Met twee Xeon 60-core processors, 1 TB RAM en twee Nvidia RTX-A5500 grafische kaarten, biedt de Thinkstation PX een luxueus workstation dat de Mac Pro van Apple doet lijken op een goedkope aanbieding. Maar is meer altijd beter? Ontdek het in deze Lenovo Thinkstation PX review.
Lenovo Thinkstation PX review: bijzonder krachtig maar wel zeer prijzig
Integratie van servertechnologie
Lenovo heeft servertechnologie uit het Intel-portfolio geïntegreerd in de Thinkstation PX. Hierdoor biedt de PX aanzienlijk meer toepassings- en uitbreidingsmogelijkheden vergeleken met ‘normale’ workstations, die in het viercijferige prijssegment vallen. De high-end-configuraties van de Thinkstation PX kunnen zelfs kleinere 2-socket rackservers overbodig maken. De stevige behuizing, stijlvol ontworpen voor een workstation, maakt het mogelijk om de meeste componenten zonder gereedschap te benaderen.
Specificaties van het testexemplaar
Ons testexemplaar was bijna maximaal geconfigureerd: twee Xeon Platinum-cpu’s met elk 60 cores, 1024 GB DDR5 ECC RAM, twee Nvidia RTX grafische kaarten en een relatief bescheiden 1TB M.2-ssd. Dit workstation was niet configureerbaar in de Nederlandse Lenovo-webshop, maar op de Amerikaanse site kwam de prijs uit op 91.000 dollar (exclusief btw). Omgerekend naar euro’s, inclusief btw, zou dit bijna 100.000 euro zijn, ware het niet dat Lenovo momenteel ongeveer 42 procent korting geeft.
Meer van zulke smartphone reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Connectiviteit en uitbreidingsmogelijkheden
De twee Xeon-processors bieden naast hun rekenkracht ook veel connectiviteit, wat Lenovo goed benut met vier PCIe 5.0- en vier PCIe 4.0 x16-slots, evenals een PCIe 4.0 x8-slot in de towerbehuizing. Door het ontbreken van PCIe 5.0-kaarten konden we de maximale snelheid echter niet testen. Uitgerust met 4.0-kaarten leverden de x16-slots de verwachte 27 GB/s.
Voedingsvereisten en verbruik
Als je echter meerdere versnellingskaarten wilt installeren, moet je de redundante 1850 watt voedingen omzetten naar de teaming-modus met 2350 watt. Tijdens de test trok het systeem al 1348 watt onder volledige belasting. Met twee extra grafische kaarten is de resterende 500 watt reserve al opgebruikt. Het workstation verbruikte in idle al 368 watt; onder Ubuntu Desktop 23.04 was dit zelfs 436 watt.
Gewicht en opstarttijd
De grote hoeveelheid hardware zorgt ervoor dat het workstation ruim 31 kilo weegt. Bovendien kost het tijd om de componenten, vooral het RAM-geheugen, te initialiseren. Hierdoor duurde het meer dan twee minuten voordat de Windows-login beschikbaar was na het opstarten. In idle maakte het systeem duidelijk hoorbaar geluid met 2,1 sone. Onder volledige belasting steeg dit naar 8,0 sone, waarbij de ventilatoren aan de voorzijde nog eens 0,8 sone toevoegden – een kwestie voor de fabrieksgarantie.
Besturingssysteem en compatibiliteit
Windows 11 Pro 64-bit is vooraf geïnstalleerd, maar er zijn ook Linux-distributies beschikbaar. Sommige software draait echter alleen op maximaal 32 cores per cpu, waardoor het volledige prestatiepotentieel van het workstation niet benut wordt. Dit geldt voor veel onderdelen van de BapCO SYSMark 30, maar ook SPEC ViewPerf 2020 en SPEC Workstation 3.1 gebruiken slechts gedeeltelijk de kracht van de vele cores. Zelfs in Cinebench R23 en de nieuwere versie 2024 kunnen de twee Xeons met een gecombineerde score van 4542 punten niet opboksen tegen AMD’s Threadripper Pro W7980X, die 5493 punten scoort. In de single-threading benchmark presteert de AMD met 112 punten duidelijk beter dan de twee Xeons, die 79 punten scoren.
Optimale software voor maximale prestaties
Bij software die complexe berekeningen over veel cores optimaal verdeelt en gebruik maakt van de dubbele AVX512-rekeneenheden van de Xeon-cores, en ook de twee achtkanaals geheugeninterfaces benut, komt de kracht van de PX echt naar voren. Met 8 sone en bijna 950 watt, niet alleen akoestisch en qua energieverbruik, maar ook numeriek met de y-cruncher tool. Het berekenen van 100 miljard cijfers achter de komma van Pi lukt op de meeste workstations en veel servers niet vanwege onvoldoende RAM. De Thinkstation PX had slechts 947 seconden nodig, waarbij zelfs een dual-Epyc 7763 met 2 × 64 cores in de schaduw stond. Alleen de 2P-Epyc-9654 met 192 cores was tot nu toe sneller in het c’t-testlab. In een vorige test lieten we workstation-cpu’s met minder werkgeheugen 10 miljard cijfers berekenen. De twee cpu’s van de Lenovo Thinkstation PX presteerden daarin met 63 seconden beter dan de Threadripper Pro W7980X, die er 109 seconden over deed – zij het wel in z’n eentje.
Benchmark resultaten
In het renderprogramma Blender berekenden de twee Xeons de complexe Lone-Monk demoscène in 303 seconden, terwijl de Threadripper er 461 seconden over deed.
Conclusie Lenovo Thinkstation PX review
De Thinkstation PX is duidelijk niet voor iedereen, gezien het prijskaartje. De instapversie kost al ruim boven de 4000 euro. De uitbreidingsmogelijkheden zijn enorm; Lenovo biedt niet alleen grafische kaarten voor workstations, maar ook snelle netwerk- en opslagkaarten. De behuizing ziet er stijlvol genoeg uit voor bij je bureau, maar onze configuratie was zo luidruchtig dat we hem liever in een serverruimte zouden plaatsen. Voor bestaande 19-inch racks heeft de behuizing gaten om hem horizontaal te monteren.
Voor onze testconfiguratie van de Thinkstation PX geldt nog meer dan voor andere workstations dat je de juiste software moet gebruiken om echt te profiteren van de krachtige hardware. Maar als dat het geval is, dan laat de PX menig 2P-rackserver ver achter zich.
Lenovo Thinkstation PX review: plus- en minpunten
+ Bijzonder krachtige workstation
+ Extreem snel (met de juiste software)
– Prijzig
Lenovo Thinkstation PX specificaties | |
Fabrikant | Lenovo |
Processor | 2 × Intel Xeon Platinum 8490H (2×60), |
Werkgeheugen | 16 × 64 GB DDR5-4800 ECC RDIMM |
Videokaart | 2 × Nvidia RTX A5500 |
Opslag | 1 TB Micron MTFDKBA1T0TFH |
Afmetingen | 22,0 × 44,0 × 57,5 cm |
Gewicht | 31,53 kg |
Shoplink & prijs | Lenovo, vanaf € 5.329,01 (ons testexemplaar was circa € 99.775) |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.