Snelle usb-sticks met veel opslag

Redactie
1

Inhoudsopgave

Usb-sticks zijn snel, goedkoop en handzaam – en daarmee nog steeds heel handig om bestanden mee op zak te nemen. We hebben bijzonder grote en snelle exemplaren getest.

Als je veel data mee wilt nemen, blijkt een usb-stick ook in een tijd van clouddiensten nog steeds heel handig. Met de standaard USB A-stekker kun je ze op vrijwel alle pc’s inpluggen. Daarnaast bieden ze veel opslagcapaciteit voor weinig geld. De snelheid valt alleen vaak tegen. Sticks die nog met het relatief trage USB 2.0 werken zijn er nog maar weinig, maar ook veel USB 3.0-sticks zijn aanzienlijk langzamer dan de theoretische maximumsnelheid van 450 MB/s. Met de schrijfsnelheid is het nog veel beroerder gesteld: veel sticks halen niet meer dan 100 MB/s.

Verder verschillen usb-sticks met name in opslagcapaciteit van elkaar. Zo’n 80 procent van de ongeveer 3000 usb-sticks die we bij online prijsvergelijkers zagen, heeft een capaciteit tussen de 8 en 64 gigabyte. Het aantal sticks met echt veel opslagcapaciteit is relatief klein. Op het moment van de test telden we er 75 met 256 GB of meer.

Voor dit artikel wilden we vier sticks met een capaciteit van 256 gigabyte testen. Het werden er drie, want Kingston kon ons van de HyperX Savage alleen een stick met de dubbele capaciteit opsturen. De SanDisk Extreme Pro, Verbatim Store ’n’ Go Vx400 en de Xlyne Rocket Speed hadden wel 256 GB. Uit de benchmarks die we onder Windows uitvoerden, bleken ze allemaal een minimum schrijfsnelheid van 200 MB/s te hebben. De Kingston DataTraveler Ultimate Generation Terabyte met 2 TB hebben we er als referentie bij gehaald. Dat is momenteel de enige stick met zo’n grote capaciteit.

Drie van de vijf sticks werken met USB 3.0. Kingstons HyperX Savage en SanDisks Extreme Pro ondersteunen USB 3.1. Bij sommige sticks kun je de stekker met een schuifje in de stick laten verdwijnen. Dat is handiger dan een kapje over de stekker, aangezien je dat snel kwijt raakt. Een ledje dat knippert in geval van activiteit, vindt de  een leuk en de ander onzinnig. Om dataverlies te voorkomen, is het sowieso beter dat je de stick eerst bij het besturingssysteem afmeldt en daarna pas uit de computer trekt. Software die bij een stick wordt meegeleverd, speelt een ondergeschikte rol. Encryptieprogramma’s en recoverytools voor per ongeluk gewiste bestanden kun je elders ook gratis downloaden. Sommige zijn zelfs opensource.

Pas op met namaak

Op sites als eBay en AliExpress worden usb-sticks van 1 of zelfs 2 TB voor een paar euro aangeboden. Trap er niet in! Vaak hebben zulke koopjes niet meer dan 8 of 16 gigabyte aan opslag.

Dergelijke oplichterij is niet nieuw. Meer dan tien jaar geleden schreven we zelf al het programmaatje H2testw om te controleren of de echte opslagcapaciteit van een usb-stick overeenkomt met de capaciteit die op de verpakking wordt vermeld. Die tool is dus nog steeds waardevol. Zover we weten, is Kingston tot nu toe de enige fabrikant die usb-sticks met 1 TB en meer maakt. Na een testduur van zo’n vijf uur bevestigde H2testw inderdaad de echte capaciteit van de Ultimate GT. Nagemaakte sticks werken vaak nog met USB 2.0. H2testw geeft daarbij aan dat de test honderden uren kan duren. Misschien vertrouwen de verkopers erop dat niemand dat dan ook gaat doen.

Uitgebreide producttests vind je in c't 08-09/2024

Hardware

De structuur van een usb-stick is in principe vergelijkbaar met die van een ssd. Een controller slaat de data op één of – in het geval van deze grote sticks – meer geheugenchips op. Een usb-converter, die vaak in de controller is geïntegreerd, zet de signalen van de usb-poort om in data. De sticks hebben geen DRAM-cache en volgens onze metingen ook geen andere methodes die de schrijfsnelheid positief zouden kunnen beïnvloeden zoals een pseudo-SLC-cache. Daarom schrijven alle sticks grote bestanden met nagenoeg dezelfde snelheid.

