Oculus Go: betaalbare VR-headset

Marco den Teuling
0

Uitpakken, opzetten en jezelf onderdompelen in de wereld van virtual reality. De Oculus Go vereist geen ingeplugde smartphone of pc, voor 220 euro ben je klaar.

Jan-Keno Janssen, Marco den Teuling

Facebook-dochter Oculus wil met een goedkope VR-bril nu eindelijk de grote massa enthousiast maken voor de virtuele werkelijkheid. Voor 220 euro heb je een bril inclusief controller. In tegenstelling tot bij andere apparaten hoef er je geen (dure) smartphone in te stoppen of kabels op een (dure) pc aan te sluiten. Scherm en andere elektronica met onderliggend Android-systeem (Oculus OS) zitten ingebouwd. Veel marge zal er niet op zitten als je bedenkt dat een smartphone met enigszins vergelijkbare hardware (zoals een LG G6) zo’n 300 euro kost.

Techniek

Op technisch vlak is de Oculus Go vergelijkbaar met een Gear-VR-bril met ingeplugde Samsung-smartphone. Zelfs de apps zijn hetzelfde, want de Go gebruikt dezelfde store en Oculus-app als de Gear VR. Het koppelen van de Go aan een S7 waar al een Gear aan was gekoppeld gaf dan ook wat problemen. Maar de beoogde koper heeft geen ander VR-systeem en stapt nu waarschijnlijk voor het eerst in die wereld. Afgezien van de eerste set-up via de smartphone-app, kan de Go daarna volledig zelfstandig gebruikt worden.

Oculus GO virtual reality VR-headset

Als games de controller goed ondersteunen, werkt deze prettig.

Store

Het aanbod in de store is groot met meer dan 1000 apps, sommige van uitstekende kwaliteit. Zo kun je met de Netflix-app in een virtuele woonkamer genieten van series en films op een reusachtige tv. Bij het pauzeren gaat de verlichting in de kamer weer zachtjes aan, bij het verder kijken dimt het weer. Daarnaast zijn er veel games om je bezig te houden, zoals Catan VR en VR-klassieker Darknet. Bij een game als Oculus’ eigen Pet Lab verandert de controller in een toverstaf, wat de immersie vergroot. De controller maakt de bediening sowieso prettiger, zoals bij menu’s of bij een virtueel toetsenbord om accountgegevens in te voeren. Het is leuk om andere Oculus-gebruikers in een eigen ‘room’ te ontmoeten waar je bijvoorbeeld samen een bordspel kunt spelen of media bekijken, maar dat werkt het handigst als het Facebook-vrienden van je zijn. Maakt de Go via usb verbinding met je pc, dan kun je makkelijk eigen media zoals films en foto’s op het apparaat zetten.

Beeldkwaliteit op niveau

De Go zit qua beeldkwaliteit op het niveau van high-end VR-brillen als de HTC Vive en Oculus Rift. Het is wel een lcd en geen oled, maar doordat de pentile-matrix van oled ontbreekt oogt dat misschien zelfs iets beter. De kleuren zijn levendig genoeg. De hardware van de Go is echter minder krachtig, dus verwacht geen gedetailleerde beelden zoals bij Steam-VR-games als Skyrim VR.

In c't 10/2018 bespreken we de Lenovo Mirage, een andere betaalbare VR-headset. Lees meer in c't 05/2024

De Go werkt zonder externe sensors en kan alleen de beweging van je hoofd tracken (Three Degrees of Freedom, 3DOF). Hij kan ook je positie in de ruimte niet tracken (6DOF), zoals de HTC Vive en Oculus Rift. Je handen worden niet getrackt, zoals bij die VR-brillen. De enige bijgeleverde controller heeft zijn eigen 3DOF-tracking via de ingebouwde sensor, maar moet incidenteel worden ‘bijgestuurd’, zodat de bril en controller dezelfde richting als recht vooruit zien. Als games een goed gebruik van de controller maken, werkt deze prettig.

Geluid

Het geluid dat wordt weergegeven via sleuven in de draagband klinkt ruimtelijk, maar is ook goed hoorbaar voor anderen. Wil je dat niet, dan sluit je oortjes aan op de hoofdtelefoonaansluiting. Draadloze hoofdtelefoons worden niet ondersteund. De Oculus heeft geen ventilator en is verder stil.

Al met al biedt de Oculus Go een goed gevoel van immersie, zonder de haperingen die bij Daydream en Gear VR soms optreden. Als ontwikkelaars de 72Hz-frequentie benutten is het beeld nog vloeiender. Je hebt ook geen gehannes met het inpluggen van een smartphone, die bij VR bovendien snel oververhit raakt en waarvan de accu ook snel leegloopt. De Go functioneert zelfstandig na de eerste set-up via een iOS- of Android-apparaat, wat binnen tien minuten gebeurd is. Je kunt hem daardoor makkelijk ergens mee naartoe nemen of hem even aan je partner of kind uitlenen.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt de Oculus Go niet veel meer te bieden dan het oude Gear-VR-platform, maar het is toch een kleine doorbraak: in plaats van 700 euro uit te moeten geven aan een geschikte smartphone plus 75 euro voor een bril, koop je voor 220 euro een autonome headset. Zo makkelijk en betaalbaar is VR in deze kwaliteit nog niet eerder geweest.

Oculus Go

Autonome VR-headset
FabrikantOculus / Facebook
VR-platformenOculus / Gear VR (Android)
Displaylcd met 2560 × 1440 pixels,60 Hz en 72 Hz
Geïntegreerde SoCQualcomm Snapdragon 821
AansluitingenUSB Micro-B, wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Gewicht467 g
Accuduurongeveer twee uur
Meegeleverdheadset, controller, lader, bril-inzetstuk
Shoplink & prijsOculus Go, 32GB € 220

Oculus Go, 64GB € 270

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er