Unistellar Odyssey Pro review: slimme telescoop voor sterrenkijken

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    Hobby-astronomen kunnen snel indrukwekkende resultaten behalen met slimme telescopen. De Odyssey Pro van Unistellar fotografeert planeten en sterrenstelsels via een verbonden smartphone-app. Meer hierover lees je in deze Unistellar Odyssey Pro review.

    Innovatieve technologie in de Odyssey Pro

    De Odyssey Pro (derde generatie) biedt innovaties zoals autofocus en de mogelijkheid om afzonderlijke pixels van de camerasensor te combineren, ook wel binning genoemd. In plaats van te reflecteren op een secundaire spiegel, reflecteert de primaire spiegel direct op een Sony IMX415-camerasensor (8,4 MP).

    Gebruiksvriendelijke connectiviteit

    De telescoop stuurt het camerabeeld via een wifiverbinding naar de smartphone-app. De Odyssey Pro heeft een geïntegreerd display en biedt 64 GB opslag. De vervangbare accu heeft een capaciteit van 24,4 wattuur en biedt tot vijf uur observatietijd. De stroomvoorziening is te regelen via een oplader of USB-C powerbank.

    Automatische uitlijning en navigatie

    Na het inschakelen stelt de Odyssey zijn eigen wifinetwerk in waarmee de Unistellar-app verbinding maakt. De volgende stap is het uitlijnen: hij vergelijkt de herkende sterren met een interne database om zijn positie te bepalen, mits de hemel helder is. Hierna kun je een object selecteren uit de catalogus en het volgen.

    Live weergave en opslag van beelden

    De camera van de Odyssey maakt veel foto’s achter elkaar, die als live stream zichtbaar zijn in de app en het oculair. De app slaat de gemaakte afbeelding op als een 4 megapixel PNG-bestand.

    Beperkingen in beeldkwaliteit

    Ook al is een brandpuntsafstand van 320 millimeter niet erg geschikt voor het observeren van planeten, de Odyssey ondersteunt dergelijke opnamen wel. De beeldkwaliteit is op zijn best matig, maar onder goede omstandigheden kun je in ieder geval de wolkenbanden van Jupiter herkennen.

    Conclusie Unistellar Odyssey Pro review

    Al met al is 4000 euro een forse prijs. Voor de Odyssey zonder oculair betaal je ‘slechts’ 2300 euro. Dat is nog steeds veel voor een hobbygadget. De telescoop toont zijn sterke punten bij het observeren via de app.

    Unistellar Odyssey Pro review: plus- en minpunten

    + Observatie via de app
    + Draagbaar
    Prijzig

    Unistellar Odyssey Pro specificaties

    FabrikantUnistellar
    Systeemeisen

    Android vanaf 7, iOS vanaf 14

    Camerasensor

    Sony IMX415 (8,4 MP)

    Brandpuntafstand / brandverhouding

    320 mm / ƒ/3,9

    Optische resolutie / gezichtsveld

    1,7 boogseconden / 33,6 × 45 boogseconden

    Hoogte / gewicht

    143 cm / 6,5 kg (incl. statief)

    Shoplink & prijs

    Amazon, circa 4009 euro

    Meer van zulke reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5

    Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...

    Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc

    Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er