Je kunt aan de sticks niet zien welke geheugenchips en controllers erin zitten. De fabrikanten maken daar geen melding van en ook testprogramma’s bieden daarover geen uitkomst. Goedkope aanbieders verkopen soms sticks met dezelfde typeaanduiding, maar dan met een andere controller of firmware. Ook de toeleveranciers zijn bij flash-chips niet altijd dezelfde. Bij het opvragen van de SMART-data gaf alleen de stick van Sandisk informatie over een aantal parameters. We betwijfelen echter of die gegevens kloppen. Zowel CrystalDiskInfo als Hard Disk Sentinel meldden bij de gloednieuwe Extreme Pro dat er niet meer voldoende reserveblokken zijn. Ook leek de aangeven temperatuur van 8 °C niet realistisch.

Test van 5 usb-sticks

Kingston HyperX Savage

Kingston HyperX Savage

Kingston maakt bij de HyperX Savage reclame met USB 3.1 Gen 1. Pure marketing, want de interfacesnelheid bedraagt precies 5 GB/s – evenveel als bij USB 3.0. De stick haalt bijna de maximaal mogelijke leessnelheid. Met WinSat maten we 410 MB/s, met IOmeter zelfs bijna 430 MB/s. Qua schrijven komt de HyperX Savage niet in de buurt van het usb-maximum. Toch is de waarde van iets onder 300 MB/s nog steeds goed. Onze stick was geformatteerd met FAT32. Wil je er grote videobestanden of dvd-images op zetten, dan moet je hem met exFAT formatteren.

Pluspunten

  • hoge leessnelheid
  • relatief goedkoop

Minpunten

  • langzame random-access

Bekijk usb-stick

Kingston Ultimate GT

Kingston Ultimate GT

Nog meer opslag is op dit formaat amper mogelijk. De Kingston Ultimate GT heeft met 2 terabyte een kolossale capaciteit. Het is momenteel de enige in zijn soort. De hoge opslagcapaciteit gaat echter gepaard met een lage snelheid. De maximale schrijfsnelheid van 200 MB/s bij sequentiële bestanden is niet meteen heel slecht, maar vooral bij random access zijn alle andere sticks een stuk sneller. De stick is prima om grote videoverzamelingen mee te nemen, maar niet om veel kleine bestanden te back-uppen.

Pluspunten

  • supergrote opslagcapaciteit
  • hoge leessnelheid

Minpunten

  • langzame random-access

Bekijk usb-stick

SanDisk Extreme Pro

SanDisk Extreme Pro

Bij sequentieel en random schrijven is de SanDisk Extreme Pro de snelste stick in onze test – maar ook hij komt niet boven de grens van USB 3.0. SanDisk heeft op de stick de encryptietool Secure Access geïnstalleerd en een 1 jaar werkende recoverytool om per ongeluk verwijderde bestanden terug te halen. Je kunt dat soort software overigens ook gratis downloaden. De SMART-waarden zijn verwarrend. Je kunt snel denken dat je met een defecte stick te maken hebt.

Pluspunten

  • zeer hoge schrijfsnelheid

Minpunten

  • verwarrende SMART-waarden
  • hoog idle stroomverbruik

Bekijk usb-stick

Verbatim Store ‘n’ Go Vx400

Verbatim Store ‘n’ Go Vx400

Verbatims Store ’n’ Go Vx400 is iets goedkoper dan de stick van Xlyne en haalt nét wat hogere snelheden. Op de stick is een beperkte versie van het back-up-programma Nero BackItUp 12 geïnstalleerd. Bij het lezen van grote bestanden draait de Verbatim met een snelheid van 412 MB/s mee in de top. Net als bij de meeste andere sticks zakt de snelheid bij het schrijven van kleine bestanden naar minder dan 1 MB/s. Verbatim geeft maar twee jaar garantie op de stick. Bij de andere is dat minstens vijf jaar.

