Usb-sticks zijn snel, goedkoop en handzaam – en daarmee nog steeds heel handig om bestanden mee op zak te nemen. We hebben bijzonder grote en snelle exemplaren getest.
Als je veel data mee wilt nemen, blijkt een usb-stick ook in een tijd van clouddiensten nog steeds heel handig. Met de standaard USB A-stekker kun je ze op vrijwel alle pc’s inpluggen. Daarnaast bieden ze veel opslagcapaciteit voor weinig geld. De snelheid valt alleen vaak tegen. Sticks die nog met het relatief trage USB 2.0 werken zijn er nog maar weinig, maar ook veel USB 3.0-sticks zijn aanzienlijk langzamer dan de theoretische maximumsnelheid van 450 MB/s. Met de schrijfsnelheid is het nog veel beroerder gesteld: veel sticks halen niet meer dan 100 MB/s.
Verder verschillen usb-sticks met name in opslagcapaciteit van elkaar. Zo’n 80 procent van de ongeveer 3000 usb-sticks die we bij online prijsvergelijkers zagen, heeft een capaciteit tussen de 8 en 64 gigabyte. Het aantal sticks met echt veel opslagcapaciteit is relatief klein. Op het moment van de test telden we er 75 met 256 GB of meer.
Voor dit artikel wilden we vier sticks met een capaciteit van 256 gigabyte testen. Het werden er drie, want Kingston kon ons van de HyperX Savage alleen een stick met de dubbele capaciteit opsturen. De SanDisk Extreme Pro, Verbatim Store ’n’ Go Vx400 en de Xlyne Rocket Speed hadden wel 256 GB. Uit de benchmarks die we onder Windows uitvoerden, bleken ze allemaal een minimum schrijfsnelheid van 200 MB/s te hebben. De Kingston DataTraveler Ultimate Generation Terabyte met 2 TB hebben we er als referentie bij gehaald. Dat is momenteel de enige stick met zo’n grote capaciteit.
Drie van de vijf sticks werken met USB 3.0. Kingstons HyperX Savage en SanDisks Extreme Pro ondersteunen USB 3.1. Bij sommige sticks kun je de stekker met een schuifje in de stick laten verdwijnen. Dat is handiger dan een kapje over de stekker, aangezien je dat snel kwijt raakt. Een ledje dat knippert in geval van activiteit, vindt de een leuk en de ander onzinnig. Om dataverlies te voorkomen, is het sowieso beter dat je de stick eerst bij het besturingssysteem afmeldt en daarna pas uit de computer trekt. Software die bij een stick wordt meegeleverd, speelt een ondergeschikte rol. Encryptieprogramma’s en recoverytools voor per ongeluk gewiste bestanden kun je elders ook gratis downloaden. Sommige zijn zelfs opensource.
Ik heb voor de grap zo’n stick besteld (2TB voor 6€) en ben hem aan het testen gezet met h2testw, na een aantal dagen had het programma er 532 bestanden opgezet, bestandsbeheer van de PC geeft ook aan dat er 531 GB aan bestanden op de stick staan, als ik op een bestand klik geeft bestandsbeheer aan dat de file 1GB groot is. Hoe belazerd men de boel dan. zijn er nog meer programma’s waarmee ik de stick kan testen.