Jabra Elite 10 Gen 2 review: het grote pluspunt zit in het meegeleverde kabeltje

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    De eerste versie van de Elite 10-oortjes van Jabra zaten lekker, hadden Dolby Atmos en leverden na het aanpassen van wat instellingen een transparant geluid. Bij de Gen 2-variant moet de ruisonderdrukking wat beter zijn, maar het grote pluspunt zit in het meegeleverde kabeltje.

    Generatie 1

    In c’t 11/2023 hebben we pagina 20 de Jabra Elite 10 getest – zie de review. De conclusie was dat het voor de prijs van 249 prima oortjes zijn, en met een hoog draagcomfort en met Dolby Atmos, maar met als verbeterpunt wellicht de ruisonderdrukking. Jabra komt nu met de Elite 10 Gen 2. Aan uiterlijk en bedieningsgemak is niets veranderd, dus we kijken hier alleen naar de verschillen.

    Generatie 2 met audiostreamer

    Dat aan het uiterlijk niets veranderd is, is niet helemaal waar. De eerste oortjes waren en zijn nog steeds verkrijgbaar in cacao, crème en in hoogglans, mat of titanium zwart. De Gen 2-variant is er in cacao, denim, zacht wit en hoogglans of titanium zwart.

    Het echte uiterlijke verschil zit echter in een klein knopje op de Jabra-case dat de eerste versie niet had. Met dat knopje maak je van de case een audiostreamer, die het geluid dat de case binnenkrijgt via de USB-C/3.5mm-jack-kabel doorstuurt naar de oortjes.

    Op die manier kun je het geluid van een apparaat dat geen bluetooth ondersteunt, maar wel een audio-uitgang heeft, toch beluisteren op de Elite 10 Gen 2.

    Noisecancelling verbeterd

    De noisecancelling moet twee keer meer ruis onderdrukken dan de vorige generatie. Dat is moeilijk te controleren, want de eerste eis is wel dat de oortjes goed afsluiten. Met twee van de meegeleverde vier paren eartips moet dat mogelijk zijn.

    Bij het luisteren naar witte ruis horen we dat de lage en de lage midden tonen wat meer onderdrukt worden met een actieve noisecancelling. Dat is het frequentiebereik waarbinnen de meeste monotone geluiden zich afspelen (trein, vliegtuig). De noisecancelling gaat daarmee meer in de richting van bijvoorbeeld Sennheisers Momentum True Wireless 4.

     

    Voordelen behouden

    De voordelen van de eerste generatie, zoals de echte knoppen en Bluetooth Multipoint, zijn behouden. De prijs van de eerste generatie Elite 10 is inmiddels gedaald tot 200 euro, voor de Gen 2-versie is de adviesprijs 279 euro. Voor die meerprijs krijg je een verbeterde ruisonderdrukking en de geniale case die zelf als audiostreamer kan dienen.

    Het slechte nieuws

    Om het goede nieuws wat te temperen, moeten we echter melden dat Jabra stopt met het maken van draadloze oortjes – de Gen 2 van de Elite 10 is de laatste in de lijn.

    Jabra heeft de afgelopen jaar flink ingezet op met name de Elite-producten, maar gezien de marktontwikkelingen verwacht men daar op termijn de investeringen niet uit te halen. De komende paar jaar blijft er nog er nog wel ondersteuning.

    Conclusie

    De Jabra Elite 10 Gen 2 kan zich met onder meer Dolby Atmos en streamingcase goed staande houden in het drukke prijssegment waarin hij zich bevindt, maar het stoppen van de lijn kan voor aspirant-kopers wel een tegenargument zijn.

    Jabra Elite 10 Gen 2 review: plus- en minpunten

    + streamingcase
    + verbeterde ruisonderdrukking
    app nodig

    Specificaties Jabra Elite 10 Gen 2

     

    Jabra Elite 10 Gen 2 specificaties

    VerbindingBluetooth 5.3 LE A2DP v1.3.2, AVRCP v1.6.2, HFP v1.8, HSP v1.2, PBP 1.0, TMAP 1.0
    AudiocodecsLC3, AAC, SBC
    Frequentiebereik luidspreker20 Hz – 20 kHz
    Frequentiebereik microfoons100 Hz – 8 kHz
    IP oortjes / laderIP57 / IP54
    Accuduur / opladen6 uur + 3 × opladen met case / 3 uur
    Meegeleverdlaadcase, USB-C-naar-USB-C/3,5mm-kabeltje, 4 sets eartips
    Prijs280 euro

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Akasa Pi-5 Pro review: fanless behuizing voor de Raspberry Pi 5

    De Raspberry Pi 5 levert aardig wat prestaties en moet daarom actief gekoeld worden. De Akasa Pi-5 Pro Pi-behuizing die we in deze review bespreken do...

    Philips M140 M.2 ssd review: PCIe 3.0 met hoge IOPS-waarden

    Nu ssd's met PCIe 5.0 steeds sneller worden, introduceert Philips een nieuwe ssd-lijn die gebruikmaakt van PCIe 3.0. Dankzij de hoge IOPS-waarden is e...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er