Foscam X5 IP-camera met AI Persoonsdetectie – review

Redactie
0

Deze IP-camera van Foscam  is een volwaardige pan-tilt-camera met een sensor van 5 megapixels die bovendien beschikt over AI Persoonsdetectie. Deze camera kan bijna helemaal ronddraaien en beschikt ook verticaal over een aardig bereik. Hij vertoont goed beeld, terwijl de app genoeg mogelijkheden biedt maar er zit ook een onverwacht minpunt aan. Zo zal je namelijk vrij snel een abonnement moeten afsluiten omdat de beelden niet lokaal op te slaan zijn.

 

Foscam X5 IP-camera met AI Persoonsdetectie – review - Vooraanzicht

 

Installeren

De Foscam X5 kan je bekabeld of via wifi met je netwerk verbinden. Het installeren gebeurt met de Foscam-app, waar je een account voor nodig hebt. Omdat de X5 alleen met 2,4GHz-wifi overweg kan, moet je smartphone met zo’n netwerk verbonden zijn zodat de camera de wifigegevens kan overnemen. Na het invullen van het wifi wachtwoord wordt een QR-code gegenereerd die je door de camera moet laten scannen. Dan kun je hem een naam geven en is hij klaar voor gebruik.

Beelden terugkijken

Om de beelden te bekijken moet je eerst een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, waaraan er zelfs kosten zijn verbonden. Na een maand gratis kost het 7-daags elite-abonnement met cloud opslag op AWS €8 per maand (of €80 per jaar). Je kunt kiezen uit een elite-abonnement van 3 dagen (€7 per maand) tot 30 dagen (€15), en voor het basisabonnement betaal je €4 (3 dagen) tot €13 (30 dagen) per maand. Er is ook een zogeheten Smart Push-versie, waar bij er niets
opgeslagen wordt, maar je wel een melding van alle detecties krijgt (€2 per maand voor 7 dagen en € 3 voor 30 dagen)


Ontvang gratis informatie en tips over beveiligingscameras en andere smart home producten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Beeldkwaliteit en instellingen

Deze IP-camera van Foscam beschikt over QHD-beeld waarbij goede kleuren worden weergegeven maar bij inzoomen (of beter: vergroten) van het beeld oogt het iets te verscherpt. De camera kan horizontaal bijna 360 graden ronddraaien en verticaal tussen -20 en 60 graden. Met WDR vergroot je het dynamische bereik, waardoor de achtergrond helderder wordt. Bovendien is het mogelijk om persoonsherkenning in te stellen bij de bewegingsdetectie. Zo kan je een schema aanmaken voor wanneer er gedetecteerd moet worden. Ook voor de geluidsdetectie kun je de gevoeligheid instellen. Je kunt een privacymasker instellen, wat neerkomt op een zwart vlak op een deel van het beeld. Ook beschikt deze camera over een nachtmodus met infrarood.

Integratie en ondersteuning

Bij de instellingen van de Foscam X5 kun je ONVIF activeren, waarmee je deze camera kunt integreren in bijvoorbeeld Surveillance Station van Synology en andere derde partijen. Je kunt hem ook toevoegen aan een NVR-systeem of beheren met de VMS-software van Foscam zelf. De Foscam X5 ondersteunt Google Assistant, Homey en Alexa.

Conclusie

Al met al kan er gezegd worden dat de X5 een flexibele no-nonsense indoor camera met een goed beeld en uitgebreide mogelijkheden is. Het is echter wel jammer dat je de beelden niet lokaal (op bijvoorbeeld een sd-kaart) kunt opslaan. Ben je van mening dat deze IP-camera niet past bij jouw behoeftes, kijk dan bij onze andere geteste IP-camera’s.

Foscam X5 IP-camera met AI Persoonsdetectie – review – plus- en minpunten

+ Prima beeldkwaliteit met extra opties zoals AI Persoonsdetectie
+ functiemogelijkheden via de app
geen lokale opslag mogelijk

Foscam X5 specificaties

FabrikantFoscam, foscam.nl
sensor5 megapixel CMOS, QHD
lensf: 3.6, F: 2.4
wifi802.11 b/g/n, WPA2
afmetingen8,3 × 7,6 × 11,4 cm
Shoplink en prijsCoolblue, Amazon,  circa 60 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 22.)

Lees meer over IP-camera's en andere smart home producten in c't magazine 10/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Zyxel NR5101 review: (wifi)router met simkaart sleuf

De Intel Pentium Gold G7400 hee­ft meer in huis dan alleen maar voldoende power voor de meeste kantoortaken. Benieuwd naar de prestaties van deze CPU?...

Asus Vivobook Pro 14X review: krachtige hardware met prachtscherm

Op zoek naar een laptop met een prachtig oledscherrm en krachtige hardware? Deze Asus Vivobook Pro 14X heeft het. Lees meer over deze laptop in deze A...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er