Uitpakken, opzetten en jezelf onderdompelen in de wereld van virtual reality. De Oculus Go vereist geen ingeplugde smartphone of pc, voor 220 euro ben je klaar.
Jan-Keno Janssen, Marco den Teuling
Facebook-dochter Oculus wil met een goedkope VR-bril nu eindelijk de grote massa enthousiast maken voor de virtuele werkelijkheid. Voor 220 euro heb je een bril inclusief controller. In tegenstelling tot bij andere apparaten hoef er je geen (dure) smartphone in te stoppen of kabels op een (dure) pc aan te sluiten. Scherm en andere elektronica met onderliggend Android-systeem (Oculus OS) zitten ingebouwd. Veel marge zal er niet op zitten als je bedenkt dat een smartphone met enigszins vergelijkbare hardware (zoals een LG G6) zo’n 300 euro kost.
Techniek
Op technisch vlak is de Oculus Go vergelijkbaar met een Gear-VR-bril met ingeplugde Samsung-smartphone. Zelfs de apps zijn hetzelfde, want de Go gebruikt dezelfde store en Oculus-app als de Gear VR. Het koppelen van de Go aan een S7 waar al een Gear aan was gekoppeld gaf dan ook wat problemen. Maar de beoogde koper heeft geen ander VR-systeem en stapt nu waarschijnlijk voor het eerst in die wereld. Afgezien van de eerste set-up via de smartphone-app, kan de Go daarna volledig zelfstandig gebruikt worden.
Store
Het aanbod in de store is groot met meer dan 1000 apps, sommige van uitstekende kwaliteit. Zo kun je met de Netflix-app in een virtuele woonkamer genieten van series en films op een reusachtige tv. Bij het pauzeren gaat de verlichting in de kamer weer zachtjes aan, bij het verder kijken dimt het weer. Daarnaast zijn er veel games om je bezig te houden, zoals Catan VR en VR-klassieker Darknet. Bij een game als Oculus’ eigen Pet Lab verandert de controller in een toverstaf, wat de immersie vergroot. De controller maakt de bediening sowieso prettiger, zoals bij menu’s of bij een virtueel toetsenbord om accountgegevens in te voeren. Het is leuk om andere Oculus-gebruikers in een eigen ‘room’ te ontmoeten waar je bijvoorbeeld samen een bordspel kunt spelen of media bekijken, maar dat werkt het handigst als het Facebook-vrienden van je zijn. Maakt de Go via usb verbinding met je pc, dan kun je makkelijk eigen media zoals films en foto’s op het apparaat zetten.
Beeldkwaliteit op niveau
De Go zit qua beeldkwaliteit op het niveau van high-end VR-brillen als de HTC Vive en Oculus Rift. Het is wel een lcd en geen oled, maar doordat de pentile-matrix van oled ontbreekt oogt dat misschien zelfs iets beter. De kleuren zijn levendig genoeg. De hardware van de Go is echter minder krachtig, dus verwacht geen gedetailleerde beelden zoals bij Steam-VR-games als Skyrim VR.