HomeWizard Plug-in Battery review: thuisaccu rendabel of niet?

Noud van Kruysbergen
12

Inhoudsopgave

    Met een thuisaccu kun je een overschot aan opgewekte zonne-energie opslaan en later, als de zon niet meer schijnt, zelf gebruiken. Dat leidt tot minder stroom van en naar je energieleverancier en zal (zeker nadat saldering is afgeschaft) positief op je portemonnee werken. HomeWizard verlaagt met de Plug-in Battery nu zelfs de drempel naar bijna nul: inpluggen, verbinden met de app, en klaar. Of dit echt zo soepel gaat, lees je in deze review van de HomeWizard Plug-in Battery.

    Ontdek de thuisaccu van HomeWizard

    HomeWizard Plug-in Battery review

    Het idee van een thuisaccu

    Het principe van een thuisaccu is eenvoudig: als de zon schijnt en er meer energie geproduceerd wordt dan je op dat moment gebruikt, wordt die gebruikt om je accu op te laden. Als je meer stroom nodig hebt dan de panelen dan leveren, wordt er geen energie uit het elektriciteitsnetwerk gehaald, maar wordt eerst de accu belast. Tot die leeg is, dan wordt er pas weer stroom van de energieleverancier gevraagd. 

    Dat betekent voor de netto energiestroom van en naar de energieleverancier dat er minder terug geleverd wordt (want dat wordt gebruikt om de accu op te laden) en er minder stroom nodig is (omdat die eerst door de opgeladen accu geleverd wordt).


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Installeren van de thuisaccu

    De Plug-in Battery, zoals de thuisaccu met een capaciteit van 2,5 kWh van HomeWizard wordt genoemd, maakt dat principe ook nog eens eenvoudig implementeerbaar. Je hoeft alleen de geaarde stekker in een stopcontact te stoppen, de grote knop aan de zijkant op ON te zetten en de accu dan met een druk op knop via wifi (alleen 2,4 GHz met maximaal 802.11n) in de HomeWizard Energy-app toe te voegen. Een monteur is dus niet nodig. 

    De accu wordt dan in het HomeWizard Energy-ecosysteem opgenomen, en dat houdt ook in dat je een HomeWizard P1 Meter van 25 euro moet hebben die op de P1-poort van je slimme meter is aangesloten. Op basis van de waarden van die P1-meter wordt namelijk geregeld of de accu mag gaan opladen of net energie moet leveren. Voor dat ecosysteem heb je overigens geen abonnement nodig. 

    De eerste keer kun je ervoor kiezen om de accu meteen op te laten lopen (dus onafhankelijk van of er op dat moment zonne-energie beschikbaar is) of daar mee te wachten tot de zon wel schijnt. 

    De thuisaccu is niet zo groot (zo’n 40 bij 20 bij 30 cm) en neemt dus niet zoveel ruimte in beslag. Hou wel wat ruimte vrij om hem heen, want hij moet wel wat kunnen luchten. De ingebouwde ventilator heeft een nominale geluidsproductie van 32 dB op 2,5 meter, maar dichterbij gaat dat richting de 40 dB – wat nog steeds amper hoorbaar is, maar wel een reden hem niet in de huiskamer te zetten. Ook hoor je regelmatig de klikgeluiden van het relais dat het opladen of leveren schakelt. Een bedrijfstemperatuur tussen de 0 en 40 graden celsius wordt geadviseerd – hem in een niet verwarmde schuur zetten is dus af te raden. 

    Beperkingen

    Het gemak van het installeren levert meteen wel een beperking op. Het is wettelijk geregeld dat een accu die op deze manier werkt niet meer dan 800 watt tegelijk mag verbruiken of leveren. Dat komt overeen met een stroomsterkte van zo’n 3,5 ampère. Als je een sterkere thuisaccu wilt hebben (er zijn al exemplaren van 10 kWh en meer), dan moet je daar je meterkast voor inrichten, wat extra kosten met zich meebrengt. 

