Systeeminformatie bekijken in Linux met I-Nex

Marco den Teuling
0

systeeminformatie Linux sysinfo cpu-z informatie systeemOnder Windows heb je tools zoals cpu-z en gpu-z om systeeminformatie op te vragen, maar hoe zit het met Linux? De tool I-Nex levert onder Linux veel nuttige informatie over het draaiende systeem en de hardware die daarbij gebruikt wordt.

Het opensourceprogramma I-Nex verzamelt informatie over de processor, de grafische kaart, het moederbord, de geluidskaart, de harde schijven en de netwerk- en usb-interfaces. Handig als je problemen wilt oplossen, bijvoorbeeld met games onder Linux. Als bonus krijg je van I-Nex nog wat gegevens over de draaiende kernel en de gebruikte Linuxdistributie. De tool laat onder meer de desktop- en X.org-versie zien, de hostnaam en de systeembelasting op dat moment.

I-Nex geeft dat alles weer in een klein venster met meerdere tabbladen. Dat ziet er een beetje uit zoals bij de populaire Windows-tool CPU-Z. Het interpreteren van de erg klein weergegeven data, met soms alleen een afkorting als label, wordt door de tool overgelaten aan de gebruiker.

Als je wilt, kan I-Nex een rapport maken dat als tekstbestand opgeslagen kan worden of meteen naar een online dienst als Pastebin gestuurd kan worden. Met een druk op de knop maak je een screenshot van het op dat moment getoonde tabblad.

I-Nex heeft de runtime-omgeving nodig van het Basic-dialect Gambas 3 en de bibliotheken pastebinit en libcpuid. Het programma is namelijk geschreven in de vrij onbekende programmeertaal GAMBAS (Gambas Almost Means BASic). Manjaro- en Slackware-gebruikers kunnen I-Nex via hun pakketmanager installeren. Voor Ubuntu, Linux Mint en Fedora hebben de I-Nex-ontwikkelaars eigen repository’s ter beschikking.

 I-Nex 7.6.0

 Systeeminformatie voor Linux 
 Producent Michal Glowienka, http://i-nex.linux.pl
 Systeemeisen Linux, Gambas 3, pastebinit, libcpuid
 Prijs gratis

 

Deel dit artikel

Lees ook

WD Black SN770 review: nog sneller dankzij PCIe 4.0

Western Digital gebruikt nu PCIe 4.0 voor zijn WD_Black. Daarmee heeft WD de ssd iets sneller gemaakt, wat onze metingen ook bevestigen.

Bewaak je huis tijdens de vakantie met de Foscam SD4

De Foscam SD4 is een robuuste outdoor beveiligingscamera waarmee je in de gaten kunt houden wie er aan de deur komt – ook als je tijdens de vakantie n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er