Phonak Audéo Paradise R hoortoestel

Marco den Teuling
0

De nieuwste bluetooth-hoortoestellen van Phonak  kunnen muziek in stereo op
een gekoppeld apparaat afspelen. De Phonak Paradise R reageert op touch en bewegingen om dan bijvoorbeeld een ander luisterprofiel te laden met verschillende gevoeligheden voor de microfoons.

Phonak Paradise R

Het is geen toeval dat de Audéo Paradise met zijn oplaadcase wat wegheeft van een setje in-ears: je kunt de Paradise via bluetooth aan je smartphone koppelen om muziek af te spelen. De ingebouwde microfoons werken niet alleen voor de hoortoestelfunctie, ze kunnen ook je eigen stem opvangen voor telefoongesprekken of om een spraakassistent aan te sturen.

De bewegingssensor en touchbediening zitten alleen in de oplaad­bare R-modellen. Met een tik tegen de bovenkant van je oor (waarachter je het apparaat draagt) kun je het afspelen van media pauzeren en telefoongesprekken aannemen.

De functies zijn in te stellen met de app, waarin je ook kunt switchen tussen luisterprofielen. Aanpassingen kun je als persoonlijke profielen opslaan en weer oproepen. Bij iOS 14.0.1 gaf dat problemen, maar die zouden na een update verholpen moeten zijn.

De Paradise vereist in tegenstelling tot Mfi-apparaten (Made for iPhone) ook op iOS de Phonak-app. Hij biedt zowel op iOS als Android twee gelijktijdige bluetoothverbindingen, zodat je bijvoorbeeld een oproep op je smartphone kunt aannemen terwijl je op je tablet een film kijkt, iets wat met Mfi niet zo makkelijk gaat.

De Paradise vervult de gewone hoortoestelfunctie goed, zelfs als je niet slechthorend bent is het verrassend hoe goed gesprekken verstaanbaar zijn. Ga je wandelen, dan detecteert de bewegingssensor dat en wordt het luisterprofiel automatisch aangepast om meer naar stemmen van opzij te luisteren. Het linker- en rechterhoortoestel stemmen de doorgifte van het geluid dat ze opvangen qua stemmen en omgevings­lawaai onderling automatisch af.

De nieuwe PRISM-geluidsprocessor in de Paradise versterkt spraak goed, volgens Phonak met 10 decibel. Bij spraakpauzes stopt de versterking, die wordt pas geactiveerd bij een niveau van minstens 30 decibel. Daardoor dringt bijvoorbeeld het zacht tikken van een klok of geruis van een cv niet op de voorgrond, maar het typen op een toetsenbord klinkt wel duidelijk harder.

Dankzij de goede bluetooth-geluidskwaliteit op beide oren kun je de Paradise als koptelefoon gebruiken voor muziek, podcasts of andere media. Zowel het A2DP bluetooth-profiel voor audiostreaming als HFP (Hands Free Profile) voor headset-functies worden ondersteund. Doordat je de Paradise achter je oren draagt, hebben de microfoons bij handsfree bellen iets meer moeite om je eigen stem op te pikken. Binnen werkt dat prima, maar op de fiets zal je gesprekspartner je minder goed horen.


Meer informatie over hoortoestellen krijgen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


 

PLUSPUNTEN

goede geluidskwaliteit
praktische bediening

MINPUNTEN

accu niet verwisselbaar

 

Phonak Audéo Paradise R hoortoestel
fabrikantphonak.com
verbindingbluetooth (A2DP, HFP)
acculithium-ion
accuduur20 uur, 16 uur bij streaming
compatibeAndroid, iOS
shop & prijsphonak.com vanaf € 1400

 

Meer informatie over bluetooth apparaten in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Hoortoestellen met bluetooth getest, voor iPhone en Android

Moderne hoortoestellen met bluetooth bieden extra mogelijkheden, zoals koppelen met iPhone of Android. Bij een duurtest van de twee belangrijkste tech...

Bluetooth oordopjes met noise cancelling en meer

Met compleet draadloze bluetooth oordopjes krijg je de ultieme bewegingsvrijheid als je muziek luistert of belt. Ze passen in elke broekzak zonder dat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er