iStorage datAshur SD review: een usb-stick met encryptie en pincode

Redactie
0

De datAshur SD van iStorage is een usb-stick met pincode en encryptie waarbij de storage-grootte wordt bepaald door de microSD-kaart die je erin stopt. Met behulp van so­ftware kun je de encryptiesleutel overzetten tussen sticks om microSD- kaarten tussen sticks uit te kunnen wisselen. Kom meer te weten  over deze usb stick in deze iStorage datAshur SD – review.

 

iStorage datAshur SD - review

Opslagcapaciteiten

Met de keuze uit microSD-kaarten van 32 GB tot 1 TB bepaal je bij de datAshur SD van iStorage zelf hoeveel storage je nodig hebt. Wel word je er via de verpakking van zowel de microSD-kaart als de stick(s) via stickers duidelijk aan herinnerd dat alleen MicroSD-kaartjes van iStorage met de stick samen werken. Hou hierbij wel rekening met het feit dat deze SD-kaartjes niet goedkoop zijn.


Ontvang gratis informatie en tips over hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Design

De stick is erg slank en zit in een stevige metalen sleeve geschoven. Tussen de verschillende toetsen en de zijkanten van de stick is de ruimte minimaal en heel goed afgewerkt. Aan de hand van de drie kleine driehoekige leds lees je de status van de stick af. De stick heeft­ een ruime lanyardhole. Bovendien voelt de stick zeer degelijk aan mede door de nette afwerking. Met een IP68-rating deren stof of 30 minuten in 1,5 meter diep water hem niet. Voordat je aan de slag gaat wordt aangeraden de ingebouwde accu te laden door de stick 20 tot 30 minuten in een usb-poort te steken. Hiervoor kan je gebruik maken van de meegeleverde USB A naar USB C-adapter.

Hoe gebruik je de iStorage datAshur SD?

De microSD-kaart steek je simpelweg in het kaartslot in de zijkant van de stick. Voordat je de stick kunt gebruiken, stel je de admin-pincode in via een aantal simpele stappen. De toegangsrechten zijn uitgebreid in te stellen, van een alleen-lezenfunctie tot een self-destruct-pincode en het wel of niet kunnen klonen met de KeyWriter-so­ftware.

KeyWriter-so­ftware.

Bij een pack van 2 wordt een licentie voor de KeyWriter-so­ftware meegeleverd. Met die so­ftware kloon je de encryptiesleutel van een datAshur SD naar een tweede stick, waardoor je een back-up beschikbaar hebt. Ook wordt het bijvoorbeeld hierdoor mogelijk om met een collega de versleutelde data op de microSD-kaarten te delen. Hou hierbij wel rekening met het feit dat als je je stick verliest en geen back-up hebt ingesteld, je je data niet meer kunt benaderen.

Conclusie

De datAshur SD van iStorage is zeer zeker een handige usb-stick met pincode en encryptie waarbij de storage-grootte wordt bepaald door de microSD-kaart die je erin stopt. Helaas is het dus wel zo dat je de prijzige microSD-kaarten van iStorage zelf moet aanschaffen. Je zou dus niet een andere microSD kunnen gebruiken, zoals een van de microSD-kaarten die wij hebben getest. Zoals gezegd is ook het mogelijk om de encryptiesleutel met behulp van so­ftware over te zetten tussen sticks om microSD- kaarten tussen sticks uit te kunnen wisselen.

Al met al kunnen wij concluderen dat de iStorage datAshur SD een goed product is maar echter wel prijzig door de mogelijkheid om alleen gebruik te maken van de microSD-kaarten van iStorage zelf.

iStorage datAshur SD – review – plus- en minpunten

+ hardware-encryptie
+ eenvoudig in gebruik
prijzige microSD-kaarten

iStorage datAshur SD specificaties

interfaceUSB 3.2 (5 Gbit/s)) type C
capaciteiten32 GB t/m 1 TB (microSD)
IP-ratingIP68
encryptieAES-XTYS 256bit full disk
afmetingen / gewicht8,7 × 2,0 × 1,35 cm / 34,4 g
Shoplink en prijsAmazon,  circa 85 euro zonder microSD-kaart

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 05, 2022, pagina 20.)

Lees meer over hardware met encryptie in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er