval vernield worden. Als je van tevoren op de stekker hebt gekeken en de 19V-aanduiding hebt gezien, weet je al dat je goed moet opletten.
Conclusie USB-C lader voor laptops en smartphones
Met Power Delivery wordt USB ook een universele energieleverancier voor apparaten die veel energie nodig hebben. Geschikte opladers vanaf 65 watt, die niet alleen smartphones maar ook veel laptops van voldoende energie kunnen voorzien, zijn klein, draagbaar en verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro. Met apparaten van bekende fabrikanten als Anker, Lenovo, HP of RavPower krijg je kwaliteit voor je geld. Bij de test presteerden de laders van andere fabrikanten, zoals Choetech en LC-Power, echter ook goed.
Als je zowel je smartphone als je laptop snel wilt opladen, kijk dan ook naar snellaadmethodes zoals Quick Charge of Samsung AFC (Choetech PD 100W, RavPower PD Pioneer PR-PC133) of (voor de huidige smartphonemodellen) Power Delivery 3.0 PPS, zoals aangeboden door de PowerPort III Pod van Anker en de Lenovo Think Pad Slim 65W. Met universele USB-C-laders hoef je niet langer voor elk apparaat een eigen lader mee te slepen.
USB-C-poorten die kunnen laden worden volgens de USB-IF-specificaties gemarkeerd met een batterijsymbool, maar veel fabrikanten doen hun eigen ding of laten de labeling achterwege.
USB-C lader voor laptop: specificaties en laadtests
Hallo, ik gebruik een Samsung USB-C lader met mijn HP laptop en dat werkt prima. Nu heb ik een USB-C docking station gekocht (Bluebuilt 9-1, huismerk van Coolblue) en die zou Power Delivery ondersteunen. En toch laadt mijn laptop niet op via de docking. Enig idee wat de reden kan zijn? Windows 11, alle drivers up to date.
De lader moet dan met het dock communiceren over de gewenste spanning en het dock weer met de laptop. Daar kan misschien bij USB-PD wat misgaan bij een van deze combinaties.