Intel NUC 12 Pro review: veel performance & aansluitingen

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  Ben je op zoek naar een mini-pc maar twijfel je nog welke je moet nemen? In deze review nemen we een kijkje naar de Intel NUC 12 Pro Kit. Misschien is deze mini-pc wel wat voor jou!

  Onze testsample (de Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7) had een krachtige mobiele processor met twaalf cpu-kernen en Thunderbolt 4/USB4. Deze mini-pc van Intel kan veeleisende taken aan, maar heeft ook een tweetal minpunten.

  intel NUC 12 Pro Kit review

  Wat kun je met een mini-pc van Intel?

  De rekenkracht van moderne mobiele processors is ruim voldoende voor dagelijkse taken, waardoor mini-pc’s met laptoptechnologie populair zijn. Intel levert NUC’s die zijn uitgerust met dergelijke Core i-processors van de twaalfde generatie (Alder Lake). Ons testexemplaar heeft een van de krachtigste 28W-types, de Core i7-1260P met vier P- kernen en acht E-kernen.

  De WS in de productnaam staat voor de NUC-familie Wall Street Canyon. Er zijn twee verschillende hoogtes van behuizing: de platte types met een K in de typeaanduiding en de hogere H-varianten, waarin ook een 2,5 inch SATA-schijf past. Iets goedkoper zijn de Lite-versies zonder Thunderbolt 4, die ook geen USB-C aan de achterkant hebben en slechts twee beeldschermen kunnen aansturen.

  Opties met de Intel NUC 12 Pro Kit

  Er valt te kiezen uit verschillende processors, van de Core i3-1220P tot de Core i5-1240P en Core i7-1260P. De vPro-versies met Core i5-1250P of i7-1270P hebben functies voor beheer op afstand. Twee SO-DIMM slots kunnen maximaal 64 GB DDR4-3200 aan.

  De Intel NUC 12 Pro Kit biedt Ethernet tot 2,5 Gbit/s en Wi-Fi 6E. De wifi-doorvoer was zeer goed en haalde op korte afstand meer dan 1,5 Gbit/s (ongeveer 190 MB/s) via de 5- of 6GHz-band. Over 20 meter en door muren heen was het nog steeds 260 tot 470 Mbit/s.

  Aansluitingen op een Intel Nuc 12 Pro Kit

  De mini-pc biedt vier USB-A en twee USB-C aansluitingen; deze laatste ondersteunen zowel USB4 als Thunderbolt 4 (TB4). Via de twee HDMI 2.1-aansluitingen en de USB-C-aansluitingen stuurt de mini-pc tot vier 4K-schermen aan met elk 60 fps.

  Intel heeft een speciale functie ingebouwd voor de HDMI-poorten, namelijk een emulator voor de Extended Display Identification Data (EDID) van aangesloten monitoren. Als deze functie in het BIOS is geactiveerd, slaat het systeem de EDID van het aangesloten beeldscherm op en meldt deze aan het besturingssysteem of het grafische stuurprogramma.

  Wanneer de NUC wordt gebruikt om digitale displayborden aan te sturen die uit verschillende displays bestaan en er valt er één uit, verandert de weergave van de andere niet.

  Intel NUC 12 Pro Kit in de test

  Onze sample, een platte K-versie van de NUC12WS met Core i7-1260P, hebben we uitgerust met 2 keer 8 GB RAM, een Samsung SSD 980 Pro en Windows 11. De NUC draaide ook zonder problemen Ubuntu 22.10.

  De Core i7-1260P zet er een enorme vaart achter. In Cinebench R23 presteerde hij 10 tot 18 procent beter dan de AMD Ryzen 5 5600X en bleef hij veel zuiniger onder volledige belasting (maximaal 63 in plaats van 102 watt). Tijdens het Turbo-venster van 28 seconden verbruikt de NUC12WS bijna 80 watt.

  Keerzijde van de hoge cpu-prestaties

  De hoge cpu-prestaties hebben een keerzijde: onder hoge cpu-belasting slaat de ventilator flink aan (1,7 sone). Gelukkig draait hij bij kantoortaken rustiger en hoor je hem niet in idle en is hij dan met 4 watt erg zuinig.

  Geintegreerde gpu in de Intel NUC 12 Pro Kit cpu’s

  De ingebouwde Xe-grafische chip is aanzienlijk sterker dan die in Intels desktop-cpu’s. De 3D-versnelling is echter alleen voldoende voor weinig veeleisende spellen. Omdat er geen grafische kaart kan worden ingebouwd, is de NUC12WS niet geschikt voor gamers.

  Theoretisch kun je een externe gpu aansluiten via TB4, maar die zijn duur en onhandig. Helaas haalden we via een externe ssd met USB 3.2 Gen 2×2 maar maximaal 10 Gbit/s in plaats van 20 Gbit/s. Een van onze twee test-ssd’s werd alleen herkend via USB-C, en niet via USB-A.

  Conclusie Intel NUC 12 Pro Kit review

  De NUC12WS maakt indruk met fikse rekenkracht in een compact ontwerp. De prestaties zijn niet alleen voldoende voor kantoorwerk, maar ook voor beeldbewerking en incidentele videobewerking.

  Dankzij de vele aansluitingen kan de kleine pc flexibel extern worden uitgebreid. In vergelijking met een laptop krijg je meer rekenkracht per euro en kun je RAM- en ssd-capaciteit naar eigen voorkeur kiezen.

  Het is alleen jammer dat de mini-pc onder volle belasting te hard brult en dat de USB- en Thunderbolt-poorten wat kieskeurig waren. De computer blijft wel fluisterstil in idle. Wie de hoge prestaties slechts af en toe gebruikt, zal kunnen leven met het geluid van de ventilator.

  Intel NUC 12 Pro Kit review – plus- en minpunten

  + Veel performance
  + Ruime aansluit-opties
  Herrie bij zware belasting, kieskeurige USB/Thunderbolt

  Intel NUC 12 Pro Kit specificaties

  FabrikantIntel, intel.com

  cpu / kernen / kloksnelheid (Turbo)

  wifi, bluetooth, 433 MHz, Zigbee, Z-Wave, infrarood

  RAM / graphics / moederbord

  micro-USB voeding

  ssd-slots

  1,5 m usb-kabel met 5V/1A-adapter

  netwerkinterfaces

  12,5 cm doorsnee × 3,4 cm

  aansluitingen achter

  2 × HDMI 2.1, 2 × USB-C/TB4, 1 × USB-A 10 Gbit/s, 1 × USB-A 2.0, 1 × LAN

  aansluitingen voor

  2 × USB-A 10 Gbit/s, 1 × audiojack (combi,TRRS)
  Shoplink en prijsAmazon, circa 550 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Intelmini-pc

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

  In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

  NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

  Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er