Synology DS723+ review: compacte snelle NAS voor o.a. kleine bedrijven

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Synology DS723+. Deze is met zijn Ryzen-processor en maximaal 32 GB ECC-RAM een compacte snelle NAS voor zowel gezinnen als kleine bedrijven. Met een NVMe-ssd-cache en 10Gbit-ethernet krijgt hij zelfs nog een boost.

  Synology DS723+ review

  ECC-werkgeheugen beschermt tegen datacorruptie

  De Synology DS723+ heeft een ECC-werkgeheugen dat single-bit fouten in het RAM automatisch corrigeert. Dit beschermt tegen datacorruptie en is een kenmerk dat de DS723+ voor heeft op andere modellen in zijn klasse.

  Snelheid bij toegang tot bestandsgroepen

  De snelheid bij toegang tot bestandsgroepen van verschillende grootte ligt binnen het gebruikelijke bereik voor deze klasse. Voor kleine bestanden beperkt de latentie in de besturingssystemen de verwerkingscapaciteit, terwijl voor grote bestanden de netwerkinterface (Gigabit-ethernet met ongeveer 115 MB/s) of de massaopslag (harde schijven tot ongeveer 250 MB/s) de bottleneck kan zijn.

  Optionele E10G22-T1-Mini uitbreidingskaart

  De eerste bottleneck kan worden verholpen met de optionele E10G22-T1-Mini uitbreidingskaart. Deze werkt als een derde LAN-poort met 2,5, 5 of 10 Gbit/s (maximaal ongeveer 1100 MB/s) en verhoogt de schrijfsnelheid van alle bestandstypen licht tot aanzienlijk. De leessnelheid is alleen merkbaar bij zeer grote bestanden. Het energieverbruik stijgt dan ook met ongeveer 5 watt.

  NVMe-ssd-cache om tweede bottleneck op te lossen

  Toegang tot zeer grote bestanden wordt vertraagd door de gebruikte NAS-schijven. Een oplossing hiervoor is een NVMe-ssd-cache, waarvoor er twee M.2-2280-slots zijn achter kleppen in de bodem. Hoewel de DS723+ onze ssd’s accepteerde (Samsung 980 Pro, 1 TByte) en een lees/schrijf-cache opzette voor de schijf-array in RAID 1, levert dat geen winst op bij bestandsoverdrachten. De lees- en schrijfbewerkingen per seconde (IOPS) nemen slechts geleidelijk toe met een ssd-cache.   

  Hoge IOPS met SATA-ssd's en NVMe-RAID1

  Met SATA-ssd’s (Samsung 860 Evo 1 TB) als belangrijkste gegevensdrager haalt de DS723+ de mogelijke 500 MB/s. De IOPS klimmen met de SATA-ssd’s ver boven het niveau van harde schijven (ongeveer 8000 in plaats van een paar honderd). Als het datavolume op een RAID1-array van NVME-ssd’s staat, halen we een maximum van 800 en 680 MB/s (schrijven/lezen). De IOPS komen tot 8400 met NVMe-RAID1.

  Krachtige NAS-processor met encryptiemogelijkheden

  Met zijn twee kernen geklokt op maximaal 3,1 GHz plus multithreading, heeft de NAS-processor genoeg kracht voor encryptie. Met OpenSSL komen we tot 208 MB/s op één kern met AES-256, zelfs zonder AES-NI-opdrachten. De cpu beheerst WireGuard-Chacha20-Poly1305 met 920 MB/s. Dat betekent dat de embedded Ryzen 1600 van de DS723+ neuslengtes voorligt op de Celeron N5095 van een QNAP TS264 (158 MB/s AES-256 zonder AES-NI, 566 MB/s met Chacha20-Poly1305). Met AES-NI is het voordeel kleiner (833 tot 781 MB/s).

  Energieverbruik van de Synology DS723+

  Het energieverbruik, dat afhangt van de gemonteerde harde schijven, past bij de prestaties van de NAS. Het bedrijfsgeluid, dat ook afhangt van de harde schijven – 0,6 sone in ons geval – blijft draaglijk in een kantoor als het apparaat niet rechtstreeks naast het beeldscherm staat. Net als andere modellen maakt hij geluid wanneer hij benaderd wordt.

  Als de NAS zijn schijven na een instelbare periode (tussen tien minuten en vijf uur) zonder toegang in slaapstand zet, maakt hij de helft minder lawaai en verbruikt hij ook minder energie (9,5 watt). Als je functies zoals een cloudserver met containers wilt maken, moet je meteen meer RAM bij het apparaat kopen.

  Conclusie Synology DS723+ review

  Als datawarehouse voor een klein bedrijf of een veeleisend thuisnetwerk biedt de DS723+ goede prestaties tegen redelijke energiekosten. Volgens onze metingen versnelt een M.2-ssd-cache alleen wanneer er voortdurend willekeurige toegang tot dezelfde bestanden plaatsvindt en dan pas na enige tijd. De snelle LAN-optie betaalt zichzelf daarentegen onmiddellijk en sterk uit wanneer de NAS met SATA-ssd’s werkt.

  Synology DS723+ review - plus- en minpunten

  + Snelle processor
  + Goede prestaties
  ± Geluidsniveau acceptabel

  Synology DS723+ specificaties

  FabrikantSynology
  ProcessorRyzen R1600 (dualcore met SMT, max. 3,1GHz)

  RAM-geheugen

  2 GB (ECC, max. 32 GB)

  Aansluitingen

  2 × Gigabit-RJ45, 1 × eSATA, 1 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s), 1 × PCIe 3.0 x2

  Shoplink en prijsAlternate, circa 499 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er