Odroid vs Raspberry Pi – welke single board computer neem je?

Noud van Kruysbergen
1

De Odroid single board computer is een goed alternatief voor de Raspberry Pi. Ze hebben beiden hun sterke en zwakke punten, we zetten hier de mogelijkheden van Odroid op een rijtje. De Odroid N2+ singleboard computer heeft krachtige hardware en relevante aansluitmogelijkheden. Met een eMMC-opslagmodule kun je er veel toepassingen vloeiend op draaien, waaronder Ubuntu 20.04 LTS. Maar hij is met CoreELEC ook prima geschikt als mediaspeler.

Snelheid Quadcore Cortex 2,4 GHz

De frequentie van de quadcore Cortex-A73-cpu’s is bij de plusversie van de singleboard computer Odroid N2+ verhoogd tot 2,4 GHz in tegenstelling tot de 1,8 GHz van de oorspronkelijke N2. De versie met de dual­core Cortex-A53 is wat minder verhoogd van 1,9 naar 2,0 GHz.

Snelle processor in Odroid single board computer

Dat maakt de 12-nano­meter Amlogic S922X-processor, die een cluster van die twee is met als toevoeging een Mali-G52-gpu, een stuk sneller. De hoogte van de vastgeschroefde heatsink, die de hele printplaat omvat, is 15 mm lager geworden.

Odroid N2+ singleboard computer review


Ontvang de nieuwste informatie over zelfbouw-computers!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Odroid vergelijkbaar met Raspberry Pi 4

Door de 4GB DDR4-RAM, vier USB 3.0­ poorten, gigabit-ethernet en HDMI 2.0 (Bij de N2+ een volwaardige aansluiting) tot 4K@60Hz lijkt een vergelijking met een Raspberry Pi 4 voor de hand te liggen. Zeker ook gezien de 40-pins GPIO-aansluiting.

Op de N2+ kun je ook een eMMC-module ­steken om niet met kwetsbare sd-kaarten in de weer te hoeven, waarbij het werken met eMMC ook sneller gaat dan met de tragere kaartlezer.

Bovendien heeft de N2+ een infrarood­ontvanger, een CR2032-batterij­houder voor de RTC- tijd en een 2-pins connector voor actieve koeling. Daar staat echter wel tegenover dat de Odroid N2+ zo’n beetje het dubbele kost van een Raspberry Pi 4.

Benchmark Odroid vs Raspberry

De processorkracht wordt duidelijk bij de Drystone-2 benchmarkscore van meer dan 8000, terwijl de Raspberry Pi 4 de 3500 niet eens haalt. Daardoor is het mogelijk een besturingssysteem als Ubuntu 20.04 LTS met kernelversie 4.9.230 te draaien – inclusief een hardware-versnelde Gnome-desktop. Maar ook Android 9 Pie is mogelijk.

Je hebt daarvoor wel een 12V/2A-adapter nodig. Op een website als Reichelt.nl kun je naast de Odroid N2+ boven­dien kant-en-klaar geïnstalleerde eMMC­-modules kopen met Android of ­Ubuntu erop.

Ubuntu

Bij het opstarten met Ubuntu duurt het eventjes tot het inlogvenster verschijnt. Dan heb je een volledig bruikbare Ubuntu-­desktop.

Of je gebruikt de N2+ als media­speler – op CoreELEC staat een aangepaste Kodi-versie voor de N2-serie, compleet met HDR.

Wat is er nog meer mogelijk met Odroid single board computer?

Op magazine.odroid.com staan nog veel meer mogelijkheden, zoals het draaien van Kubernetes op een N2-cluster. Met Maria­DB en Apache maak je er een web­server van met WordPress. Zeker voor wat professionelere toepassingen is een eMMC-­module dan betrouwbaarder en sneller.

Loop je met een Raspberry Pi tegen de grenzen van de performance aan en wil je wat meer mogelijkheden, dan zou je een Odroid N2+ kunnen overwegen.

PLUSPUNTEN

+ krachtige hardware
+ uitgebreide uitrusting
+ veel toepassingen mogelijk

processor12-nm Amlogic S922X
geheugen4 GB DDR4
opslagsd-kaart of eMMC-module
aansluitingen1 × gigabit-ethernet, 1 × CV, 4 × USB 3.0, 1 × HDMI 2.0, 1 × 3,5mm-audio-out, 1 × 40pins GPIO
afmetingen9,0 × 9,0 × 1,7 cm
gewicht200 gram inclusief heatsink
hardkernel.comPrijs € 75 (2GB) en €90 (4GB)

lees meer reviews in c't 06/2024

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 4 koeling: koeler, behuizing en andere opties

De Raspberry Pi 4 wordt onder belasting heet en verlaagt zijn snelheid. Met koeling kan hij langer op topsnelheid werken. We testen verschillende oplo...

UEFI-firmware voor Raspberry Pi 4 (en 3)

Programmeurs werken aan een UEFI-compatibele firmware voor de Raspberry Pi waarmee ARM64 Linux-distributies eenvoudiger kunnen opstarten.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Easyronny
Lezer
Easyronny

De Odroid M1 is inmiddels ook op de markt daaraan kun je een M2 ssd koppelen. Specs lijken mij op het eerste oog gelijk aan de N2+