Micro:bit: microcontroller voor grote kinderen

Noud van Kruysbergen
0

Met de BBC micro:bit kun je dicht op de hardware programmeren, zonder dat je hoeft te solderen of allerlei extra onderdelen nodig hebt.

Micro:bitDe micro:bit kost nog geen 20 euro en bevat naast een microcontroller ook een led-matrix (5×5), twee knoppen, een bluetoothmodule en een versnellings- en magneetveldsensor.

Je programmeert de micro:bit in de browser. Daarvoor vind je op microbit.co.uk verschillende editors. Je kunt ook Microsofts Programming eXperience Toolkit (PXT) gebruiken. Die toolkit bestaat uit een overzichtelijke webpagina met alle functies opgedeeld in categorieën. Met de voorbeeldcode kun je de leds bijvoorbeeld in de vorm van een smiley laten knipperen. Voordat je een programma naar de micro:bit kopieert, kun je het eerst testen in een simulator.

Wanneer de micro:bit via usb met je computer is verbonden, wordt hij herkend als usb-schijf en kun je het programma eenvoudig kopiëren. Na een herstart van de micro:bit wordt het programma ingeladen en gestart.

Je kunt de PXT in principe ook op je smartphone gebruiken. Dan zet je het programma met een app via bluetooth op de micro:bit. Maar bij wat complexere programma’s die meer ruimte op het scherm innemen, heeft een tablet of notebook de voorkeur.

Zelf geprogrammeerde thermometer

PXT De interface van PXT werkt ook makkelijk met variabelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een thermometer. De micro:bit heeft geen eigen temperatuursensor, maar kan die van de microcontroller opvragen. De controller is in de praktijk iets warmer dan de omgeving, zodat je er met het onlogisch vertaalde ‘vervangen door’ (origineel change by) een paar graden af moet trekken. Met show number wordt de temperatuur door de leds weergegeven. Met functies als pause (ms) kun je het meet- en weergave-interval aanpassen. Je kunt switchen tussen programmeren in blokken of rechtstreeks met JavaScript. De bluetooth-low-energy-interface biedt niet alleen toegang tot de verschillende sensoren, maar is ook te gebruiken om de micro:bit als bluetooth-beacon gebruiken. Bij show.io kun je makkelijk een beacon-configuratie aanmaken. Je krijgt dan net als bij PXT een bestand dat je op de micro:bit kunt zetten.

Makkelijk programmeren

De BBC micro:bit is eigenlijk als leermiddel voor kinderen bedoeld. Maar ook voor ouderen nodigen de gekleurde blokken uit om te gaan programmeren. Met de gekleurde categorieën kun je makkelijk complexere taken uitvoeren. Dankzij andere beschikbare code-editors wordt de overstap naar een ‘echte’ programmeertaal als C/C++ makkelijker. De aansluitingsmogelijkheden met in- en uitgangen bieden ruimte voor eigen projecten die meer kunnen dan de micro:bit zelf. Er zijn ook speciale breakout-bordjes te koop om alles makkelijk aan te sluiten en prototyping-systemen met een breadboard voor extra onderdelen. En dat alles voor bijzonder weinig geld.

tabel

(Andrijan Möcker / Noud van Kruysbergen)

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er