    Leveren je zonnepanelen meer dan 800 watt (wat bij 10 panelen van 300 watt al snel het geval is), dan gaat de resterende energie alsnog naar het net. Verbruik je meer dan 800 wattuur (wat op een avondje tv-kijken met een oled-tv, atmos-receiver, koffiemachine, vaatwasser en airfryer al snel het geval is), dan moet je er energie bijhalen van het net. 

    Met P1-monitor op een Raspberry Pi zie je goed dat de opgeladen accu vanaf het einde van de middag aan de energiebehoefte kan voldoen (kWh netto 0), maar gedurende de avond te weinig levert om alle apparaten aan de gang te houden. De volgende dag leveren de zonnepanelen meer energie dan de accu aankan, dus wordt de rest teruggeleverd.

    Je hebt geen invloed op de schakelmomenten van de HomeWizard-thuisaccu. Je kunt de accu bijvoorbeeld niet overdag laten opladen en hem dan ’s avonds pas na 12 uur de reststroom voor de nacht laten leveren. Ook is het (nog) niet mogelijk om creatief te zijn met een variabel energiecontract om bijvoorbeeld zelf stroom van de accu te halen als de prijs van het net op dat moment hoog is. 

    Denk overigens niet dat de Plug-in Battery als noodvoorziening kan dienen voor als de stroom uitvalt. In dat geval doet ook de thuisaccu niets omdat hij zelf ook stroom nodig heeft om überhaupt te kunnen werken. 

    Voordelen

    Doordat de thuisaccu reageert op de waarden die je slimme meter levert, maakt het dus niet uit wat voor systeem of welk type zonnepanelen je hebt – zo lang de energiestroom ervan maar door de slimme meter gaat. 

    De app levert je inzicht op in je energieverbruik en laat zien wanneer de Plug-in Battery aan het opladen is of aan het leveren. Dat kun je ook aan de vier ledstrips aan de voorkant zien: in paars wordt van beneden naar boven aangegeven dat hij van 0 tot 100 procent aan het laden is, in groen wordt in omgekeerd weg getoond dat hij van 100 tot 0 procent aan het leveren is. Als de ledstrip wit is, betekent dit dat de accu op dat moment even aan het wachten is op een volgende actie: laden of leveren. 

    Zo ziet een typische voorjaarsdag van de thuisaccu eruit: in de ochtend opladen als de zon schijnt (paars), laat in de middag en avond de energie weer terugleveren (groen).

    Kostenberekening

    Vanaf 2027 zal de salderingsregel verdwijnen. Dat betekent dat je de stroom die je levert niet meer mag wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Op dit moment rekenen energieleveranciers al terugleverkosten, die afhankelijk zijn van het aantal kWh dat je op jaarbasis teruglevert. Als je uitgaat van een jaarverbruik van 3500 kWh en 2500 kWh teruglevert, dan kunnen die kosten afhankelijk van de leverancier oplopen van zo’n 300 tot 400 euro. 

    Op dit moment betekent een thuisaccu dat het totaal aantal kWh wat je verbruikt op jaarbasis minder wordt, evenals het aantal kWh dat je teruglevert aan het net. Dat laatste is bepalend voor je terugleverkosten.  

    Het verschilt per leverancier hoe die berekend worden (een hoger vastrecht, terugleverkosten in schalen of op basis van kWh). Dat bedrag zal in ieder geval lager zijn als je nu betaalt, dus bespaar je nu ook al op je energiekosten. 

    Als de salderingsregel niet meer geldt, is iedere kWh die je niet teruglevert maar zelf (later) verbruikt meteen een besparing. Dat betekent met een kilowattuurprijs van 40 cent dat je met 2,5 kW per dag één euro wint – als de zon genoeg zou schijnen om dat iedere dag te halen tenminste. Ga je uit van zo’n 60 zonloze dagen en dat er op de andere dagen meer dan 800 watt zonne-energie door je panelen wordt geleverd, dan betekent dat in 300 volledige cycli per jaar, oftewel 300 euro. Met lagere kilowattuurprijzen, zoals die op dit moment gelden, wordt dat navenant een lagere opbrengst.

    Hou er overigens rekening mee dat de HomeWizard-thuisaccu zelf ook energie verbruikt voor zijn werking. Zoals je hierboven in de afbeelding ziet gaat daar per dag zo’n 0,3 tot 0,7 kWh aan verloren. Als je een kostenberekening helemaal goed wil doen, moet je daar ook rekening meer houden.

