Geheugenmodule met leds: Kingston HyperX Fury DDR4 RGB

Marco den Teuling
0

De HyperX-geheugenmodules zijn populair onder gamers, deels vanwege het uiterlijk. De Fury RGB geeft daar een extra tintje aan. De DDR4 geheugenmodule is voorzien van leds die RGB-verlichting toevoegen.

Voor veel gamers zijn meer ledjes op de verschillende pc-onderdelen altijd welkom. Maar dan wel smaakvol natuurlijk. Fabrikanten spelen daar op in door steeds meer onderdelen van leds te voorzien, zeker onder­delen die toch al op enthousiaste ­gamers gericht zijn. Zo ook de HyperX Fury DDR4 RGB-geheugenmodules. Dat zijn extra snelle geheugenmodules net als de ‘gewone’ Fury, maar dan met leds in de boven­rand van de heat spreader.

geheugenmodule met leds Kingston HyperX Fury DDR4 RGB

De RGB-variant is net als de gewone Fury door de koellichamen een stuk dikker dan een huis-tuin-en-keuken-­module. Elke module is 7 millimeter dik, terwijl dat bij een gewone geheugenmodule zonder heat spreader doorgaans minder dan 1,5 milli­meter is. Daardoor blijft er minder ruimte tussen de modules als ze in de geheugen­slots zitten, maar we hebben nog niet meegemaakt dat dit problemen gaf op een moederbord.

Geheugenmodule inbouwen

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de modules aanzienlijk hoger zijn dan gewone DDR4-modules: 41,24 millimeter in plaats van 31 mm (de hoogte van Kingstons ValueRAM). Dat is overigens ongeveer even hoog als de populaire Kingston Predator zonder RGB. De leds zitten in de heat spreader verwerkt en maken de Fury RGB-uitvoering wel aanzienlijk hoger dan de gewone Fury. Gebruik je een towercooler, waarbij het koelblok hoger staat bovenop de heatpipes, dan zal de hoogte van de modules geen probleem opleveren. Bij een topblower die uitsteekt over de geheugenslots zouden de modules eventueel wel in de weg kunnen zitten, zeker als het een low-profile model is. De fana­tieke gamer zal zo’n type koeler echter niet gebruiken en eerder voor waterkoeling gaan, wat nog beter past.

Het installeren van de module behelst niet meer dan hem in een vrij geheugenslot duwen. Daarbij kun je gerust wat druk uitoefenen op het transparante gedeelte in de bovenrand voor de leds, want dat voelt stevig genoeg aan. De modules bieden twee XMP-profielen, een voor 3200 en een voor 3000 MHz. De modules werken dan met 1,35 volt. Als je geen XMP-profiel gebruikt, draaien ze standaard op 2400 MHz en 1,2 volt.

In ons Ryzen-systeem werkte de module probleemloos op 3200 MHz, maar dat hangt (vooral) ook van je moederbord en BIOS af. Het is altijd raadzaam op de website van de moederbordfabrikant te controleren welke modules voor welke snelheden getest zijn. De geteste ­HX432C16FB3A/16-module is er een van 16 GB. Er zijn ook losse geheugen­modules van 8 of 32 GB en kits van 2 of 4 modules voor tot 128 GB werkgeheugen. Er is zelfs een kit van 8 modules voor 256 GB in totaal, maar afgezien van de prijs van 1100 euro is het aantal geheugenslots op de meeste moederborden daar ook een struikel­blok voor.

Kingston rgb led software HyperX ­NGENUITY

RGB led-verlichting

Natuurlijk koop je deze Fury RGB-­modules vanwege de leds, anders kun je een paar euro per module besparen met de gewone Fury-modules. Als je de leds niet aanstuurt, tonen ze standaard een RGB-golfeffect, dus negeren kan alleen bij een dichte behuizing. Het aansturen van de leds kan met de HyperX ­NGENUITY (bèta)software van Kingston uit de Microsoft ­Store. Die werkt ook met andere (Kingston-)producten met leds zoals headsets en muizen. Support voor de HyperX-­module moesten we in de huidige versie eerst aanvinken, daarna werkte de software probleemloos.

Behalve kleur, effect en snelheid voor de ledverlichting kun je presets definiëren en aan specifieke games koppelen. De geheugenmodules zijn ook compatibel met de software van moederbordfabrikanten zoals Asus Aura, Gigabyte RGB Fusion en MSI Dragon Center (Mystic Light). Met ­Dragon Center hadden we echter minder (en andere) opties dan met de software van Kingston zelf. Qua werking hebben de leds geen invloed op de functie van het geheugen, maar voor de liefhebber voegt het zeker iets toe. Wil je ook op je geheugenmodules leds, dan is de HyperX Fury RGB een geschikte optie.

(Marco den Teuling, c’t magazine 12/2020, p. 119)

Kingston HyperX Fury DDR4 RGB

DDR4-geheugenmodule met RGB-leds
FabrikantKingston, hyperxgaming.com/netherlands
Geteste moduleHX432C16FB3A/16
TypeDDR4, 228-pin DIMM
XMP-profielen3200 MHz / CL 16-18-18, 3000 MHz / CL 15-17-17
LedsRGB, standaard wave-effect
Shoplink en prijsHX432C16FB3A/16 circa € 75
(kit van 2 stuks, circa € 145)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo over (gaming)hardware lees je in c't 06/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er