Veel apps beloven van je smartphone een echte decibelmeter te kunnen maken. Daarmee kun je zelf thuis, op het werk of elders het geluidsniveau meten. Maar hoe werkt de samenwerking tussen hard- en software in de praktijk? Dat hebben we nauwkeurig nagemeten door vier apps op drie populaire smartphones te installeren en ze het in het laboratorium op te laten nemen tegen professionele meetapparaten.
Het aanbod aan apps voor het meten van geluidsdruk is vrij fors. De meeste daarvan voldoen echter niet eens aan heel simpele minimumeisen. Bij het uitkiezen van de test-apps zijn we uitgegaan van wat een eenvoudige decibelmeter ook kan. De apps moeten de geluidsdruk (Sound Pressure Level, SPL) kunnen meten in de eenheid decibel en de mogelijkheid hebben om het geluidsdrukniveau op de juiste wijze te beoordelen met behulp van een A-filter.
Bovendien moeten de apps te kalibreren zijn, want ook al ziet het er allemaal nog zo mooi uit, dat heeft helemaal geen nut als de meetnauwkeurigheid te wensen overlaat. Deze vier apps hebben we uiteindelijk uit het grote aanbod gekozen: AudioTool, Decibel X Pro, Sound Analyzer App en SPL Meter. De tabel op de laatste pagina van dit artikel noemt een paar belangrijke functies. Als een app bij een meting de minimale, maximale en gemiddelde waarde aangeeft, leidt dat tot pluspunten. Om ook korte geluiden te kunnen registreren, helpt het ook als je verschillende registratietijden kunt instellen. We bekijken hier apps voor Android (iOS-apps op verschillende modellen iPhones testen we in een ander artikel).
Interessante vergelijking. Zijn jullie misschien nog van plan om dit uit te breiden met iPhone decibel Apps?
Die hebben we in de maart-editie getest, zie de link een stukje onder de eerste afbeelding.