Van GN’s ReSound hebben we meteen twee generaties getest: de Enzo is een ouder model ‘Made For iPhone’, en de opvolger is de Enzo 3D. Beide hebben een bluetooth-module, zodat een audiostreamer overbodig is – als je tenminste een Apple-apparaat gebruikt met iOS 9.3 of nieuwer en Bluetooth 4.0 LE.
Het pairen van het hoortoestel en een mobiel apparaat gaat via de iOS-instellingen bij ‘Algemeen / Toegankelijkheid / MFi-hoortoestellen’. Op dezelfde plek kun je ook alle instellingen bepalen, zoals het volume en luisterprofiel. Speciale apps heb je daar niet voor nodig. GN biedt wel eigen apps, want het is nogal omslachtig om telkens in de instellingen van iOS te moeten duiken om het hoortoestel af te stellen.
Meer aanpassingen
De app ReSound Smart 3D, die er zelfs voor Android is, biedt meer opties. Een audicien kan er zelfs op afstand een nieuwe programmering heen sturen, die na bevestiging wordt toegepast op het hoortoestel. Als dat niet bevalt, kun je eenvoudig terug naar de oude instellingen. Dat kan zeker in de gewenningsfase een bezoek aan de audicien uitsparen.
Hoewel je de hoortoestellen met de Android-app op afstand kunt instellen, heb je met alle niet iOS-apparaten, waaronder ook gekoppelde DECT- en vaste telefoons, de zogeheten Phone Clip nodig (á 250 euro) als bluetooth-streamer. Die werkt als headset en als stereo-koptelefoon. Met de Mini Mic (eveneens 250 euro) krijg je bovendien een externe bluetooth-microfoon voor bijvoorbeeld conferenties. Dat apparaat heeft bovendien een extra input waarop je een analoge audiobron kunt aansluiten – helaas alleen in mono. Voor stereogeluid is er de even dure TV-Streamer. Die heeft geen accu, waardoor hij alleen geschikt is voor stationair gebruik bij bijvoorbeeld tv of computer.
Accessoires kunnen ‘Made For iPhone’-hoortoestellen met Android-apparaten koppelen of je krijgt bijvoorbeeld een externe microfoon.
Schakelen tussen verschillende bronnen gebeurt via de app. Vervelend is dat de externe microfoon en de tv-streamer elkaar bij de Enzo 3D steeds overschrijven. Heb je bijvoorbeeld tv gekeken en wil je daarna de externe microfoon gebruiken, dan moet je die eerst opnieuw koppelen. En als je daarna de tv-streamer wilt gebruiken, moet je die weer opnieuw koppelen. Dat werkte bij de eerste Enzo beter, daarbij kun je meerdere mediaspelers hebben.
Lastig is ook dat de Enzo-apparaten niet gelijktijdig met meerdere apparaten gekoppeld kunnen zijn, zoals een iPhone en iPad. Wil je op een iPad een film kijken, dan moet je bluetooth op de iPhone eerst uitschakelen. Als er dan een telefoontje binnenkomt, moet je eerst de film pauzeren, bluetooth op de iPhone inschakelen en wachten tot het hoortoestel daar naar overgeschakeld is (en hopen dat de beller ondertussen niet heeft opgehangen). Heb je je iPad onderweg in een koffer of rugzak zitten en ben je vergeten bluetooth daarop uit te schakelen, dan kun je een telefoontje wat binnenkomt zelfs helemaal niet aannemen. GN kan op dat punt een goed voorbeeld nemen aan Phonak.
Goed artikel met de (slechte stand van zaken).
Wat ik niet begrijp is dat als ik mijn Gehoortoestel (Oticon Opn S1) koppel aan mijn iphone ik kan bellen, muziek luisteren, mijn squeeze installatie kan benaderen etc.
Als ik echter achter mijn Surface (PRO4, Windows 10) zit worden de hoortoestellen niet eens gezien, laat staan dat ik het geluid via de gehoortoestellen kan afdraaien. Bluetooth is toch Bluetooth?
Nu moet ik weer mijn koptelefoon over mijn gehoortoestel plaatsen, wat in mijn visie volslagen belachelijk is.
De Oticon OPN S1 maakt gebruikt van Bluetooth Low Energy, en gebruikt dat momenteel alleen voor het made-for-iphone protocol. Android heeft pas sinds heel kort een streaming protocol gemaakt over Bluetooth Low Energy, en daar moeten fabrikanten van smartphones weer licenties voor afnemen om het in de telefoons te stoppen, ingewikkeld dus. Een laptop gebruikt Bluetooth Classic. Een zwaarder protocol, prima voor een laptop maar nogal zwaar voor hoortoestellen (daarom gebruiken hoortoestellen vrijwel allemaal Bluetooth Low Energy). Phonak is de enige hoortoestellenfabrikant die Bluetooth Classic heeft geïntegreerd in haar hoortoestellen (wat ook in laptops e.d. zit), deze kunnen dus wel… Lees verder »
Is uw test/conclusie wel volledig? Zie inderstaande statement: Direct streaming van het audiosignaal van de telefoon naar hoortoestellen wordt mogelijk met de nieuwe Android 10 versie. Dat kan via de Bluetooth versie die weinig energie verbruikt (Bluetooth Low Energy). De nieuwe techniek is ontwikkeld door Google samen met hoortoestelfabrikant ReSound. De samenwerking werd vorig jaar aangekondigd. De nieuwe techniek wordt ‘Audio Streaming for Hearing Aids’ (ASHA) genoemd. Met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek. ASHA is beschikbaar bij de nieuwe release van… Lees verder »
Bovenstaande conclusie is van april 2019 en daardoor niet meer actueel. Verwijder deze conclusie en test opnieuw met de nieuwe stand van de technologie.
Het is geen conclusie maar een (op dat moment geplande) feature volgens Google. De telefoonfabrikant moet het echter ook implementeren, dus alleen die kan garanderen of het werkt op een bepaald toestel. Helaas schijnt het daar vaak aan te schorten. Meer info over de feature vind je bijvoorbeeld hier.
Goed artikel. Maar de conclusie is iets wat onduidelijk voor mij. Is er nu wel of geen categorie 5 hoortoestel beschikbaar waarbij je een goed telefoon gesprek kunt voeren geheel via de de mobiel. Dus zowel spraak ontvangen op beide oren en spreken via de microfoon van het gehoorapparaat. En niet zoals het artikel in eerste instantie vermeld spreken via de mobiel in het geval van een MFI gehoorapparaat. Zelf heb ik de Resound en de Opticon hoortoestellen geprobeerd. En beide zijn prima toestellen, maar ook bij beide toestellen is spraak niet mogelijk via het gehoorapparaat zelf. Dit dient bij… Lees verder »