OnePlus 9 Pro en OnePlus 9 – sterke punten verder verbeterd

Marco den Teuling
0

Circa een half jaar na de OnePlus 8T komt OnePlus al met de nieuwe generatie: de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro. Sterke punten zijn verder verbeterd bij de nieuwe vlaggenschepen.

Veel fabrikanten komen met nieuwe topmodellen als er een snellere high-end SoC (System-on-Chip) beschikbaar is, zo ook OnePlus. De OnePlus 9 en 9 Pro zijn beide uitgerust met de Snapdragon 888, het nieuwe topmodel van Qualcomm. Die presteert in benchmarks circa 20 procent beter dan de Snapdragon 865 in de OnePlus 8-serie. In games kan het performanceverschil dankzij de nieuwe GPU groter zijn en echt voelbaar, maar de snellere 5G-modem (X60) en het lagere energieverbruik dankzij de 5nm-architectuur zijn misschien interessanter.

OnePlus 9 Pro en OnePlus 9 vergeleken verbeteringen

OnePlus 9 Pro vs. OnePlus 9

Het verschil tussen het Pro en gewone model zit hem dus niet in de performance maar vooral in de camera’s en het scherm. Daarnaast biedt de Pro extra’s zoals waterdichtheid (IP68) en sneller draadloos opladen. De meerprijs die je daarvoor betaalt is 200 euro. De verschillen zijn interessant voor bepaalde doelgroepen: gamers krijgen bij de Pro een iets groter scherm (6,7 vs. 6,55 inch) en hogere resolutie. De extra hoge beeldverversingsfrequentie is iets wat vooral door (een klein aantal) games wordt ondersteund.

Beide schermen bieden een 120Hz-frequentie, maar alleen de Pro kan die variabel verlagen tot een minimum van 1Hz, afhankelijk van het gebruik. Daarmee kan de Pro toch een vergelijkbare accuduur halen. En enkel de Pro biedt in ondersteunde games zoals PUBG een verhoogde scanfrequentie tot 360 Hz voor aanrakingen.

OnePlus 9 120 Hz refresh game

Voor in games die het ondersteunen, zoals PUBG, profiteer je van de hoge verversingssnelheid en extra hoge scanfrequentie van de Pro.

Behalve voor gamers biedt de Pro ook voor fotografen meer: de front-, ultrawide- en aanvullende zwartwit-camera zijn identiek, maar de Pro heeft een betere hoofdcamera en een extra telecamera (3,3× optische zoom). De Sony IMX789-sensor van de hoofdcamera in de Pro is tijdelijk exclusief voor OnePlus (en moederbedrijf Oppo).

De beide modellen verschillen nauwelijks qua grootte of gewicht en liggen even goed in de hand. De Pro heeft gebogen schermranden terwijl het andere model een vlak scherm heeft. Dat is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur, de gebogen randen zijn subtiel genoeg dat het bij touch-input niet stoort.

Fotograferen

Het toenemende aantal camera’s in smartphones geeft wel aan hoeveel belang fabrikanten eraan hechten. Ook OnePlus is voor de camera’s een samenwerking aangegaan met een bekende naam, in dit geval Hasselblad. Dat levert niet alleen een ‘Hasselblad’-label op het camerablok op, maar moet ook zorgen voor beter gekalibreerde kleuren. Kleuren zijn niet overtrokken zoals bijvoorbeeld bij Samsung, maar het is ook een kwestie van smaak wat je mooier vindt.

Prettig is dat het goedkopere model dezelfde verbeterde ultrawide-camera heeft als de Pro: wie eraan gewend is zal die camera vaak gebruiken in veelvoorkomende situaties zoals landschaps- of groepsfoto’s. De hoofdcamera van de gewone OnePlus 9 is overigens dezelfde als vorig jaar nog in de 8 Pro zat. In de praktijk kregen we goede resultaten met de camera’s, zeker met de fijne camera-app. Die biedt de functies overzichtelijk aan, met handige details in de interface zoals snel delen van een gemaakte foto door iets langer op het miniatuurvoorbeeld in de interface te tikken.

