Systeeminformatie bekijken in Linux met I-Nex

Marco den Teuling
0

systeeminformatie Linux sysinfo cpu-z informatie systeemOnder Windows heb je tools zoals cpu-z en gpu-z om systeeminformatie op te vragen, maar hoe zit het met Linux? De tool I-Nex levert onder Linux veel nuttige informatie over het draaiende systeem en de hardware die daarbij gebruikt wordt.

Het opensourceprogramma I-Nex verzamelt informatie over de processor, de grafische kaart, het moederbord, de geluidskaart, de harde schijven en de netwerk- en usb-interfaces. Handig als je problemen wilt oplossen, bijvoorbeeld met games onder Linux. Als bonus krijg je van I-Nex nog wat gegevens over de draaiende kernel en de gebruikte Linuxdistributie. De tool laat onder meer de desktop- en X.org-versie zien, de hostnaam en de systeembelasting op dat moment.

I-Nex geeft dat alles weer in een klein venster met meerdere tabbladen. Dat ziet er een beetje uit zoals bij de populaire Windows-tool CPU-Z. Het interpreteren van de erg klein weergegeven data, met soms alleen een afkorting als label, wordt door de tool overgelaten aan de gebruiker.

Als je wilt, kan I-Nex een rapport maken dat als tekstbestand opgeslagen kan worden of meteen naar een online dienst als Pastebin gestuurd kan worden. Met een druk op de knop maak je een screenshot van het op dat moment getoonde tabblad.

I-Nex heeft de runtime-omgeving nodig van het Basic-dialect Gambas 3 en de bibliotheken pastebinit en libcpuid. Het programma is namelijk geschreven in de vrij onbekende programmeertaal GAMBAS (Gambas Almost Means BASic). Manjaro- en Slackware-gebruikers kunnen I-Nex via hun pakketmanager installeren. Voor Ubuntu, Linux Mint en Fedora hebben de I-Nex-ontwikkelaars eigen repository’s ter beschikking.

 I-Nex 7.6.0

 Systeeminformatie voor Linux 
 Producent Michal Glowienka, http://i-nex.linux.pl
 Systeemeisen Linux, Gambas 3, pastebinit, libcpuid
 Prijs gratis

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er