Systeeminformatie bekijken in Linux met I-Nex

Marco den Teuling
0

systeeminformatie Linux sysinfo cpu-z informatie systeemOnder Windows heb je tools zoals cpu-z en gpu-z om systeeminformatie op te vragen, maar hoe zit het met Linux? De tool I-Nex levert onder Linux veel nuttige informatie over het draaiende systeem en de hardware die daarbij gebruikt wordt.

Het opensourceprogramma I-Nex verzamelt informatie over de processor, de grafische kaart, het moederbord, de geluidskaart, de harde schijven en de netwerk- en usb-interfaces. Handig als je problemen wilt oplossen, bijvoorbeeld met games onder Linux. Als bonus krijg je van I-Nex nog wat gegevens over de draaiende kernel en de gebruikte Linuxdistributie. De tool laat onder meer de desktop- en X.org-versie zien, de hostnaam en de systeembelasting op dat moment.

I-Nex geeft dat alles weer in een klein venster met meerdere tabbladen. Dat ziet er een beetje uit zoals bij de populaire Windows-tool CPU-Z. Het interpreteren van de erg klein weergegeven data, met soms alleen een afkorting als label, wordt door de tool overgelaten aan de gebruiker.

Als je wilt, kan I-Nex een rapport maken dat als tekstbestand opgeslagen kan worden of meteen naar een online dienst als Pastebin gestuurd kan worden. Met een druk op de knop maak je een screenshot van het op dat moment getoonde tabblad.

I-Nex heeft de runtime-omgeving nodig van het Basic-dialect Gambas 3 en de bibliotheken pastebinit en libcpuid. Het programma is namelijk geschreven in de vrij onbekende programmeertaal GAMBAS (Gambas Almost Means BASic). Manjaro- en Slackware-gebruikers kunnen I-Nex via hun pakketmanager installeren. Voor Ubuntu, Linux Mint en Fedora hebben de I-Nex-ontwikkelaars eigen repository’s ter beschikking.

 I-Nex 7.6.0

 Systeeminformatie voor Linux 
 Producent Michal Glowienka, http://i-nex.linux.pl
 Systeemeisen Linux, Gambas 3, pastebinit, libcpuid
 Prijs gratis

 

Deel dit artikel

Lees ook

Foscam R2D: IP-camera met potentie

Foscam draait al een tijdje mee op het gebied van IP-camera’s en heeft daar een zekere faam bij opgebouwd. Die lijn wordt bij de IP-camera R2D doorgez...

3D-printers vanaf 350 euro: Ultimaker vs klonen

Ultimaker maakt betrouwbare 3D-printers die Chinese fabrikanten graag namaken, maar dan goedkoper. We hebben de klonen het laten opnemen tegen hun ori...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er