Jami peer-to-peer videoconferencing en meer

Noud van Kruysbergen
0

Jami heeft clients voor alle gangbare besturingssystemen. De communicatie tussen de verschillende gesprekspartners verloopt rechtstreeks.

Met Jami kun je via chat, audio en video communiceren en documenten uitwisselen. Bij het aanmaken van een Jami-account krijg je een eenduidige zogeheten Ring-ID en een apparaat-ID. Je kunt meerdere apparaten aan je account koppelen. Met de Jami-app kun je een QR-code van de Ring-ID scannen om een gebruiker aan de contactenlijst toe te voegen. Die stuur je vervolgens een uitnodiging.

Alleen voor het opbouwen van een contact tussen gebruikers is een server nodig, zo gauw de verbinding er is verloopt de communicatie rechtstreeks tussen de gesprekspartners. Je kunt een audio- of videoverbinding tussen twee deelnemers opzetten, en bij die conferentie kunnen anderen dan aansluiten.

Jami videoconferencing

Tijdens een gesprek zijn ook chatberichten te versturen. De functie voor het delen van het scherm werkte echter nog niet echt goed. Bij een test met de Windows-client op een pc, de iPhone-app en de Jami-app op een Chromebook was Jami snel gestart en makkelijk in het gebruik.

Jami is zoals eerder aangekaart op een brede selectie platformen bruikbaar en gratis. Pluspunten zijn de peer-to-peer-techniek en de end-to-end-­versleuteling (TLS 1.3) voor een veilige verbinding waar niemand op kan inbreken. Voor organisaties heeft Jami een Jami Account Management Server (JAMS) beschikbaar (alphaversie) voor onder andere een dashboard en centraal gebruikers- en rechtenbeheer.

 

Meer app-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Opensource messenger-app Delta Chat

Bij de meeste instant-messengers kun je alleen personen bereiken die dezelfde dienst gebruiken. Delta Chat overstijgt die beperking.

Veilige jurassic chat met Dino

De messenger Dino is een moderne Jabber-client voor de Linuxdesktop, waarmee je eenvoudig maar veilig versleutelde berichten stuurt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er