SoftMaker FreeOffice 2021 review – gratis downloaden of niet?

Thijs de Hoogh
0

De gratis versie van het officepakket SoftMaker Office wordt aangeboden onder de naam FreeOffice. In deze SoftMaker FreeOffice 2021 review lees je wat je voor die prijs van 0 euro krijgt.

In deze SoftMaker FreeOffice 2021 review bekijken we kort het pakket en vind je een link naar de download. Maar is het pakket de moeite waard om te downloaden?

SoftMaker FreeOffice 2021 – gratis downloaden

SoftMaker FreeOffice 2021 is een afgeslankte gratis versie van het betaalde Soft­Maker Office-­pakket. De suite bestaat uit

  • de tekstverwerker TextMaker
  • de spreadsheet­software PlanMaker
  • de presentatietool Presentations

Bij elke tool vind je een kleine ‘free’-banner over de programma-picto­grammen gedrapeerd.

Voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers is het pakket gratis. Het officepakket is beschikbaar voor Windows, ­macOS en Linux. Via de afbeelding hieronder ga je naar de download van FreeOffice:

SoftMaker FreeOffice 2021 downloaden

De gratis Office software is ondertussen ook voor Android beschikbaar, in de vorm van drie aparte apps voor de drie toepassingen.

SoftMaker FreeOffice kan onder andere overweg met bestandsformaten van Microsoft Office: het kan docx-, xlsx- en pptx-bestanden openen en bewerken en bestanden opslaan in die formaten.

Aanpasbare bediening

Met de gebruikersinterface oriënteert de ontwikkelaar zich op de tegenhangers van Microsoft Office, maar dan met een meer ­eigen smoel. Er zijn thema’s met lint (het lint is niet aanpasbaar zoals bij de betaalde versie) en klassieke werkbalken in een lichte en donkere modus en aanpasbare zijbalken, die kunnen worden uitgerust met zoek- en navigatiefuncties.

SoftMaker FreeOffice 2021 review - de interface van het gratis Office pakket is flexibel aan te passen

Ook is er een touchscreenvriendelijk thema beschikbaar. Dat maakt de suite ­beter te configureren dan zijn concurrenten, ook al ontbreken de webgebaseerde zoek- en vertaalfuncties.


Ontvang gratis informatie en tips over software en Office-toepassingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Voldoende voor gangbare taken

SoftMaker FreeOffice 2021 biedt de meest gangbare opties, maar mist in elk van de drie programma’s uit het pakket sommige geavanceerde functies:

  • In TextMaker free ontbreken functies voor gevorderde gebruikers, waaronder de samenvoegfunctie, tabelsjablonen, exporteren naar ebook- en PDF/A-bestanden en het bijhouden van literatuurlijsten en cijferlijsten. TextMaker free overtreft de mogelijkheden van Wordpad ruimschoots en staat op gelijke voet met Apple Pages.
  • In de spread­sheettool PlanMaker free is de optie om rijen en kolommen te verwisselen weggelaten in vergelijking met de betaalde versie en het geeft geen voorbeeld van het pagina-­einde voor grote tabellen.
  • De grondige her­ziening van Presentations vinden we minder handig: de ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om lettertypes in een document in te sluiten weggehaald.

In alle gratis onderdelen ont­breken de macro-engine BasicMaker en de editor voor wiskundige formules.

SoftMaker FreeOffice 2021 review – conclusie

Vergeleken met LibreOffice leken de programma’s tijdens het testen onder Windows 10 en Linux veel soepeler te draaien. Boven­dien kan FreeOffice worden gebruikt als een portable programma door het op een usb-stick te installeren.

PlanMaker free kan ook concurreren met zijn Apple-tegenhanger Numbers, alleen het gratis Presentations blijft duidelijk achter.

Als je geen specifieke (gevorderde) eisen hebt, is Free­Office een prima optie voor je dagelijkse­ ­officetaken.

SoftMaker FreeOffice 2021 – plus- en minpunten

+ fijne interface
+ prima voor basistaken
+ draait soepel

SoftMaker FreeOffice 2021

ProducentSoftmaker, freeoffice.com
SysteemeisenWindows 7 en hoger, macOS 10.12 en hoger, Linux (64-bit)
Downloadlink en prijsSoftMaker FreeOffice 2021 dowloaden, gratis

 

Lees uitgebreide reviews van software en hardware in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er