Vanaf 2027 zal de salderingsregel verdwijnen. Dat betekent dat je de stroom die je levert niet meer mag wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Op dit moment rekenen energieleveranciers al terugleverkosten, die afhankelijk zijn van het aantal kWh dat je op jaarbasis teruglevert. Als je uitgaat van een jaarverbruik van 3500 kWh en 2500 kWh teruglevert, dan kunnen die kosten afhankelijk van de leverancier oplopen van zo’n 300 tot 400 euro.
Op dit moment betekent een thuisaccu dat het totaal aantal kWh wat je verbruikt op jaarbasis minder wordt, evenals het aantal kWh dat je teruglevert aan het net. Dat laatste is bepalend voor je terugleverkosten.
Het verschilt per leverancier hoe die berekend worden (een hoger vastrecht, terugleverkosten in schalen of op basis van kWh). Dat bedrag zal in ieder geval lager zijn als je nu betaalt, dus bespaar je nu ook al op je energiekosten.
Als de salderingsregel niet meer geldt, is iedere kWh die je niet teruglevert maar zelf (later) verbruikt meteen een besparing. Dat betekent met een kilowattuurprijs van 40 cent dat je met 2,5 kW per dag één euro wint – als de zon genoeg zou schijnen om dat iedere dag te halen tenminste. Ga je uit van zo’n 60 zonloze dagen en dat er op de andere dagen meer dan 800 watt zonne-energie door je panelen wordt geleverd, dan betekent dat in 300 volledige cycli per jaar, oftewel 300 euro. Met lagere kilowattuurprijzen, zoals die op dit moment gelden, wordt dat navenant een lagere opbrengst.
Hou er overigens rekening mee dat de HomeWizard-thuisaccu zelf ook energie verbruikt voor zijn werking. Zoals je hierboven in de afbeelding ziet gaat daar per dag zo’n 0,3 tot 0,7 kWh aan verloren. Als je een kostenberekening helemaal goed wil doen, moet je daar ook rekening meer houden.
Maak al met al dus een berekening voor jezelf met je eigen gegevens, maar hou als leidraad aan dat je er minimaal 6 tot 8 jaar over doet om de thuisaccu terug te verdienen – als de stroomkosten gelijk blijven.
Bestel de thuisaccu van HomeWizard
Terugverdientijd berekenen met 0,40 cent per kWh, terwijl je nu ongeveer 0,25 kWh betaald is een beetje scheef. Dan zien de cijfers er ineens anders uit. Tenzij jullie berekenen dat de prijs de komende jaren zoveel omhoog gaat schieten. Maar dan moet je dat er in de tekst er even bij vermelden.
Volgens millieu centraal moet je juist de thuisbatterij nog even links laten liggen als je het milieu hoog in het vaandel hebt staan. De huidige batterijen zijn extreem vervuilend in de productie. Je hebt er overigens nu pas wat aan, als je ook daadwerkelijk over productie hebt met je zonnepanelen (je levert meer op dan je verbruikt in totaal). Was in mijn geval niet zo dus ik heb deze batterij niet besteld waar ik het wel overwogen heb.
Wat heb ik aan een thuis batterij als mijn zonnepanelen vrijwel geen stroom leveren in de winter, juist dan is het belangrijk om energie te kunnen opslaan, zomers is het amper nodig wanneer je slim met je opgewekte stroom om gaat.
Hoeveel heb je nodig om een winter door te komen? Voor ons ongeveer 1600 kw dus…..
Een thuis accu is daar ook niet voor gemaakt.
Deze accu’s zijn bedoeld om de gunstige maanden het rendement van je opgewekte energie ter vergroten. En je levert minder terug.
Nederland heeft een vrij goed gereguleerd electriciteitsgrid. Dus zal dit niet zo spelen als hier in Zuid-Amerika, waar ik woon. Je wil niet weten, hoe vaak hier de stroom uitvalt. Want het valt uit als het te warm is, of als het koud is, of te nat, of te winderig. Electriciteitsleidingen, glasvezel, coax, alle bedrading hangt hier aan palen. En er staan heel veel bomen in de stad hier. Als het regent hier, is het gelijk een moesson, waarbij straten onder kunnen lopen en zulke sterke stromingen veroorzaken dat autos worden meegesleurd. Als het waait, dan is het gelijk hele… Lees verder »
Hoewel Milieu Centraal op zich gelijk heeft, uit milieu overwegingen, heeft het ook voordelen om nu al te beginnen met batterijen. Vanaf 2027 zal een gedragsverandering nodig zijn om anders om te gaan met opgewekte stroom. Wegstrepen kan niet meer. Gedragsverandering kosten in de regel 9 tot 12 maanden om het gewenste gedrag te realiseren.
Kleine aanvulling: je kunt tot vier plug-in batterijen aansluiten. Als je aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet, kan je met max 3200W laden én ontladen.
Vergeet niet, nu is de App soort van gratis. Straks heb je alles van homewizard en verplichten ze je een abo af te sluiten anders werkt je eco systeem niet meer. Homewizard zijn prima spullen, ik gebruik er ook een paar, maar een thuis batterij zou ik nooit kopen van ze. 800 watt schiet je niks mee op.
En terugverdienen geloof ik nooit. Want de energie maatschappijen hebben nu al systemen om je thuis batterij te detecteren en straks ga je daar een toeslag voor betalen net zoals je zonnepanelen.
Niet helemaal waar. Je betaald geen toeslag voor je zonnepanelen, maar voor de teruggeleverde stroom. En dát kan je dus voorkomen met een thuisbatterij 😉
800 watt 2 accu’s 1600 kan tot 4 stuks
De 800 watt is wettelijk vastgelegd wat er maximaal op een bestaande groep men aangesloten apparaten mag bij geleverd worden. Op een lege groep mag je accu meer terug geven je kunt de beperking van 800w uitzetten,
Een belangrijk onderwerp is niet besproken. Wanneer de batterijen op een eigen groep worden aangesloten, wat HW ook adviseert bij meerdere accu’s, kan het systeem ontgrendeld worden voor de beperking van 800 Watt. Hierdoor wordt ook het vermogensverlies per Kwh lager. De omvormer vraagt hetzelfde vermogen bij 800 Watt en 2500 Watt. Op een eigen groep wordt de batterij dus een stuk efficiënter en wordt de terugverdientijd aanmerkelijk verbetert.
Bron; https://helpdesk.homewizard.com/nl/articles/10531066-hoe-installeer-ik-meerdere-plug-in-battery-s
“Je kan met 4 batterijen maximaal 3200 watt laden en 3200 watt ontladen (indien ontgrendeld op eigen groep zonder andere apparaten).”
Als een goed produkt door een slecht fungerent bedrijf op de markt wordt gezet blijft het een zwak produkt.
Je wacht maanden en wordt gewoon aan het lijntje gehouden wat de levering aan gaat.
Ze moesten daar meer aandacht aan besteden in plaats van zich op de borst te kloppen hoe een goed produkt ze welniet hebben.