MeLE Quieter 4C F5Q review: mini-pc zo klein als een chocoladereep

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    De MeLE Quieter 4C F5Q mini-pc die we in deze review onder de loep nemen, is zo groot als een chocoladereep. Hij kan via USB-C zowel data versturen als beelden naar een monitor en kan zijn energie zowel uit de monitor putten als uit een powerbank. Er zijn echter ook mindere eigenschappen. 

    MeLE Quieter 4C F5Q review: mini-pc zo klein als een chocoladereep

    Bijzondere USB-C-functionaliteit

    Bijzonder aan deze mini-pc is dat een van de twee USB-C-aansluitingen behalve datatransfer zowel DP Alt Mode biedt als USB PD in twee richtingen. Daardoor kan de pc zijn voeding uit een USB-C monitor halen of juist een (mobiele) monitor voeden en via dezelfde USB-C-kabel beeldsignalen en data doorsturen. Dat zien we vaak bij laptops, maar helaas zeer zelden bij mini-pc’s.

    Tweede USB-C-aansluiting en voedingswaarschuwing

    De tweede USB-C-aansluiting is alleen voor voeding. De bijgeleverde voeding levert altijd 12V en kan daarmee andere USB-C apparaten beschadigen. Een geel etiket aan de kabel moet hiervoor waarschuwen.

    Overige aansluitingen

    De Quieter 4C biedt verder aansluitingen zoals 2 × HDMI 2.0b, 3 × USB-A (2 × USB 3.2, 1 x USB 2.0), RJ45 en een audio-jack. Er is een oude en trage Wi-Fi 5-chip ingebouwd en een eveneens trage microSD-kaartlezer.

    Prestatie en componenten

    Afgezien van de USB-C-ondersteuning lijkt de Quieter 4C op andere mini-pc’s met Intels goedkope N100 cpu: hij voldoet voor kantoorwerkzaamheden en internetten en de geïntegreerde UHD graphics speelt veel 4K-video’s zonder haperen af. Met 16 GB vastgesoldeerd RAM is er genoeg werkgeheugen.

    Trage opslag en opstarttijd

    Jammer is dat MeLE Windows 11 Pro op het trage eMMC-flashgeheugen heeft geïnstalleerd en niet op de veel snellere M.2-sdd. Daardoor duurt booten bijna een halve minuut.

    Energieverbruik en koeling

    De passieve voeding voldoet en de mini-pc wordt niet te heet. De N100 staat vast ingesteld op 6W TDP, zodat de mini-pc zuiniger, maar ook langzamer is dan andere die op 10W zijn ingesteld. Toch slurpt hij 7 watt in idle, terwijl een bijvoorbeeld Asus’ ExpertCenter PN42 toekan met 4,5 watt. Dat is vooral jammer als je hem met een powerbank voedt.

    BIOS en beveiliging

    De oorzaak kan liggen in het nauwelijks aangepaste AMI standaard-BIOS, dat zelfs nog de (niet vertrouwde!) AMI-testsleutel als platform key bevat. Op de fabrikantenwebsite vonden we zoals bij veel Chinese mini-pc’s geen BIOS-updates.

    Conclusie MeLE Quieter 4C F5Q review

    De prijs van 210 euro die wij betaalden vonden we online ook nergens meer. Voor die prijs biedt de Quieter 4C een nette 16 GB en veel aansluitmogelijkheden, vooral via USB-C. De trage eMMC-flash en wifi, schadelijke voeding en gebrekkige BIOS zijn echter flinke minpunten.

    MeLE Quieter 4C F5Q review: plus- en minpunten

    + USB-C met DP Alt en PD
    Schadelijke voeding
    Gebrekkige BIOS

    MeLE Quieter 4C F5Q specificaties

    FabrikantMeLe
    ProcessorIntel N100 
    Werkgeheugen16 GB LPDDR4X-4267 
    Opslag256 GB eMMC-flash, 256 GB M.2-ssd (PCIe 3.0 x4, 2280) 
    ConnectiviteitIntel Wireless-AC 9560, 2×2 / Realtek RTL8111 
    Afmetingen13,2 × 8,4 × 1,7 cm 
    Gewicht200 g 
    Shoplink & prijsAmazon, circa 265 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er