SwitchBot Lock Pro review: betrouwbaar slim deurslot mét Matter

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  Je monteert de SwitchBot Lock Pro, die we in deze review bekijken, eenvoudig over het bestaande slot met zijn sleutel, en vanaf dat moment kun je de deur vanuit je smarthome bedienen. Met de Keypad Pro kun je de deur met je vingerafdruk of een code van buitenaf openen zonder sleutels bij je te hoeven hebben.

  SwitchBot Lock Pro review

  Aan de slag met de SwitchBot Lock Pro

  Er komen aardig wat dingen uit de doos van de SwitchBot Lock Pro, waardoor je als eerste de neiging krijgt de kleine Engelstalige handleiding er bij te pakken om te kijken waar dat allemaal voor dient. Op de eerste pagina staat een qr-code voor online handleidingen in meerdere talen, waaronder Nederlands.

  Om met het installeren van het slimme deurslot te beginnen heb je eerst een mobiel apparaat met bluetooth nodig en de SwitchBot-app – met het onvermijdelijke online account. Dat account heb je nodig om het deurslot op afstand te bedienen, naast een SwitchBot Hub, die de eigenlijke draadloze interface naar internet is.

  Installeren

  Je hoeft het bestaande cilinderslot niet te verwijderen, de SwitchBot Lock Pro komt aan de binnenkant over de sleutel heen. Dat kan in de meeste gevallen ook zonder het deurbeslag te hoeven verwijderen. Het is afhankelijk van hoe ver de cilinder uitsteekt welke van de twee montagebeugels je moet bevestigen. De ene kun je aan het slot vastschroeven, de andere plak je met het meegeleverde materiaal vast – het is even zoeken wat de beste bevestigingsmanier is, maar met alle meegeleverde materialen moet het voor alle sloten lukken een passende oplossing te vinden. Daar kan enige inventiviteit voor nodig zijn, en zeker bij oudere deuren en kozijnen kan het zijn dat er nog wat extra werk bij komt kijken. Zorg er wel voor dat je montage solide is en dat er ruimte genoeg om het slot heen is, want de Lock is met zijn vier batterijen best groot en zwaar.

  Heb je aan de binnenkant geen sleutel maar een knop, dan moet je die er eerst afhalen en daar dan een van de acht gestandaardiseerde zeshoekige knoppen op monteren, die de functie van sleutel zal overnemen.

  Vervolgens schuif je de Lock over de sleutel of knop heen en schroef je hem met het inbussleuteltje vast aan de montageplaat – even een priegelwerkje. Daarna kun je het slot al gebruiken met behulp van de grote draaiknop op de Lock Pro.

  De volgende stap bestaat uit het op het deurkozijn plakken van de magneet. Die is nodig om het openen en sluiten van de deur te kunnen detecteren. Hij moet ergens tussen de twee en vier centimeter afstand komen te zitten om betrouwbaar te werken.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Kalibreren

  Als de vier 1,5V AA-batterijen erin zitten en het blauwe lampje knippert, wordt het tijd over te schakelen naar de SwitchBot-app. Na het aanzetten van bluetooth selecteer je via het plusteken en ‘Uitrusting toevoegen’ de Lock Pro. Er werd in ons geval meteen een firmware-upgrade uitgevoerd.

  Koppel het deurslot aan een kamer (of maak eerst een kamer aan). Je kunt de Lock Pro dan verbinding laten maken met de SwitchBot Hub (die dan wel binnen bluetoothbereik moet zijn) voor de clouddiensten, maar dat ook later nog doen.

  Doe de deur op slot en kies of je een nachtslootslot (sleutel nodig om open te maken) of een eendeling slot hebt (met een deurgreep). Draai de Lock Pro van het slot af en zet de deur een centimeter op 10 open. Maak de deur vervolgens weer dicht om het kalibreren te voltooien. Vanaf dat moment kun je de deur met de app of met de drukknop op het slot ont- en weer vergrendelen. Met de optie voor het automatisch vergrendelen kun je het slot na een in te stellen periode weer vanzelf op slot laten draaien als de deur open is geweest.

