Netdata realtime systeemmonitoring voor *nix

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Netdata biedt voor typische Unix-programma’s als top, ntop en dergelijke een moderne interface via de browser.

De ventilatoren draaien flink, het netwerk is traag en de harde schijf staat te reutelen. Je moet snel op zoek naar de spaak in het wiel.

Met Netdata wordt die speurtocht een stuk makkelijker: het verzamelt vitale data zoals de cpu-belasting, het geheugengebruik en sensordata om grafisch in zijn webinterface te presenteren en zelfs te verduidelijken.

Verklarende tekst

Korte Engelse teksten verklaren waar de data vandaan komen, wat ze betekenen en hoe je ze interpreteert. Een aparte kolom maakt het mogelijk meteen naar de afzonderlijke grafieken te gaan.

Wat Netdata van een systeem in kaart kan brengen, hangt van de software af die al geïnstalleerd is. Sommige sensoren die ventilatortoerentallen en temperaturen leveren, worden alleen getoond als daar software voor geconfigureerd is. Dat is bij Linux bijvoorbeeld het Imsensors-pakket.

Plug-ins & realtime

Het arsenaal aan beschikbare data is afhankelijk van wat een systeem aanbiedt. De omvang is aanzienlijk, en plug-ins helpen bij het binnenhalen van de data.
Sommige moet je eerst nog voorzien van toegangsgegevens, bijvoorbeeld voor MySQL, voordat ze data kunnen verzamelen.

Netdata zit in veel distributies als pakket. De auteur stelt een shell-script ter beschikking voor het installeren van de meest recente versie. In /usr/src/netdata.git staan na afloop scripts voor het verwijderen en voor het updaten. Het programma, de plug-ins en de logbestanden komen op de gebruikelijke plekken terecht (/etc, /var, /log).

Netdata verzamelt elke seconde data, zet die in het RAM en bewaart ze daar 60 minuten. Optimalisaties zorgen ervoor dat de computer niet langzamer wordt of onevenredig veel geheugen verbruikt.

Daar is aan te zien waar het zwaartepunt van Netdata ligt: realtime monitoring. Inmiddels zijn er ook export-interfaces en functies voor het alarmeren bij bepaalde gebeurtenissen. Netdata gaat op deze manier door met zijn op­mars op het gebied van monitoring­oplossingen.

Netdata

Realtime-monitoring
ProducentCosta Tsaousis
SysteemeisenLinux, macOS, FreeBSD
Prijsgratis (GPLv3)

Meer softwarereviews in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Systeeminformatie bekijken in Linux met I-Nex

Onder Windows heb je tools zoals cpu-z en gpu-z om systeeminformatie op te vragen, maar hoe zit het met Linux? De tool I-Nex levert onder Linux veel n...

Gtop systeemmonitor voor Linux

De kleine gratis tool gtop laat in een Terminal-venster de gedetailleerde belasting van je hardwarecomponenten zien als ASCIIgrafieken en taartdiagram...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er