Opslag+

Noud van Kruysbergen
0

icydock03

De dual bay MB662U3-2S R1 van Icydock heeft vier RAID-modi, maar omdat knopjes makkelijk toegankelijk zijn kun je hem beter goed opbergen.

Het geteste model is in tegenstelling tot het model zonder R1 als achtervoegsel voorzien van UASP-ondersteuning. Bij Windows (vanaf 8) is dat te zien in het Apparaatbeheer bij de ‘Opslagcontrollers’.

De klepjes aan de voorkant gaan open als je met een nagel het knopje erboven indrukt. Aan de hand van de (knipperende) led aan de voorkant kun je zien of de 3,5”-SATAschijven herkend worden, in orde zijn en of benaderd worden. Je kunt de led ook uitzetten. Tijdens gebruik moet de handmatig instelbare ventilator van 40 mm voorkomen dat het systeem te heet wordt. Op de hoogste stand was hij permanent hoorbaar.

Met een schuifknopje aan de achterkant kun je een van de vier RAID-modi instellen.

Nadat je de bay gereset hebt, wordt het systeem vrij snel opnieuw geconfigureerd. Aangezien de data op de schijven dan gewist worden en ook iemand met kwade bedoelingen vrij makkelijk bij dat knopje kan komen, is een back-up zeer aan te raden.

De tool RAID Manager laat de belangrijkste schijfinformatie zien, de status van de betreffende RAID en de capaciteit. Daarnaast is er een eventlog. De software is beschikbaar voor Windows en Mac OS, al moesten we bij die laatste wel eerst de beveiligingsinstellingen aanpassen.

Er zijn NAS-systemen die goedkoper zijn en door de netwerkfunctionaliteit onder meer ook een gebruikersbeheer, FTP- of webserver hebben. Hoef je dat niet en gaat het je alleen om geavanceerde extra opslag, dan is de MB662U3-2S R1 te overwegen. Als beveiliging tegen diefstal zit er wel een uitsparing voor een Kensington-slot op, maar de schijven zelf zijn eenvoudig te verwijderen en te formatteren – wat voor zakelijk gebruik minder handig is.

icydock03a

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
trackback
Lichtgevende opslagkooi - c't Magazine voor computertechniek

[…] met meerdere schijven werkt. Indien dat aantal beperkt blijft tot één of twee, kun je ook de MB662U3-2S R1 overwegen. Daar bespaar je in elk geval geld en ruimte op je bureau […]