    Maak al met al dus een berekening voor jezelf met je eigen gegevens, maar hou als leidraad aan dat je er minimaal 6 tot 8 jaar over doet om de thuisaccu terug te verdienen – als de stroomkosten gelijk blijven. 

    Bestel de thuisaccu van HomeWizard

    Duurzaamheid

    Het hoeft geen betoog te zijn dat als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, dat een thuisaccu dan een must is. Hij heeft een levensduur van 6000 cycli tot een capaciteit van 70 procent. Als je uitgaat van 1 cyclus per dag, dan is dat op zijn vroegst pas na zo’n 16 jaar. Er is een Swap Service, waarbij de accu vervangen wordt als hij binnen 7 jaar of 4000 cycli defect is. De fabrieksgarantie is echter maar twee jaar. De vraag is dan eerder of bijvoorbeeld Wi-Fi 4 later nog ondersteund wordt en of een firmware-update dat kan verhelpen. 

    Heb je niet genoeg aan 2,5 kWh, dan kun je de maximaal vier thuisaccu’s stacken. De beperking van 800 watt blijft dan echter bestaan. Je kunt een tweede accu ook zelfstandig op een ander stopcontact aansluiten, dan bepaalt het ecosysteem welke er het eerst aan de beurt is voor het op- of ontladen. 

    Er zit een hysterese op de in- en uitschakelmomenten van de thuisaccu. Dat betekent dat er eerst een minimumwaarde aan zonne-energie geleverd moet worden voordat hij begint met opladen en dat er eerst een minimumwaarde aan extra energiebehoefte moet zijn voordat hij begint met terugleveren. Dat om te voorkomen dat hij de hele tijd blijft schakelen tussen op- en ontladen als er even een wolkje is of een tijdelijke piekbelasting. Dat verhoogt de levensduur van de accu en het mechanisme. 

    De laatste tijd verschijnen er regelmatig berichten over thuisbranden waar bijvoorbeeld een fietsaccu de oorzaak van is. De HomeWizard-accu heeft een voltage-, temperatuur, kortsluit- en overstroombeveiliging en zal daar naar verwachting geen last van hebben. 

    Smarthome-integratie

    De HomeWizard-thuisaccu is helemaal geïntegreerd in het Energy-ecosysteem, wat onder meer een P1-meter, watermeter, display en stopcontact van HomeWizard ondersteunt. Op het Energy Display kun je de laadstand van de thuisaccu laten zien. 

    Je kunt op het HomeWizrd Energy-display de laadstand van de thuisaccu laten zien.

    Je kunt op het HomeWizrd Energy Display de laadstand van de thuisaccu laten zien.

    Meer is er bij andere smarthomecentrales nog niet te integreren. Bij Home Assistant is er integratie voor het hele HomeWizard-systeem, waar de thuisaccu aan is toegevoegd. Er zijn 13 uitleesbare entiteiten beschikbaar, waaronder het laadpercentage, de spanning en de stroom, de wifigegevens en het aantal cycli.

    Binnen Home Assistant zijn er 13 entiteiten van de thuisaccu van HomeWizard beschikbaar – alleen om uit te lezen, niet om aan te sturen.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Op het Energie-tabblad van Home Assistant komt een mooi infographic van de energiedistributie, waarmee je kunt zien hoe de energiestromen op dat moment lopen en hoe zich dat gedurende de dag ontwikkelt.

    Op het Energie-tabblad van Home Assistant wordt de energiedistributie van het huis getoond. Het vergt enige oefening om de gegevens goed te interpreteren.

    Privacy

    Bij een ecosysteem als dat van HomeWizard zijn er nogal wat data die via internet verstuurd worden, wat naast je contactgegevens onder meer product- en toestelinformatie is, wifisignaalsterkte, appgebruik en eventuele locatievoorzieningen. HomeWizard geeft aan dat je die informatie niet hoeft te delen als je niet wilt, en dat alle informatie ‘adequaat’ beveiligd wordt. De gegevens komen onder meer op de servers van Google LLC terecht, of zoals HomeWizard aangeeft: ‘De persoonlijke informatie die wij verzamelen, kan worden overgedragen aan en opgeslagen in landen buiten de Europese Unie’. HomeWizard is overigens een Nederlands bedrijf met een hoofdkantoor in Noordwijk. 

