Scythe Mugen 5 Rev.C review: net zo stil als zijn voorganger Rev.B?

Elwin Hodžić
0

Scythe heeft een nieuwe revisie op de markt gebracht van de Scythe Mugen Rev B. namelijk de Scythe Mugen Rev.C. Wij hebben deze nieuwe revisie getest en vergeleken met zijn voorganger. Hierover lees je meer in deze Scythe Mugen 5 review.

Scythe Mugen 5 Rev.C review:


Ontvang gratis informatie en tips over processorkoelers en andere pc componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Scythe Mugen 5 Rev.C design

Qua ontwerp is de Scythe Mugen Rev.C niet heel veel anders dan zijn voorganger, de Scythe Mugen 5 Rev.B. Beide modellen hebben zes vernikkelde koperen heatpipes die de warmte van de processor afvoeren naar de koelribben, waar met een 120mm fan een luchtstroom langs geblazen wordt. Het gewicht en de afmetingen zijn tevens ongewijzigd gebleven tussen de twee modellen.

Scythe Mugen 5 Rev.C Socket & Fan

Waarin verschilt deze nieuwe revisie dan wel met zijn voorganger? Nou, het eerste verschil met de voorganger is dat er nu een montagebeugel bijgeleverd wordt voor de Intel LGA 1700- socket. Ook zit er een nieuwe fan meegeleverd bij dit model namelijk: de herziene Kaze Flex 120 II fan.

Nieuwe fan net zo stil & goed als de oude?

Qua uiterlijk lijkt de nieuwe fan behoorlijk op die van zijn voorganger. Het grote verschil qua uiterlijk zit hem vooral in de kleuren. Zo heeft deze nieuwe fan zwarte ontkoppelingsrubbers en fanbladen in plaats van grijs zoals bij de voorganger. Ook heeft deze nieuwe fan een grotere rpm-range van 300 tot 1500 rotaties per minuut, in tegenstelling tot zijn voorganger die maar tot 1200 rpm kon. Deze grotere rpm-range gaat bovendien ook gepaard met een steilere curve van de fan. Met dezelfde PWM-verhouding draait de nieuwe Scythe Mugen 5 Rev.C sneller maar ook luider dan zijn voorganger.

Scythe Mugen 5 Rev.C stresstest

In de Prime95 stresstest hield de nieuwe fan ons AMD Ryzen 7 5800X testsysteem 1 °C koeler, ging na tien minuten op 1350 toeren per minuut draaien en genereerde iets minder dan 1 sone. De oude versie bleef bijna onhoorbaar stil met 0,4 sone bij 1080 rpm. Op volle toeren hebben we bij de revisie C 1,5 sone gemeten – bijna twee keer zoveel als de fan van de B-versie.

Conclusie

Wij kunnen concluderen dat de Scythe Mugen 5 Rev.C een goede luchtkoeler is in het hogere middensegment. Hierbij is dit nieuwe model iets luider dan zijn voorganger de Scythe Mugen 5 Rev.B. Qua koelprestaties verschillen de twee niet veel van elkaar maar qua prijs daarentegen wel. Het is echter dan wel nog de vraag voor hoelang de goedkopere Scythe Mugen Rev B. verkrijgbaar zal zijn voor een lagere prijs totdat de verkoop van dit oudere model uberhaupt stopt.

Nieuwsgierig naar hoe goed deze luchtkoeler koelt ten op zichte van 120mm waterkoelers? Kom het te weten door ons artikel te lezen waarin wij dit uitgebreid hebben getest!

Scythe Mugen 5 review – plus- en minpunten

+ ook geschikt voor LGA 1700
+ goede koelprestaties
luider dan zijn voorganger

Scythe Mugen 5 Rev. C specificaties

FabrikantScythe, scythe-eu.com
Ondersteunde socketsAMD: AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+
Intel: LGA 115x, 1200, 1700, 2011-x, 2066
Afmetingen / gewicht13,6 × 15,5 × 10,9 cm / 900 g
encryptieAES-XTYS 256bit full disk
afmetingen / gewicht8,7 × 2,0 × 1,35 cm / 34,4 g
Shoplink en prijsParadigit, circa 59 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 10, 2022, pagina 22.)

Lees meer over processorkoelers en andere pc-componenten in c't 06/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er