Scythe Mugen 5 review: nieuwe revisie net zo stil als zijn voorganger?

Elwin Hodžić
0

Scythe heeft een nieuwe revisie op de markt gebracht van de Scythe Mugen Rev B. namelijk de Scythe Mugen Rev.C. Wij hebben deze nieuwe revisie getest en vergeleken met zijn voorganger. Hierover lees je meer in deze Scythe Mugen 5 review.

Scythe Mugen 5 Rev.C review:

Het ontwerp – never change a winning team

Qua ontwerp is de Scythe Mugen Rev.C niet heel veel anders dan zijn voorganger, de Scythe Mugen 5 Rev.B. Beide modellen hebben zes vernikkelde koperen heatpipes die de warmte van de processor afvoeren naar de koelribben, waar met een 120mm fan een luchtstroom langs geblazen wordt. Het gewicht en de afmetingen zijn tevens ongewijzigd gebleven tussen de twee modellen.

Nieuwe ondersteunde socket en fan

Waarin verschilt deze nieuwe revisie dan wel met zijn voorganger? Nou, het eerste verschil met de voorganger is dat er nu een montagebeugel bijgeleverd wordt voor de Intel LGA 1700- socket. Ook zit er een nieuwe fan meegeleverd bij dit model namelijk: de herziene Kaze Flex 120 II fan.


Ontvang gratis informatie en tips over processorkoelers en andere pc componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Nieuwe fan net zo stil & goed als de oude?

Qua uiterlijk lijkt de nieuwe fan behoorlijk op die van zijn voorganger. Het grote verschil qua uiterlijk zit hem vooral in de kleuren. Zo heeft deze nieuwe fan zwarte ontkoppelingsrubbers en fanbladen in plaats van grijs zoals bij de voorganger. Ook heeft deze nieuwe fan een grotere rpm-range van 300 tot 1500 rotaties per minuut, in tegenstelling tot zijn voorganger die maar tot 1200 rpm kon. Deze grotere rpm-range gaat bovendien ook gepaard met een steilere curve van de fan. Met dezelfde PWM-verhouding draait de nieuwe Scythe Mugen 5 Rev.C sneller maar ook luider dan zijn voorganger.

Stresstest

In de Prime95 stresstest hield de nieuwe fan ons AMD Ryzen 7 5800X testsysteem 1 °C koeler, ging na tien minuten op 1350 toeren per minuut draaien en genereerde iets minder dan 1 sone. De oude versie bleef bijna onhoorbaar stil met 0,4 sone bij 1080 rpm. Op volle toeren hebben we bij de revisie C 1,5 sone gemeten – bijna twee keer zoveel als de fan van de B-versie.

Conclusie – Scythe Mugen 5 review

Wij kunnen concluderen dat de Scythe Mugen 5 Rev.C een goede luchtkoeler is in het hogere middensegment. Hierbij is dit nieuwe model iets luider dan zijn voorganger de Scythe Mugen 5 Rev.B. Qua koelprestaties verschillen de twee niet veel van elkaar maar qua prijs daarentegen wel. Het is echter dan wel nog de vraag voor hoelang de goedkopere Scythe Mugen Rev B. verkrijgbaar zal zijn voor een lagere prijs totdat de verkoop van dit oudere model uberhaupt stopt.

Nieuwsgierig naar hoe goed deze luchtkoeler koelt ten op zichte van 120mm waterkoelers? Kom het te weten door ons artikel te lezen waarin wij dit uitgebreid hebben getest!

Scythe Mugen 5 – review – plus- en minpunten

+ ook geschikt voor LGA 1700
+ goede koelprestaties
luider dan zijn voorganger

Scythe Mugen 5 Rev. C specificaties

FabrikantScythe, scythe-eu.com
Ondersteunde socketsAMD: AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+
Intel: LGA 115x, 1200, 1700, 2011-x, 2066
Afmetingen / gewicht13,6 × 15,5 × 10,9 cm / 900 g
encryptieAES-XTYS 256bit full disk
afmetingen / gewicht8,7 × 2,0 × 1,35 cm / 34,4 g
Shoplink en prijsParadigit, circa 59 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 10, 2022, pagina 22.)

Lees meer over processorkoelers en andere pc-componenten in c't magazine 10/2022

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Lees ook

Gnome 42 review: donkere modus en een nieuwe screenshottool

Versie 42 van Gnome biedt een systeembrede donkere modus, gestroomlijnde apps en een nieuwe screenshottool. De grafische bibliotheken GTK4 en libadwai...

Bitburner review: spelenderwijs JavaScript-vaardigheden leren

In deze Bitburner review werpen wij een blik op een dystopische hackerspel waarbij je in de huid van een hacker kruipt om virtuele netwerken en bedrij...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er