Je kunt het startmenu van Windows 11 vervangen met deze alternatieven, want hoe elegant het nieuwe startmenu en de taakbalk van Windows 11 er ook uit mogen zien, het scala aan functies is beperkt. De verdeling van vastgemaakte app-pictogrammen en recent gebruikte documenten is nog steeds weinig flexibel. Een klassiek startmenu kan helpen om de vertrouwde overzichtelijkheid van Windows 10 of Windows 7 terug te krijgen.
Er zijn tools waarmee je Windows 11 kunt retrofitten met een startmenu dat de flexibiliteit en vertrouwde bediening van oudere Windows-versies naar het nieuwe besturingssysteem haalt – sommige daarvan verbeteren meteen ook de mogelijkheden van de taakbalk.
De taakbalk van Windows 11 is nog vaker het onderwerp van kritiek dan het startmenu: app-pictogrammen worden nu gegroepeerd – dat was ook al zo in Windows 10, maar daar kon je het groeperen nog uitschakelen. In het nieuwe systeem is het schakelen tussen verschillende Verkenner-, Office- of browservensters dan ook onvermijdelijk omslachtiger.
Bovendien zit er geen echt snelmenu meer in: als je met de rechtermuisknop op een item op de menubalk klikt, krijg je alleen een link naar de instellingen te zien. Een beetje goed startmenuprogramma pakt ook dat aan en brengt essentiële functies van eerdere Windows-versies weer terug.
Startmenu alternatieven voor Windows 11
De lijst met geteste programma’s is kort:
- Start Menu X van OrdinarySoft
- Start11 van Stardock
- StartAllBack – de Windows 11-opvolger van het programma StartIsBack++ van Stanislav Zinukhov.
De beschrijvingen en downloadlinks van deze drie programma’s staan verderop in het artikel
Ontvang gratis meer informatie hoe je zelf Windows 11 kunt aanpassen!!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Overige startmenu’s
Bij een eerdere test van startmenu’s voor Windows 10 (2018, c’t 7-8, p80) waren er nog twee andere programma’s, maar zowel van Open Shell (de opensource opvolger van Classic Shell) als van Start Menu 8 zijn nog geen versies voor Windows 11 verschenen.
Start11 en StartAllBack boden al meteen een goede eerste indruk, omdat je ze niet alleen via de websites kunt downloaden, maar ook met Opdrachtprompt op je computer kunt installeren via winget install start11 of winget install startallback.
Startmenu vervangen in Windows 11
De kernfunctie van de tools is dat als je op start klikt of op de Windows-toets drukt, ze een menu tonen dat er anders uitziet dan het standaard startmenu van Windows 11. Meestal ziet het er compacter uit met meer tekst, vergelijkbaar met het startmenu van Windows 7.
Idealiter kun je een startmenu op allerlei manieren configureren – bijvoorbeeld om het formaat naar wens aan te passen en individuele kleuren in te stellen, pictogrammen te tonen of te verbergen, je eigen snelkoppelingen toe te voegen en de weer te geven elementen individueel selecteren.
De startmenu’s bevatten ook een eigen zoekfunctie, die – als alles werkt – niet alleen documenten op naam en geïndexeerde inhoud vindt, maar ook functies uit de Instellingen en uit het klassieke configuratiescherm als resultaat geeft.
Het is ook wenselijk om de eigen zoekfunctie van het startmenu te kunnen uitschakelen, zodat bij het veel gebruikte scenario van ‘de Windows-toets indrukken en er op los typen’ de ingebouwde zoekfunctie het automatisch overneemt.
Instellingen startmenu Windows 11: vervangen, exporteren en importeren
Een andere handige functie is een mogelijkheid om de instellingen van het startmenu te exporteren en te importeren wanneer je ze hebt ingesteld – voor het geval je de software opnieuw moet installeren of de instellingen op een tweede computer wilt gebruiken.
