Tado Slimme Aircobediening review – je airco via wifi in je smarthome

Marco den Teuling
0

In steeds meer woningen worden airco’s geïnstalleerd, maar die bieden doorgaans geen wifi en handige app. In deze Tado Slimme Aircobediening review kijken we of dat apparaat een handige oplossing is.

Wifi achteraf laten inbouwen in je airco (als het al kan) is vaak prijzig. De Slimme Aircobediening van Tado is een alternatief en kan ook integratie bieden met je smarthome.

Tado Slimme Aircobediening review – geschiktheid airco en installatie

De Tado Slimme Aircobediening moet in het zicht van de airco worden geplaatst en kan de originele infrarood afstandsbediening vervangen. Dat werkt in principe met elke afstandsbediening die een display heeft waarop behalve de temperatuur ook instellingen zoals de koel-/verwarmingsmodus worden getoond.

Plakstrips voor het vrij platte, afgeronde kastje zijn bijgeleverd maar ophangopeningen ontbreken. Via de bijgeleverde 1,85m-lange usb-kabel en adapter voorzie je de Tado van energie en via wifi kan hij communiceren met de Tado-app of je smarthome.

Tado Slimme Aircobediening review vooraanzicht

Installatie via de app (inclusief firmware-update) kost wat tijd maar is makkelijk: behalve je model airco en je wifi-gegevens opgeven hoef je alleen een account aan te maken.

Slimme Airco bedieningsopties

De Tado biedt meer bedieningsopties voor de airco dan een goedkoper Chinees alternatief dat we gebruikten.

Maar sommige extra opties zoals instellen van de blaasrichting, zijn op afstand misschien niet zo interessant. Terwijl bijvoorbeeld de eco-modus of juist een extra krachtige modus inschakelen en andere opties van de airco, ook door Tado niet worden ondersteund.

Tado Slimme Airco review - app bedieningsmogelijkheden

Bedieningsopties voor de airco in de Tado-app.

De infraroodcommunicatie met de airco is eenrichtingsverkeer: als je dus ook de standaard infrarood afstandsbediening nog gebruikt, klopt de status die Tado aangeeft niet meer. Vooral bij uit- of inschakelen is dat vervelend, daarom zou je eigenlijk alleen Tado nog moeten gebruiken als je verwarring wilt voorkomen.

Voor rechtstreekse bediening kun je dan eventueel het aanraakgebied van de Slimme Aircobediening gebruiken. Een led-matrixdisplay geeft daarbij feedback. Maar dit biedt alleen de meest basale functies en vonden we onhandig werken.

De optionele (€ 25) standaard beweegt teveel bij handbediening.


Ontvang gratis informatie en tips over smarthome en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Slimme Aircobediening – app en smarthome integratie

De Tado-app is vrij overzichtelijk en biedt extra gegevens zoals het verloop van de temperatuur en luchtvochtigheid die zijn gemeten via ingebouwde sensors in de unit.

Bovendien kun je schema’s instellen voor koelen (of verwarmen) of smartphones koppelen aan geofencing voor automatische in-/uitschakeling. Dat laatste is onderdeel van een betaald abonnement (€ 2,99/maand).

Tado airco schema maken

De Tado is daarnaast te verbinden met Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit voor integratie in je smarthome. De bedieningsopties zijn daarin wel beperkter dan in de app, maar je kunt de airco dan opnemen in schema’s of routines voor je smarthome.

Aircobediening opties in Google Home

Bedieningsopties in de Google Home-app.

Voor Home Assistant is er een door de community gemaakte integration voor Tado, maar die lijkt nog niet goed te werken met de Slimme Aircobediening – we konden wel de sensorgegevens uitlezen en gebruiken, maar commando’s werden niet uitgevoerd.

Integratie in Home Assistant

Tado integratie in Home Assistant.

Conclusie / afsluiting

Als je airco geen (optionele) wifi-mogelijkheden biedt, ben je aangewezen op opties zoals de Tado Slimme Aircobediening. Dat werkt via app of smarthome in elk geval gebruiksvriendelijk.

Zolang je maar bent verbonden via wifi (en de cloud) kan je airco zo daadwerkelijk iets slimmer worden.

Tado Slimme Aircobediening – plus- en minpunten

+ makkelijke installatie
± ondersteunde airco-functies
hoog idle energieverbruik

Tado Slimme Aircobediening – specificaties

FabrikantTado, tado.nl
AppAndroid, iOS/iPadOS 14 of hoger, webversie
Directe bedieningtouch-oppervlak led-matrix (wit)
Sensorentemperatuur, luchtvochtigheid
Wifi802.11 b/g/n, 2,4 GHz
Afmetingen / gewicht100 × 100 × 5 mm / 73 g
Shoplink en prijsTado Slimme Aircobediening, circa 100 euro

 

Lees uitgebreide reviews van smarthome apparaten en software in c't 06/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er