Lego Boost review: educatief speelgoed

Marco den Teuling
0

Coole Lego-projecten die je met een app kunt bedienen – dat belooft Lego Boost. Daarnaast leren kinderen van 7 tot 12 meteen programmeren. Is het inderdaad zo’n mooi leerzaam cadeau als het lijkt?

Lego Boost review

Lego biedt naast Mindstorms ook de creatieve gereedschapskist Boost. De complete set bestaat uit de Boost Hub (de centrale unit die via Bluetooth LE wordt aangestuurd), een gecombineerde kleur- en afstandssensor en een motor. In de Boost Hub zijn ook al twee extra motoren geïntegreerd. Met de 843 stenen die je er bij krijgt, kun je acht verschillende basismodellen bouwen.

Je krijgt er geen papieren handleiding bij. Daarnaast heb je nog een tablet nodig en zes AAA-batterijen voor de hub. De gratis app Boost werkt alleen op tablets. Momenteel is die beschikbaar voor iOS (vanaf versie 10) en voor een aantal Android-tablets vanaf Android 5.0. Op de site van Lego staat een lijst van Android-tablets die getest zijn met Boost. Van andere apparaten is niet zeker of ze werken.

Lego Boost bouwen

De iOS-versie neemt ongeveer 1 GB in beslag – naast de handleidingen voor de modellen vind je in de app ook video’s en geluidssamples. Het Lego Boost-systeem zelf heeft geen speakers, alle geluiden zijn via de tablet hoorbaar. De sensors en hub doen denken aan het WeDo-systeem, Lego’s programmeeromgeving voor het onderwijs.

De app leidt kinderen – als leeftijd wordt 7 tot 12 jaar aangegeven – stap voor stap bij het bouwen van de verschillende modellen. Een ‘basismodel’ (een propellervoertuig bestaande uit een controller, sensors en enkele banden) is snel in elkaar gezet. In een eerste test onder iOS konden we de hub prima bedienen. Onder Android hadden we sporadisch problemen met de Bluetooth-verbinding.

De vijf fraaie andere modellen zijn wat moeilijker te maken: Vernie The Robot (zie foto), rupsvoertuig M.T.R. 4, Frankie The Cat, Guitar4000 en het minifabriekje AutoBuilder. Ze zijn alle vijf met veel liefde voor detail samengesteld. Houd bij elk model rekening met een bouwtijd van twee uur. De handleidingen werken met behoorlijk kleine stapjes. Je kunt wel het best de lader van de tablet bij de hand hebben. In de app heeft elk model een eigen deel, waarin je van level naar level gaat. Hoe hoger het level, hoe meer programmeerobjecten er beschikbaar zijn.

Daarnaast breid je het model uit met meer accessoires. Als je alle levels hebt doorlopen, staan alle objecten tot je beschikking.

Lego boost programmeren

De programmeercomponenten kun je makkelijk combineren door ze in een keten achter elkaar te slepen. Daarnaast kun je meerdere ketens parallel uitvoeren en complexere handelingen in subroutines onderbrengen. De uit te voeren acties hangen af van het model. Zo kun je de kat laten miauwen, de staart van het dier laten kwispelen of de ogen laten knipperen. De sensors in de hub kunnen met requests informatie doorsturen en ook de motortjes kunnen als sensor dienen. Daarmee kan Guitar4000 op een as een weerstand simuleren en meten hoe sterk de ‘snaren’ van de gitaar worden aangeslagen. Omdat de samples die door de tablet worden afgespeeld daarbij in realtime aangepast worden, stelt de gitaar wat geluid betreft de meeste eisen.

Met twee extra basismodellen moet de creativiteit van kinderen worden gestimuleerd. Zo kun je een autoplatform of viervoeter naar eigen inzicht versieren of kun je ze gebruiken om andere Lego-sets tot leven te wekken.

Conclusie

Met een tablet en zes batterijen zorgt Boost voor urenlang speelplezier. Tegelijk biedt het kinderen een speelse instap in de wereld van IT. In tegenstelling tot het oudere en wat spartaanser ogende Mindstorms zijn de modellen van Boost mogelijk even interessant voor jongens en meisjes. Bovendien is door de nauwe verwantschap met WeDo te hopen dat Boost via Bluetooth LE ook samen met een Raspberry Pi kan werken. In dat geval wordt de investering ook interessant voor tieners – mocht papa of mama de set niet al eerder hebben opgeëist.

(Sven Hanssen / Marcel van der Meer, c’t magazine 10/2012

Lego Boost
FabrikantLego, lego.com
CommunicatieBluetooth LE
Batterijen6 × AAA
Systeemeisentablet (iPad v.a. iOS 10, Android v.a. 5.0)
Prijscirca 130 euro

 

Lees in c't magazine reviews van de nieuwste gadgets, handige workshops en meer. Nieuwste uitgave: c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Android afschermen voor kinderen

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd bij hun ouders om een eigen smartphone of tablet vragen. Daarom wil je graag Android afschermen.

Hoe zet je getallen of tekst om in een QR-code?

Vaak schuilen achter QR-codes verwijzing naar websites. Maar in die praktische zwart-witte hokjes kun je net zo goed allerlei andere soorten informati...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er