Alleen Start Menu X biedt die mogelijkheid. Net zo handig is een resetfunctie die het startmenu met een druk op de knop terugzet naar de ‘fabrieksinstellingen’ – voor als je er zoveel aan hebt zitten sleutelen dat je het menu helemaal hebt vernacheld. Met StartAllBack en Start Menu X kun je in ieder geval de belangrijkste instellingen weer terugzetten.
Start 11Softwareproducent Stardock is een oude bekende op het gebied van desktoptools voor Windows – al met Start8 en Start10 konden liefhebbers van het klassieke Windows 7-ontwerp het vertrouwde startmenu bij latere Windows-versies terughalen. Start11 kan niet alleen een klassiek Windows 7-achtig menu tonen, maar ook een wat soberder menu met een modern uiterlijk en een imitatie van het Windows 10-startmenu. Dat laatste is best aantrekkelijk, al ontbreekt de live-tegelfunctie, die inhoud zoals het weerbericht of afspraken direct op de tegels weergeeft. Maar anders dan in het origineel kun je aan afzonderlijke tegels individuele kleuren toewijzen. Op die manier kunnen groepen tegels mooi gekleurd worden. Je kunt het menu op allerlei details aanpassen: je kunt de hoogte van het menu en het aantal items instellen, het menu van een gewenste kleur voorzien of een achtergrondafbeelding instellen, pictogrammen tonen of verbergen, animaties uitschakelen en dergelijke. Er zijn ook extra taakbalkfuncties. Een apart snelmenu biedt toegang tot taakbalk- en Start11-instellingen, evenals een vermelding voor het taakbeheer. De taakbalk kun je bovenaan het scherm plaatsen en naar wens semi- of volledig transparant weergegeven. In de volledig transparante weergave blijft er een zeer fijne rand zichtbaar waar de taakbalk eindigt. Start11 kun je ook installeren vanuit een terminal met administratorrechten via het commando winget install start11. Wat we het meest misten waren functies voor het opslaan en herstellen van individuele instellingen. Ook is er geen resetfunctie waarmee je de uitgangsstellingen kunt herstellen. pluspunten
minpunten
|
StartAllBackStartAllBack is de Windows 11-variant van het hulpprogramma StartIsBack++. De tool toont een klassiek startmenu met de bekende Windows 7-lay-out – waarbij vooral de ‘Remastered 7’-ontwerpvariant het uiterlijk van de bekende Aero Glass-interface zeer goed imiteert. Je kunt met StartAllBack behoorlijk veel naar wens configureren. Zo kun je individuele kleuren en de grootte van pictogrammen instellen, submenu’s uitbreiden of in een nieuw Verkenner-venster weergeven, enzovoort. Het Windows 11-startmenu wordt geopend door met de middelste muisknop op de startknop te klikken. Met de tool krijg je de optie weer terug om het combineren van taakbalkknoppen uit te schakelen en labels te tonen, die Microsoft uit Windows 11 verwijderd heeft. Het snelmenu biedt nog handige functies, zoals het maken van werkbalken, het openen van het taakbeheer en het ontgrendelen van de taakbalk, zodat je die in hoogte kunt wijzigen maar hem ook naar de linker-, rechter- of bovenzijde van het scherm kunt verplaatsen. Als je de nieuwe look van Verkenner in Windows 11 niet mooi vindt, kun je ook de weergave van Verkenner wijzigen zodat hij er uitziet als in Windows 7 of 10 – de versie van Windows 10 haalt de menulinten weer terug en kan bijna doorgaan als het origineel. StartAllBack kun je net als Start11 met administratorrechten installeren via de Opdrachtprompt met het commando winget install startallback. StartAllBack laat maar weinig te wensen over – alleen de mogelijkheid om een back-up van de instellingen te maken en het is ook niet mogelijk om de zoekfunctie eenvoudig te vervangen door de eigen zoekfunctie van Windows. pluspunten
minpunten
|
