Nintendo Classic Mini SNES review

Marco den Teuling
0

Nintendo komt nu ook met een nieuwe uitgave van de de SNES in de vorm van een Classic Mini SNES. Er staan 21 vaste games op de console, waaronder een nog niet eerder uitgebrachte titel.

Na het succes van de NES Classic Mini brengt Nintendo nu ook de SNES uit in verkleinde vorm. Deze heeft dezelfde hardware als zijn voorganger: een Allwinner R16 SoC met vier ARM Cortex A7-kernen, een Mali 400 MP2-gpu en 256 MB aan RAM. Op het 512 MB aan flashgeheugen staan 21 spellen. Het flashgeheugen is niet uit te breiden.

Er worden twee gamepads meegeleverd die gelijk zijn aan de oorspronkelijke gamepads. De kabels aan de gamepads zijn nogal aan de korte kant met slechts 140 centimeter. Dat wordt dicht op je tv zitten dus. De stroomvoorziening verloopt via USB. Je moet zelf nog een usb-voeding van 1 ampère kopen.

Classic Mini SNESClassic Mini SNES aansluiten en spelen

De 21 spellen die vast zijn geïnstalleerd worden via HDMI (120 cm lange kabel) weergegeven in 720p met 60 Hz. Qua beeldformaat heb je de keuze uit 1:1, 4:3 en interlaced-emulatie. Rechts en links zie je altijd zwarte balken. De spellen worden gerenderd in hun originele resolutie van 256 × 224 of 512 × 224 pixels. De SNES heeft overigens geen internetverbinding.

De selectie spellen bevat klassiekers uit 1992 tot 1996. Vooral jump&runs en rpg’s zijn ruim aanwezig. Er zijn maar weinig spellen die je met twee man kunt spelen. Als je het tegen elkaar op wilt nemen heb je naast Super Mario Kart en Street Fighter 2 Turbo niet veel te kiezen. Bij de andere titels speel je ofwel samen (Donkey Kong Country) of wissel je elkaar af (Super Mario World).

Oude games, nieuwe mogelijkheden

De klassieke games zijn vaak een stuk lastiger dan moderne games. Je vraagt je af hoe je ze vroeger ooit hebt uitgespeeld. Nintendo heeft de Mini-consoles uitgebreid met wat extra’s: je kunt op elk moment opslaan en hebt vier saveslots tot je beschikking. Met een terugspoel-optie kun je naar een willekeurig punt terugzappen. Bij een actiegame kan dat 40 tot 50 seconden terug, bij een rpg tot vijf minuten. Dit is vooral handig bij bossfights. Daarvoor moet je wel snel richting de console duiken en de reset-knop indrukken.

De meeste 2D-titels zijn met de nagivatieknoppen op de gamepad goed te besturen. Het wordt lastiger bij de 3D-shooters Star Fox en Star Fox 2. Star Fox 2 viert zijn première op de SNES Mini. De game werd in 1996 door Nintendo afgemaakt maar nooit uitgebracht. Op de Mini SNES merk je ook waarom: de lelijke ruimteschepen bestaan uit een paar driehoeken en laten zich in de 3D-omgeving met de analoge stick lastig besturen. Zo ben je de saaie ruimtegevechten al zeer snel beu. Alleen voor gamehistorici is Star Fox 2 echt interessant.

Conclusie

Als je dat even buiten beschouwing laat is de Nintendo Classic Mini SNES prima geslaagd. De games zijn tijdloos en leveren met een druk op de knop leuk vertier op. De prijs van 90 euro bij de introductie van de kleine console is zeker voor liefhebbers niet te hoog. Maar vanwege de grote vraag kan de prijs oplopen, vooral als winkels door hun voorraden heen raken. Bij grotere winkels als Bol.com en Mediamarkt is de console bij vlagen beschikbaar.

 

Nintendo Classic Mini SNES
Retro-console met vast geïnstalleerde spellen
FabrikantNintendo, www.nintendo.nl
AansluitingenUSB (stroom), HDMI
Prijscirca 90 euro

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er