    De thuisaccu zelf is goed dichtgetimmerd. Hij krijgt door de wifiverbinding wel een te achterhalen ip-adres, maar een poortscanner komt daar tussen 1 en 32000 niets tegen dat openstaat. 

    Conclusie HomeWizard Plug-in Battery review

    De Plug-in Battery van HomeWizard is een thuisaccu die je het qua installeren echt niet makkelijker kan maken. Ook de integratie in het Energy-ecosysteem is snel voor elkaar, alle onderdelen daarbinnen werken goed samen. Dat ecosysteem is nog maar beperkt toegankelijk vanuit andere smarthomesystemen. 

    Je kunt deze thuisaccu niet in de winkel kopen, maar alleen met een aanbetaling van 50 euro op het totaalbedrag van 1395 euro bestellen via homewizard.nl. Of de aanschaf loont, is niet eenduidig te zeggen. Reken in ieder geval op minimaal 6 tot 8 jaar eer je er iets aan gaat terugverdienen. 

    Maar het feit dat je het elektriciteitsnetwerk ontlast en weer wat groener bezig bent heeft ook zijn waarde. 

    Bestel de thuisaccu van HomeWizard

    HomeWizard Plug-in Battery review plus- en minpunten

    + Makkelijk te installeren
    + Integratie in Energy-app
    ± Rendement moeilijk te bepalen 

    HomeWizard Plug-in Battery specificaties

    FabrikantHomeWizard
    Capaciteit / voltage2688 Wh (92%: 2473 Wh) / 25,6 VDC
    Max. op-/ontladen800 watt (3,5A) / 800 watt (3,5A)
    Accucel / levensduurLithium-ijzerfosfaat (LFP) / 6000 cycli (tot 70% capaciteit)
    VerbindingWi-Fi 4 (802.11b/g/n) 2,4 GHz
    Afmetingen (B × D × H)40 × 20 × 30 cm
    Gewicht24 kg
    Stand-by verbruikMinder dan 1 watt
    Optimale temperatuur10°C ~ 30°C (gebruik: 0°C ~ 40°C)
    VeiligheidOverspanning, overbelasting, temperatuur-, kortsluit-, laagspannings-, overstroom-, eilandbedrijf-, kantel-, val-, schok-, trilling- en waterlekkagedetectie
    Geluid32 dB nominaal / max. 45 dB (op 1 meter)
    BijzonderhedenEenvoudige plug-in installatie, stapelbaar (max. 4 stuks), vereist HomeWizard P1-meter, compatibel met HomeWizard Energy Display, veilige recyclebare batterijcellen (zonder kobalt of mangaan)
    Shoplink & prijsHomeWizard, circa 1395 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    12 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Fred Oosting
    Lezer
    Fred Oosting

    Terugverdientijd berekenen met 0,40 cent per kWh, terwijl je nu ongeveer 0,25 kWh betaald is een beetje scheef. Dan zien de cijfers er ineens anders uit. Tenzij jullie berekenen dat de prijs de komende jaren zoveel omhoog gaat schieten. Maar dan moet je dat er in de tekst er even bij vermelden.

    K B
    Lezer
    K B

    Volgens millieu centraal moet je juist de thuisbatterij nog even links laten liggen als je het milieu hoog in het vaandel hebt staan. De huidige batterijen zijn extreem vervuilend in de productie. Je hebt er overigens nu pas wat aan, als je ook daadwerkelijk over productie hebt met je zonnepanelen (je levert meer op dan je verbruikt in totaal). Was in mijn geval niet zo dus ik heb deze batterij niet besteld waar ik het wel overwogen heb.

    Emile
    Lezer
    Emile

    Wat heb ik aan een thuis batterij als mijn zonnepanelen vrijwel geen stroom leveren in de winter, juist dan is het belangrijk om energie te kunnen opslaan, zomers is het amper nodig wanneer je slim met je opgewekte stroom om gaat.

