Snelle harde schijf voor NAS, met veel opslag

Marco den Teuling
0

NAS snelle harde schijf veel opslag 8 TB

Zoek je grotere schijven voor in je NAS? Toshiba’s NAS-schijf N300 heeft een capaciteit van 8 terabyte en kan per jaar 180 TB wegschrijven. 

Toshiba, de kleinste fabrikant van harde schijven maakt voor deze NAS-schijf geen gebruik van heliumvulling: de hoge opslagcapaciteit van de N300 wordt mogelijk op een traditionele manier: gewoon door een hogere datadichtheid per platter.

De SATA 6G-schijf, die geschikt is voor continu gebruik, draait met 7200 rondjes per minuut en heeft verder een cache van 128 MB en (geëmuleerde) 512-byte-sectoren.

Qua overdrachtssnelheden scoort de N300 prima; we maten een kleine 240 MB/s voor lezen en schrijven. Om dat met een NAS te benutten moet die natuurlijk dezelfde snelheid of meer op het netwerk kunnen halen. Zeker voor een goedkope NAS is deze snelheid overkill. Het verbruik van de schijf bedraagt tijdens belasting zo’n 9 watt en met 1,5 sone hoor je de schijf wel.

Niet voor een NAS in de huiskamer

In stand-by daalt het verbruik tot ca. 7 watt en het geluid tot 1,3 sone – te hard voor in de woonkamer; zeker als je meerdere N300-schijven hebt.

Toshiba specificeert de N300 voor netwerkopslag (NAS) met maximaal acht bays. Western Digital en Seagate verkopen ook schijven voor NAS-apparaten met maximaal 16 bays. Toshiba deelt zulke NAS-schijven in onder de servercategorie.

Wat snelheid en prijs betreft ligt de Toshiba N300 op hetzelfde niveau als de Seagate Ironwolf met 8 TB (circa 250 euro); de even grote WD Red is stiller, langzamer en iets duurder (circa 270 euro). Zover je je NAS niet in de huiskamer hebt staan, is de N300 een uitstekend alternatief.

In c’t magazine 5/2018 vind je een vergelijkende test van speciale harde schijven voor NAS-systemen van 3 tot 12 TB.

Toshiba N300

Snelle NAS-schijf met 8 TB opslag
FabrikantToshiba
ModeltypeHDWN180
Workload-specificatie180 TB/jaar
Shoplink en prijsToshiba N300 8 TB, € 250

 

Uitgebreide info en reviews lees je op je gemak in c't 06/2024

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er