UniFi Cloud Key Gen2 (Plus) controller review

Daniel Dupré
0

Bij de UniFi-netwerktechniek van Ubiquiti worden alle componenten zoals switches en accesspoints centraal beheerd. Met een aparte controller gaat dat nog makkelijker. Je hebt dan bovendien geen pc nodig waarop de controller-software draait. We testen de nieuwe versie van de UniFi Cloud Key controller.

De Ubiquiti UniFi Cloud Key Gen2 onderscheidt zich duidelijk van zijn voorganger. In plaats van een eenvoudig kunststof kastje zit de nieuwe hardwarecontroller verpakt in een aluminium behuizing. Als blikvanger zit er een klein OLED-scherm aan de voorzijde dat onder andere het IP-adres van de Cloud Key, het aantal verbonden apparaten en de verbindingsstatus met de UniFi-­cloud aangeeft.

UniFy Cloud Key Gen2 Plus review netwerk controller

Versies en vernieuwingen

De functie van de Cloud Key is onveranderd: als SDN-controller (Software Defined Network) met voorgeïnstalleerde serversoftware kan het apparaat UniFi-­componenten zoals gateways, switches en accesspoints centraal aansturen en verbinding maken met de clouddienst. De bediening gaat via de geïntegreerde webserver of een gratis mobiele app (Android en iOS).

Naast het geteste standaardmodel (UCK-G2), biedt Ubiquiti ook de uitgebreidere Plus-versie (UCK-G2-Plus). Die kan naast 50 UniFi-componenten tot 20 bewakingscamera’s van de fabrikant beheren en de opnames op een geïntegreerde 1TB-harddisk opslaan. Die kun je naar wens vervangen door een ander 2,5”-model van maximaal 5 TB. Beide varianten hebben een slot voor een microSD-kaart waarop je een back-up van de configuratie kunt opslaan. Daarnaast beschikken de modellen ook over 32 GB interne opslag.

Gemak en betrouwbaarheid

Er zit een Qualcomm APQ8053 hexacore-­processor van 2 GHz in die voldoende rekenkracht biedt voor een snelle bediening. Je kunt met je smartphone via Bluetooth Low energy (LE) contact maken met de ­Cloud Key. Op die manier kun je de controller ook benaderen wanneer er (nog) geen functionerend systeem aanwezig is. Dat is met name handig bij een eerste installatie.

De stroomverzorging loopt via PoE (Power over Ethernet) of USB-C. Ubiquiti levert geen voeding mee. Nieuw is de geïntegreerde accu, daarmee werkt het apparaat ook tijdens een korte stroomstoring of schakelt het zich gecontroleerd uit bij langere uitval. Hij schakelt daarna helaas niet automatisch weer in, daarvoor moet je de net­schakelaar bedienen. Er komt een bevestiging waarmee je beide varianten van de Cloud Key in een 19”-rack kunt inbouwen.

Conclusie

De standaardversie van de Cloud Key Gen2 presteerde bij de test goed: de communicatie met de controller verliep zonder problemen en het netwerk was snel ingericht. De bediening is stukken soepeler dan bij de voorganger. Omdat de UniFi-­server ook op een computer kan draaien, is de ­Cloud Key 2 een luxevoorwerp: voor het standaardmodel ben je zo’n 190 euro kwijt en het Plus-model kost 20 euro meer. De bevestiging voor het 19”-rack is met 120 euro ook niet echt goedkoop.

 

UniFy Cloud Key Gen2 (Plus)

FabrikantUnify, www.ui.com
ConnectiviteitGigabit-ethernetpoort, Bluetooth LE
Displayoled, statusled
Opslag2 / 3 GB RAM (Gen2 / Gen2 Plus),
32 GB eMMC, microSD-Slot,
1TB-harddisk (alleen Plus-model)
StroomverzorgingPower over Ethernet (802.3af PoE), USB-C
Shoplink en prijsCloud Key Gen2 € 210 (Plus-model € 230)

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er