    Olaf
    Lezer
    Olaf

    Hoeveel heb je nodig om een winter door te komen? Voor ons ongeveer 1600 kw dus…..

    Een thuis accu is daar ook niet voor gemaakt.

    Deze accu’s zijn bedoeld om de gunstige maanden het rendement van je opgewekte energie ter vergroten. En je levert minder terug.

    Gerold Manders
    Lezer
    Gerold Manders

    Nederland heeft een vrij goed gereguleerd electriciteitsgrid. Dus zal dit niet zo spelen als hier in Zuid-Amerika, waar ik woon. Je wil niet weten, hoe vaak hier de stroom uitvalt. Want het valt uit als het te warm is, of als het koud is, of te nat, of te winderig. Electriciteitsleidingen, glasvezel, coax, alle bedrading hangt hier aan palen. En er staan heel veel bomen in de stad hier. Als het regent hier, is het gelijk een moesson, waarbij straten onder kunnen lopen en zulke sterke stromingen veroorzaken dat autos worden meegesleurd. Als het waait, dan is het gelijk hele… Lees verder »

    René
    Lezer
    René

    Hoewel Milieu Centraal op zich gelijk heeft, uit milieu overwegingen, heeft het ook voordelen om nu al te beginnen met batterijen. Vanaf 2027 zal een gedragsverandering nodig zijn om anders om te gaan met opgewekte stroom. Wegstrepen kan niet meer. Gedragsverandering kosten in de regel 9 tot 12 maanden om het gewenste gedrag te realiseren.

    Roel
    Lezer
    Roel

    Kleine aanvulling: je kunt tot vier plug-in batterijen aansluiten. Als je aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet, kan je met max 3200W laden én ontladen.

    Leon
    Lezer
    Leon

    Vergeet niet, nu is de App soort van gratis. Straks heb je alles van homewizard en verplichten ze je een abo af te sluiten anders werkt je eco systeem niet meer. Homewizard zijn prima spullen, ik gebruik er ook een paar, maar een thuis batterij zou ik nooit kopen van ze. 800 watt schiet je niks mee op.

    En terugverdienen geloof ik nooit. Want de energie maatschappijen hebben nu al systemen om je thuis batterij te detecteren en straks ga je daar een toeslag voor betalen net zoals je zonnepanelen.

    René
    Lezer
    René

    Niet helemaal waar. Je betaald geen toeslag voor je zonnepanelen, maar voor de teruggeleverde stroom. En dát kan je dus voorkomen met een thuisbatterij 😉

    Olaf
    Lezer
    Olaf

    800 watt 2 accu’s 1600 kan tot 4 stuks
    De 800 watt is wettelijk vastgelegd wat er maximaal op een bestaande groep men aangesloten apparaten mag bij geleverd worden. Op een lege groep mag je accu meer terug geven je kunt de beperking van 800w uitzetten,

    René
    Lezer
    René

    Een belangrijk onderwerp is niet besproken. Wanneer de batterijen op een eigen groep worden aangesloten, wat HW ook adviseert bij meerdere accu’s, kan het systeem ontgrendeld worden voor de beperking van 800 Watt. Hierdoor wordt ook het vermogensverlies per Kwh lager. De omvormer vraagt hetzelfde vermogen bij 800 Watt en 2500 Watt. Op een eigen groep wordt de batterij dus een stuk efficiënter en wordt de terugverdientijd aanmerkelijk verbetert.

    Bron; https://helpdesk.homewizard.com/nl/articles/10531066-hoe-installeer-ik-meerdere-plug-in-battery-s

    “Je kan met 4 batterijen maximaal 3200 watt laden en 3200 watt ontladen (indien ontgrendeld op eigen groep zonder andere apparaten).”

    L.Doove
    Lezer
    L.Doove

    Als een goed produkt door een slecht fungerent bedrijf op de markt wordt gezet blijft het een zwak produkt.
    Je wacht maanden en wordt gewoon aan het lijntje gehouden wat de levering aan gaat.
    Ze moesten daar meer aandacht aan besteden in plaats van zich op de borst te kloppen hoe een goed produkt ze welniet hebben.