Start Menu XStart Menu X probeert niet om de startmenu’s van oudere Windows-versies te imiteren, maar toont een overzichtelijke en tekstrijke programmalijst die eerder doet denken aan de startmenu’s van sommige Linux-desktops. Het menu is onder andere verrijkt met pictogrammen voor het afsluiten en afmelden, die een beetje op Windows XP lijken. De presentatie lijkt wat ouderwets, maar is heel efficiënt: de lijst met applicaties, waar je in Windows 10 of 11 doorheen moet scrollen en bij Windows 7 zelfs moet klikken om te openen, is hier direct na het openen van het menu volledig zichtbaar. Helaas is het uiterlijk niet het enige dat ouderwets overkomt. De geïntegreerde zoekfunctie vindt bijvoorbeeld geen functies van de huidige Instellingen-app van Windows 11. Bovendien heeft Start Menu X soms problemen met het schalen van het bureaublad. Als dat meer dan 100 procent is, wat bijna altijd het geval zal zijn op de moderne 4K-schermen, ziet het lettertype in het startmenu er in het begin piepklein uit. Om dat te verhelpen, kun je de schaal handmatig vergroten bij de opties van de tool. Het startpictogram op de taakbalk blijft echter te klein. In tegenstelling tot de twee concurrenten in deze test, biedt Start Menu X geen functies die de taakbalk in Windows 11 weer een beter functieaanbod geven. Start Menu X is ook beschikbaar als een permanent bruikbare gratis versie. De betaalde Pro-editie biedt de mogelijkheid om virtuele programmagroepen te maken en die naar wens te vullen met koppelingen. pluspunten
minpunten
|
Taakbalk in Windows 11 vervangen
Door de jaren heen is er met name kritiek geweest op de veranderingen aan het startmenu van Windows. De taakbalk is grotendeels onveranderd en daarmee buiten schot gebleven. Die tijden zijn voorbij: bij Windows 11 is het aantal functies van de taakbalk ook drastisch verminderd.
Hoe mooi het eenvoudige, gecentreerde uiterlijk op het eerste gezicht ook mag zijn, wij, en veel andere gebruikers met ons, vinden het feit dat je het groeperen van geopende programma’s niet meer kunt uitschakelen uiterst onergonomisch.
Microsoft krijgt ook veel kritiek te verduren voor het feit dat je de taakbalk nu alleen nog maar onderaan het scherm kunt tonen, dat je de labels van openstaande programma’s niet meer kunt weergeven en dat de taakbalk bij Windows 11, zoals al gezegd, niet meer over een echt snelmenu beschikt.
Het is goed mogelijk dat Microsoft enkele functies weer terugbrengt via toekomstige functie-updates voor Windows 11, als de kritiek te hard wordt – vooral van grote klanten die een betere ergonomie verwachten op tienduizenden desktops. Maar het kan nog wel even duren voordat dat gebeurt: de volgende versie van Windows 11 staat gepland voor eind 2022, waarschijnlijk in oktober of november.
Idealiter zou er een alternatief startmenu beschikbaar zijn met een alternatieve taakbalk die het gebruikelijke scala aan functies herstelt – StartAllBack biedt die mogelijkheid. Start11 bevat tenminste een fatsoenlijk snelmenu en enkele instellingen voor de grootte en positie van de taakbalk.
Startmenu voor Windows 11 vervangen
Conclusie: vervangen van startmenu onder Windows 11
Start11 en StartAllBack laten een goede algemene indruk achter. Welke in individuele gevallen beter is, is een kwestie van smaak. Over het geheel genomen biedt StartAllBack iets meer mogelijkheden, zoals een opvallend overtuigend Windows 7-uiterlijk, maar vooral een taakbalk die een aantal geliefde functies terugbrengt voor een hogere productiviteit.
Vergeleken met de twee andere programma’s is Start Menu X specialistischer. Hoewel het zeer overzichtelijk is, vergt het een zekere gewenning. Met de ietwat onvolledige zoekfunctie en het ontbreken van taakbalkfuncties kunnen we het voor Windows 11 slechts in beperkte mate aanbevelen – handig is wel dat je alle drie de tools gratis kunt uitproberen.