OnePlus 9 Pro en OnePlus 9 camera app interface foto delen

De camera-interface werkt praktisch, met bijvoorbeeld een deelfunctie voor de laatste foto via het miniatuurvoorbeeld .

De zoomfunctie van de Pro werkt goed, maar heeft nog het nakijken bij zoom-monsters als de Galaxy S Ultra- of Huawei P Pro Plus-modellen. Wil je graag alles zelf regelen, dan kun je op beide toestellen met de Pro-modus en 12-bit RAW-opnames aan de slag.

Gebruiksgemak

In het gebruik voelen beide toestellen erg prettig dankzij de snelle hardware en de vloeiende weergave op het scherm. De eigen Oxygen OS schil van OnePlus, gebaseerd op Android 11, draagt hier zeker aan bij. Het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar Oxygen OS oogt overzichtelijk en voelt snel, terwijl het toch vol allerlei handige opties zit. OnePlus belooft 2 jaar software-updates en 3 jaar veiligheidsupdates. Dat is vergelijkbaar met Google voor de eigen Pixel-toestellen, maar minder dan het nieuwe updatebeleid van Samsung.

Afgezien van de software en het beeld verhogen andere zaken het gebruiksgemak. Zo hebben beide toestellen weer de kenmerkende fysieke mute-schuifknop, die nog steeds geen enkele andere Android-fabrikant heeft gekopieerd. De accuduur is weliswaar niet uitzonderlijk en ’s nachts opladen zal voor veel mensen nodig zijn, maar het snelladen met 65W gaat erg snel. Beide modellen zijn in een half uur helemaal opgeladen. Die snellader levert OnePlus er ook nog steeds netjes bij.

De Pro-versie ondersteunt bovendien draadloos snelladen tot 50W (15W voor de gewone). Bij tests met de bijbehorende draadloze lader van OnePlus (circa 70 euro) werkte dat goed. Prettig is ook dat het toestel daarop zowel staand als liggend geplaatst kan worden, zonder al teveel op de positie te hoeven letten.

draadloos opladen wireless charger 50W

De Pro kan draadloos opladen met 50W met de optionele draadloze laadpad.

Ook kenmerken zoals een praktische game-modus, snel werkende vingerafdrukscanner in het scherm, goede trilmotor en overzichtelijk instellingenmenu maken de OnePlus 9 een toestel dat bij dagelijks gebruik geen steken laat vallen. Een hoofdtelefoonaansluiting en ondersteuning voor verwisselbare opslag moet je echter wel missen, zoals bij de meeste toptoestellen.

Conclusie

De OnePlus 9 en 9 Pro hebben dezelfde introductieprijzen als de 8-serie een jaar geleden, terwijl die van sommige andere high-end smartphones al hoger waren of verder gestegen zijn. Het zijn alsnog behoorlijke prijzen, maar met de Snapdragon 888 en 5G moet de 9-serie lang meekunnen. Het updatebeleid mag wat dat betreft wat worden uitgebreid.

Zoek je een toekomstbestendig toestel zonder echte minpunten, dan is de OnePlus 9 een goede kandidaat met fijne software. Het Pro-model lijkt vooral meerwaarde te hebben voor gamers en fotografen. De OnePlus 9 Pro is al te bestellen, de gewone OnePlus 9 is vanaf 26 april beschikbaar.

 

OnePlus 9 Pro en OnePlus 9

Android-smartphones met 120Hz-scherm en 65W ladenOnePlus 9 ProOnePlus 9
FabrikantOnePlus, Oneplus.com/nl
ProcessorQualcomm Snapdragon 865
GpuAdreno 660
Geheugen8 of 12 GB LPDDR5
Opslagruimte128 GB of 256 GB UFS 3.1
Scherm6,7″ amoled LTPO,  3216 × 1440 pixels, 120 Hz6,55”amoled, 2400 × 1080 pixels, 120 Hz
Afmetingen / gewicht163,2 × 73,6 × 8,7 mm / 197 g160 × 74,2 × 8,7 mm / 192 g
Shoplink en prijsOnePlus 9 Pro, 8/128GB € 899
OnePlus 9 Pro, 12/256GB € 999
OnePlus 9, 8/128GB € 699
OnePlus 9, 12/256GB € 799

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinformatie op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er