Pluspunten

  • laag idle-stroomverbruik

Minpunten

  • kortere garantieperiode
  • langzame random-access

Bekijk usb-stick

Xlyne Rocket Speed

Xlyne Rocket Speed

De behuizing van de Rocket Speed is de kleinste uit de test, maar de stick zet toch nette resultaten neer. Een leessnelheid van meer dan 410 MB/s en een schrijfsnelheid van bijna 300 MB/s zijn goede waarden. De stick is alleen niet geschikt om kleine bestanden op te slaan. Daarbij haalt hij maar 100 kB/s. Wil je grote bestanden opslaan, dan moet je de stick eerst nog herformatteren van FAT32 naar exFAT. Anders kun je nog geen bestanden groter dan 4 GB op de stick kwijt.

Pluspunten

  • laag idle stroomverbruik
  • formaat

Minpunten

  • langzame random-acces

Bekijk usb-stick

Benchmarks

Een usb-stick met hoge opslagcapaciteit zal waarschijnlijk meestal worden gebruikt om grote bestanden mee op zak te nemen. We hebben dan ook vooral gekeken naar de sequentiële lees- en schrijfsnelheden. Daarnaast hebben we de random accessprestaties gemeten. Dat speelt meer een rol bij het opslaan van veel kleine bestanden of wanneer je de stick als bootmedium gebruikt. Voor dergelijke toepassingen hebben deze sticks een te grote capaciteit.

Bij het kopiëren van mp3’tjes wordt het kaf al van het koren gescheiden: alle sticks zijn aanzienlijk trager dan bij het kopiëren van een groot videobestand. De SanDisk Extreme Pro schrijft nog met een snelheid van 46 MB/s, maar de Kingston Ultimate GT komt niet verder dan 16 MB/s. De overige sticks halen zo’n 30 MB/s. Als je heel veel kleine bestanden kopieert, bijvoorbeeld stukjes Linux-broncode, daalt de snelheid bij alle sticks tot 0,1 à 1,5 MB/s. Zowel bij kleine bestanden als bij de iets grotere mp3-bestanden lassen de sticks regelmatig pauzes in. Bij het schrijven van een groot videobestand komt dat niet voor.

We hebben de sequentiële lees- en schrijfsnelheden ook met een USB 2.0-aansluiting gemeten. Deze oude usb-standaard speelt op moderne pc’s nauwelijks nog een rol, maar wel op bijvoorbeeld smart-tv’s. Als een stick te langzaam is, kun je niet tegelijk uitzendingen opnemen en afspelen. Met de vrij dure usb-sticks hadden we echter geen reden tot klagen: ze haalden allemaal een lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 45 MB/s. Dat komt overeen met het maximum van USB 2.0.

Conclusie

Zolang je met grote bestanden werkt, lezen en schrijven de usb-sticks allemaal snel. De supergrote 2TB-stick van Kingston laat het qua schrijfsnelheid afweten. Met maximaal 202 MB/s voldoet hij net aan onze eisen voor deze test. Sandisk heeft de snelste stick, maar in de praktijk merk je nauwelijks verschil met de iets langzamere Kingstons, Verbatim en Xlyne.

De sticks zijn niet zo geschikt om veel kleine bestanden op te slaan. Met snelheden van 2 MB/s gaat er dan aardig wat tijd overheen. Dan kun je beter een ssd kopen voor een vergelijkbare prijs. Maar als je regelmatig op pad wilt met grote bestanden, maak je met geen van de geteste sticks een verkeerde keuze.

Overige tools om usb-sticks te testen

(Lutz Labs / Marcel van der Meer)

Meer over

USB

Deel dit artikel

Lees ook

USB-C biedt nieuwe functies, maar zorgt ook voor verwarring

Steeds meer notebooks, tablets en smartphones hebben een of meerdere USB-C-aansluitingen. Die vervangen niet alleen de bestaande USB-aansluitingen, ma...

Via usb opladen zonder malware-risico’s

De PortaPow-adapter beschermt je smartphone tegen besmetting door wildvreemde usb-poorten. Met dit usb-condoom kun je veilig overal je toestel via usb...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
kees Willemse
Lezer
kees Willemse

Ik heb voor de grap zo’n stick besteld (2TB voor 6€) en ben hem aan het testen gezet met h2testw, na een aantal dagen had het programma er 532 bestanden opgezet, bestandsbeheer van de PC geeft ook aan dat er 531 GB aan bestanden op de stick staan, als ik op een bestand klik geeft bestandsbeheer aan dat de file 1GB groot is. Hoe belazerd men de boel dan. zijn er nog meer programma’s waarmee ik de stick kan testen.