Sonnet PCIe-adapter voor vier ssd’s

Daniel Dupré
0

lezers-awards-2021-brons

De PCIe-adapter van Sonnet is geschikt voor vier snelle PCIe-ssd’s. Als je ze samen in een RAID-array stopt, lopen de prestaties nog verder op.

Sonnet PCIe-ssd adpaterkaart

De Sonnet M.2 4×4 PCIe Card Silent voert de warmte af via een vrij groot koellichaam. De ssd’s kunnen afzonderlijk worden gebruikt of bij elkaar worden gevoegd als JBOD en RAID.

Voor de test hebben we de RAID-wizard van macOS, de Storage Spaces onder Windows 10 en het verouderde Schijfbeheer onder Windows Server 2019 (alleen daarmee is RAID 5 mogelijk) gebruikt.

Snelheidstest

Het opstarten vanaf de kaart werkt alleen op macOS en met een enkele ssd of JBOD. De test met vier Samsung 970 Evo Plus-ssd’s leverde met macOS in RAID 0 bijna 7 GB/s bij het schrijven en 8 GB/s bij het lezen. Bij Windows haalden we 8,4 GB/s in RAID 0 bij lezen, en zelfs 13,4 GB/s bij schrijven. De kaart haalde ook ongeveer 8,5 GB/s bij het lezen in RAID 5 en Storage Spaces met pariteit, maar de schrijfsnelheid was iets minder dan 3,5 GB/s.

Bij random-access, voor veel programma’s belangrijker, haalden we bijna overal het niveau van een enkele ssd.

Als de snelheid van één PCIe-ssd niet voldoende is, kun je deze met de Sonnet PCIe-kaart verhogen. De snelheidswinst is afhankelijk van het RAID-niveau. Windows-gebruikers kunnen bij benaderingen op willekeurige adressen vergelijkbare snelheden halen met een AMD-systeem met PCIe 4.0 en geschikte ssd’s.

Pluspunten

+ passief gekoeld
+ hoge snelheden
+ voor Windows, macOS en Linux

Minpunten

– prijzig
– bij willekeurige benaderingen niet veel sneller dan een actueel AMD-systeem met PCIe 4.0

 

Sonnet M.2 4×4 PCIe Card Silent

PCIe-SSD-Adapter voor vier ssd’s
FabrikantSonnet Technologies
AansluitingPCIe 16 lanes
Koelingpassief
AanduidingFUS-SSD-4X4-E3S
Prijs€ 495 (webprijs)

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 1-2/2021, p.23)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

 

Meer reviews lees je in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Portable monitor review – 6 draagbare schermen getest

Je stopt ze zo in je laptoptas en met USB-C is één kabel genoeg. In deze portable monitor review testen we 6 draagbare schermen.

Synology RT6600ax: snelle Wi-Fi 6-router met NAS-stamboom

De Synology RT6600ax zendt snel – het spannendste is echter zijn firmware: zelfs minder ervaren beheerders kunnen er onmiddellijk hun weg in vinden.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er