QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie helpt bovendien bij het ordenen van foto’s en het zoeken in bestanden.

  QNAP TS-AI642 review

  De komst van AI in een NAS

  Het was een kwestie van tijd wanneer de eerste AI-technologie in een NAS aangetroffen zou kunnen worden. De TS-AI642 heeft de eer dat bij QNAP te mogen zijn. Voordat je van die nieuwe techniek gebruik kunt maken, moet je de NAS eerst configureren zoals dat bij een NAS gebruikelijk is.


  Meer lezen over producten van QNAP?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Installatie van opslag

  Het installeren van de schijven is eenvoudig: schuif het vergrendelschuifje aan de linkerkant omlaag en schuif de voorkant opzij om toegang te krijgen tot de 6 uitneembare bays. Hierin kun je snel 3,5-inch schijven stoppen met behulp van de snelwisselframes en ze vastzetten met drie meegeleverde schroefjes.

  Voor een 2,5-inch ssd moet je een van de wisselframes verwijderen en de ssd vastzetten met drie andere, ook meegeleverde, schroefjes. Het wisselframe kan dan aan die kant niet meer worden geplaatst; je moet het dan bewaren in de ‘waar-had-ik-die-ook-alweer-gelaten-lade’. Vanwege de compactheid van de behuizing is er geen ruimte voor extra M.2 ssd’s voor bijvoorbeeld extra snelle opslag of caching. Je kunt echter wel caching instellen met 2,5-inch ssd’s. De compactheid van de behuizing vereist ook een externe 12V/10A-adapter.

  Connectiviteit en interfaces

  Naast de 2,5-gbit/s-netwerkpoort zijn er nog twee gigabit-netwerkpoorten. Aan de achterkant zitten een USB 3.2 Gen1 A- en twee USB 2.0 A-poorten en twee HDMI-aansluitingen – ongebruikelijk voor een NAS, maar later zal blijken waarvoor deze zijn. Aan de voorkant zit verder nog een USB 3.2 Gen1 A-poort.

  Configuratie en ingebruikname

  Het installeren kan door eerst met Qfinder Pro de NAS in je netwerk op te zoeken. Daarmee kun je naar de webinterface, die in een browser geopend wordt op poort 8080. Je kunt ook met een mobiel apparaat de qr-code op de bovenkant scannen, die je naar de cloudinstallatie brengt.

  De Start Smart Installation helpt je door de eerste stappen, te beginnen met een firmware-update van het QTS-besturingssysteem (in ons geval van 5.0.1.2449 naar 5.1.5.2722). Geef de NAS eventueel een andere naam en voer een gebruikersnaam en wachtwoord voor de beheerder in – het standaard admin-account wordt dan uitgeschakeld.

  Na het aangeven van de tijdzone stel je het netwerk in. Je kunt de ip-gegevens via DHCP laten toekennen, maar ook een vast ip-adres opgeven – wat bij een NAS de voorkeur heeft omdat hij dan altijd makkelijk bereikbaar is via het hele netwerk. Daarna worden de schijven geïnitialiseerd en herstart de TS-AI642. Daar waar de taal in den beginne op English stond, staat hij dan op ‘Auto detecteren’ en verschijnt de inlogpagina in het Nederlands.

  Het heeft voor een NAS de voorkeur een vast ip-adres toe te kennen.


  Meer lezen over producten van QNAP?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Opslagconfiguratie en functionaliteit

  Het eerste wat je moet doen is een opslagpool aanmaken – een schijvencombinatie die bestaat uit een of meerdere schijven. De wizard ‘Opslagpool maken’ helpt je daar doorheen. Selecteer de schijven die je voor die pool wilt gaan gebruiken, geef een waarschuwingsdrempel op voor wanneer de pool vol dreigt te gaan lopen en creëer het volume met Maken.

  Bij twee schijven wordt dat automatisch een RAID1. Met zes schijven kun je met RAID 5 in zijn totaliteit 110 TB kwijt. Daarna moet je nog een volume op maken, waarbij je kunt kiezen uit een thin-volume (flexibel beheer voor meerdere volumes), een thick-volume (vast toegewezen opslagruimte voor betere prestaties) of buiten de opslagpool om een statisch volume (rechtstreeks op de RAID-groep). Met die laatste heb je geen ondersteuning voor snapshots.

  Deze wizard helpt je door het aanmaken van opslagpools heen, waarbij je schijven combineert tot één geheel.

  Deze wizard helpt je door het aanmaken van opslagpools heen, waarbij je schijven combineert tot één geheel.

  AI-functionaliteiten en toepassingen

  Met de 64-bit octacore ARM Cortex-processor (quadcore A76 en quadcore A55) en het (niet uitbreidbare) 8 GB geheugen is deze NAS meer dan voldoende geschikt voor de reguliere NAS-taken. De aanwezigheid van de HDMI 1.4b 4K-poorten en de ARM Mali-G610 MC4 grafische processor zijn echter een indicatie dat deze NAS andere specialiteiten heeft – waar de AI in de naam ook aan bijdraagt.

  Deze NAS heeft een ingebouwde 6 TOPS NPU (Neural Processing Unit), waarmee de QNAP AI Core, de door AI gestuurde engine voor beeldherkenning, bijvoorbeeld de snelheid van de gezichtsherkenning van het QuMagie fotobeheer verdubbelt.

  Om dat bij QuMagie te kunnen gebruiken moet je eerst de QNAP AI Core installeren. Dat herkennen werkt goed, van onze foto’s werden bijna alle personen juist gegroepeerd, waarna we ze hun namen konden geven.

  Door de NPU worden gezichten met QVR Face Insight onmiddellijk herkend, waardoor meerdere ip-camera’s tegelijkertijd worden geanalyseerd en bijvoorbeeld de aantallen mensen met QVR Human realtime worden geteld. Bewakingsvideo’s kunnen via de twee HDMI-poorten rechtstreeks worden afgespeeld.

  De QVR Pro-omgeving is een afgeslankte TTS-omgeving speciaal bedoeld voor videobewaking.

  Conclusie QNAP TS-AI642 review

  Qnap positioneert deze NAS voor het MKB. De vraag is of die groep zit te wachten op een door AI versnelde fotoherkenning, en of een aparte videobewakingsoplossing niet handiger is dan daar deze NAS voor te gebruiken. Die groep zal beter uit zijn met een TS-832PX zonder HDMI, maar voor 200 euro minder en 2 schijven meer. Ook voor de gevorderde thuisgebruiker zal deze NAS te high-end (lees: te hoog geprijsd) zijn.

  Het is echter een kwestie van tijd voordat de AI-technologie ook in de goedkopere varianten zal verschijnen – wat voor zoiets als foto’s categoriseren of sorteren een pré zal zijn. Er moeten nog concepten ontwikkeld worden waarbij die technologie ook voor het MKB-segment daadwerkelijk interessant ingezet kan worden.

  QNAP TS-AI642 review: plus- en minpunten

  +High-end mogelijkheden
  ± Wat onoverzichtelijke interface
  Veel betaalde apps

  QNAP TS-AI642 specificaties

  FabrikantQNAP
  Processor64-bit ARM Cortex A76 + A55
  VideokaartARM Mali-G610 MC4
  Werkgeheugen8GB
  Schijven6 × 3,5”-SATA 6 Gbit/s
  Aansluitingen2 × 1G-netwerk, 1 × 2G5-netwerk, 2 × HDMI 1.4b, 2 × USB 3.2 , 2 × USB 2.0
  Shoplink & prijsAmazon, circa 1060 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er