Mini-workstation review: Asus ProArt PA90

Redactie
0

De ProArt PA90 van Asus is een krachtig workstation met compacte footprint, gericht op creatieve professionals. Naast voldoende performance en aansluitopties is er ook rekening gehouden met de hoeveelheid geluid die de pc produceert. Door onder andere waterkoeling te gebruiken plus de airflow aan te passen via een regelbare intake bovenop de pc, wordt er extra maar niet hinderlijk hoorbaar gekoeld.

Voor het creatieve zware werk als het maken van HDR 4K-video-content en 3D-­modelling en meer vraag je behoorlijk veel van je workstation. Je wilt echter niet dat je workstation je halve bureau in beslag neemt of bij een flinke rendersessie tot gehoorschade aan toe zijn ventilators laat blazen.

Ontwerp en aansluitingen

De ProArt PA90 van Asus bevat krachtige hardware (deels naar keuze), maar zorgt wel dat hij z’n hoofd koel houdt. De slanke ronde toren ziet er om te beginnen in ieder geval zeer netjes afgewerkt uit.

De lange donkere behuizing doet denken aan een in de hoogte verlengde oude Mac Pro. Hij heeft ook wel wat weg van een midsize connected speaker. De voorkant van de behuizing biedt toegang tot de powerknop, twee usb-poorten, een microfoon-jack en een audio-jack.

mini workstation Asus Mini PC ProArt PA90 test review

De achterkant heeft twee schroefpunten voor wifi-antennes, een line-out, vier keer DisplayPort dankzij de Quadro P4000, twee usb-poorten, een netwerkpoort en twee stuks Thunderbolt 3-poorten (type C).

Die twee Thunderbolt 3-poorten bieden elk apart tot 40 Gbit/s voor onder andere het aansluiten van snelle externe opslagmedia, docks, schermen en ook het daisy-chainen van meerdere apparaten. Op deze manier zijn er maximaal zeven schermen aan de PA90 te koppelen. Alle usb-poorten zijn overigens USB 3.1 Gen2 met maximaal 10 Gbit/s.

Hardware

Ons rijkelijk uitgeruste testmodel wordt aangedreven door een rappe Intel Core i9-9900K, Z390-chipset, ruime 32 GB DDR4-­geheugen en een 512GB-ssd. De pc draait Windows 10 Pro, maar er valt ook te kiezen voor de Home-versie van Windows 10.

Bij de PA90 heb je een keuze in de hardware, bijvoorbeeld tussen een Nvidia Quadro P4000 of P2000, de hoeveelheid geheugen en de opslag. De in ons testmodel aanwezige i9-9900K mag ook een i7-9700K worden bijvoorbeeld. Er is maximaal 64 GB DDR4 2666 MHz (vier SO-DIMM-slots) aan geheugen mogelijk.

Qua opslag is er ruimte voor twee M.2-­ssd’s van 512 GB per stuk en er is een SATA-­aansluiting beschikbaar voor een harde schijf, voor als je behoefte hebt aan flinke hoeveelheid lokale maar minder snelle opslagruimte.

Koeling en meer

De koeling wordt geregeld via een all-in-one-waterkoeler. Die heeft als extra twist dat het deksel van de behuizing uit zichzelf iets omhoog schuift als de cpu het behoorlijk warm krijgt als je hem eens flink aan het werk zet. Vergeet dan ook niet om het plasticje onder het deksel weg te halen bij het uitpakken.

Dat verhoogde dak zorgt dat er tot een kleine 40 procent meer airflow beschikbaar wordt om het systeem af te koelen. De verlichting bovenin geeft door middel van een kleurtje aan hoe hard de cpu op zijn staart wordt getrapt.

Asus laat zijn ProArt-reeks pc’s allerlei­ tests doorlopen op het gebied van de ­geluidsproductie, valbestendigheid, stevigheid van de poorten, vibraties en thermische schok. Dit om er zeker van te zijn dat de pc ook in minder ideale omstandigheden stabiel blijft werken. Omstandigheden tussen minus 40 graden en droge lucht tot en met plus 60 en vochtig gedurende langere tijd moeten geen probleem opleveren. Volgens de specificaties produceert de PA90 idle slechts 25,5 dB aan geluid, en loopt dat op tot een maximum van 32 dB bij volledige belasting.

We vonden tijdens het testen het geluid van de kleine motor die het deksel liet stijgen meer storend dan het ventilatorgeruis. En ook al lieten we hem flink zweten, lawaaierig werd het nooit. De PA90 is een mooi ogend krachtig totaalpakket voor de veeleisende creatieve professional.

Asus Mini PC ProArt PA90

FabrikantAsus, www.asus.com/nl
ProcessorIntel Core i9-9900K
Geheugen32 GB DDR4 2666 MHz
GraphicsNvidia Quadro P4000
Aansluitingen4 × DisplayPort, 4 × USB 3.1 Gen2 type A, mic-jack, audio-jack,
2 × wifi-antenne-aansluiting,
1× gigabit ethernet, line-out,
2 × Thunderbolt 3, clear CMOS
Opslag512 GB NVMe-ssd
Afmetingen176 × 176 × 365 mm
Prijs en shoplink€ 3199 (geteste uitvoering), instapversie € 2280

 

Uitgebreide achtergrondinfo en workshops vind je in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er