  Smarthome-ondersteuning

  Tot dat moment werkt het deurslot alleen met een bluetoothverbinding met je mobiele apparaat. Om hem via wifi of via internet te bedienen, heb je een SwitchBot Hub nodig die zich binnen bluetoothbereik van het deurslot moet bevinden.

  Binnen de SwitchBot-app kun je de Lock Pro koppelen met andere SwitchBot-apparaten, zodat bijvoorbeeld de deur op bepaalde tijden automatisch op slot of open gaat of dat de gordijnen automatisch dichtgaan als je de deur op slot maakt. Daar heb je op zich niet zo veel aan, maar er is nu ook een SwitchBot Hub Mini beschikbaar met Matter-ondersteuning, zodat het SwitchBot-ecosysteem ook te ontsluiten is voor de rest van je smarthome.

  Dan kunnen de SwitchBot-apparaten zoals de gordijnopeners en dit deurslot geïntegreerd worden met andere slimme apparaten in huis om daar complexe schema’s mee te maken. Daarmee is integratie in Google Home en diens Nest Hub mogelijk, en dankzij Matter Apple Home nu ook.

  Openen en sluiten

  Je kunt de Lock Pro niet alleen open en dicht maken met de app, maar dat bijvoorbeeld ook met een SwitchBot Tag doen met een smartphone met NFC-ondersteuning. Je kunt ook een SwitchBot Keypad of Keypad Touch (voor respectievelijk 50 en 100 euro) naast je voordeur monteren (schroeven of vastplakken binnen vijf meter van het slimme slot) en aan de SwitchBot-app toevoegen.

  Als je weggaat, druk je op de vergrendelknop om de deur op slot te doen. Kom je weer thuis, dan kun je het slot openen met je vingerafdruk (voor de Touch-versie) of met een in te stellen code. Je kunt tot 100 vingerafdrukken en codes voor het hele gezin opslaan. Je kunt ook tijdelijke en one-time codes aanmaken voor als je een feestje hebt en niet de hele tijd naar de voordeur wilt rennen.

  Betrouwbaarheid

  Het is zaak het resterende vermogen van de batterijen van de Lock Pro regelmatig in de gaten te houden.

  Als de batterijstatus onder de 20 procent komt, laat de Lock Pro een geluid horen en brandt er een rood lampje als de deur geopend of gesloten wordt. Functies als AutoLock werken dan niet meer.

  Volgens SwitchBot moeten de batterijen het, afhankelijk van het gebruik, 9 maanden kunnen volhouden

  Conclusie SwitchBot Lock Pro review

  Voor een deurslot is een betrouwbare werking essentieel, en dat was tijdens het testen het geval. Mocht het onverhoopt mislopen, dan is er de optie Noodontgrendeling in de app.

  Maar als batterijen leeg zijn, werkt dat natuurlijk ook niet meer – als er aan de buitenkant geen sleutelgat zit, kun je deur alleen nog van binnenuit openmaken. Kun je de deur wel van buitenaf met een sleutel openmaken, dan moet je die sleutel wel bij je hebben, waardoor net een van de voordelen van een slim slot verdwijnt.

  SwitchBot Lock Pro review: plus- en minpunten

  +Betrouwbare werking
  +Matter
  Installeren vergt inventiviteit

  SwitchBot Lock Pro specificaties

  FabrikantSwitchBot
  VariantenSwitchBot Lock Pro
  SwitchBot Lock Pro Combo
  CommunicatieBluetooth 4.2
  Matter ondersteuningOptioneel
  Voeding4 × 1,5V AA batterij, 2900 mAh
  Temperatuur

  10o – 45o Celsius

  Shoplink & prijsSwitchBot Lock Pro via Amazon circa 140 euro
  SwitchBot Lock Pro Combo via Amazon circa 240 euro 

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er