Microsoft PC Manager review: tuning-tool voor Windows

Marco den Teuling
1

In deze review werpen we een blik op een eigen tuning-tool die door Microsoft voor Windows is uitgebracht, namelijk de Microsoft PC Manager. Microsoft biedt deze tool als een Microsoft. Het installatiebestand lijkt afkomstig te zijn van Microsoft China. In deze tool kunnen gebruikers de categorieën ‘Cleanup’ en ‘Security’ vinden met verschillende functies.

Microsoft PC Manager review

Beperkte werking van de tool

De tool lijkt echter niet grondig te werken, aangezien de Health Check geen problemen meldt bij uitgeschakelde virusbescherming en lamgelegde Windows Update-service. Sommige opties leiden eenvoudigweg naar ingebouwde functies of vensters van Windows. De ‘Boost’-knop perst actieve bestanden door Windows’ ingebouwde RAM-compressie, wat zelfs hogere latenties kan opleveren als bestanden opnieuw moeten worden geladen. Popup Management werkte helemaal niet in onze test omdat de tool geen enkele compatibele app vond.

Enkele functies werken wel, zoals de ‘Deep Cleanup’-optie die ook de meest recente bestanden in C:\Windows\SoftwareDistribution verwijdert. Daardoor kun je meer MB’s terugwinnen dan met de ingebouwde Schijfopruiming.Beveiliging en privacy

De tool maakte verbinding met twee adressen uit de Chinese Microsoft-cloud, maar er werden geen scans uitgevoerd voor gebruikersgegevens.

Conclusie Microsoft PC Manager review

Over het algemeen lijkt de werking van de onlangs uitgebrachte Microsoft tuning-tool voor Windows beperkt te zijn. Bovendien is het ons opgevallen dat lang niet alle functies (nog) niet goed werken. Wij adviseren daarom om voorlopig wellicht nog maar even van deze tool af te blijven.

Microsoft PC Manager review – plus- en minpunten

+ Helpt Windows niet om zeep …
… maar maakt het ook niet beter
Boost kan Windows juist vertragen

Microsoft PC Manager specificaties

OntwikkelaarMicrosoft
systeemeisenWindows 10 vanaf 1809, Windows 11
Gratis te downloaden viaMicrosoft

(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


 

Meer over

toolwindows

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Fred de Vries
Lezer
Fred de Vries

Wat u zegt, klopte op het moment van schrijven. In het begin van de ontwikkeling werd Microsoft PC Manager slechts voor de Chinese markt ontwikkeld (omdat daar minder strenge privacy regels gelden). Tegenwoordig is er dus ook een wereldwijde versie beschikbaar die zich wél aan locale privacywetgeving houdt, maar dat gaat ten koste van de snelheid van de release cycles (en minder functies). Het programma heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt en ik ben nu redelijk positief.

Intussen zijn we toe aan versie 3.4.1 Public Beta. Ik heb er zelf een stukje over geschreven. Zie hier: https://phrozennews.blogspot.com/2023/04/microsoft-pc-manager-public-beta.html