FairEmail veilige mail-app

Daniel Dupré
5

Inhoudsopgave

De mailclient FairEmail is volledig gericht op privacy en het beschermen van je persoonlijke gegevens. Je kunt verschillende accounts gebruiken en je mails kunnen allemaal versleuteld worden.

De client is makkelijk in het gebruik, opensource en de basisversie is gratis. Ontwikkelaar Marcel Bokhorst hecht grote waarde aan gegevensbescherming.

Anti-tracking

Fair­Email herkent en blokkeert bijvoorbeeld specifieke tracking-pixels in HTML-mails en geeft het werkelijke doeladres weer in een speciaal dialoogvenster voordat een link geopend wordt. Daar kun je ook eerst informatie opvragen over het IP-adres van de doelserver. Daar roept FairEmail de online database ipinfo.io voor aan.

Encryptie

Voordat je een mail verstuurt, verschijnt er een dialoog­venster dat de ontvanger en het mail­account toont. Je kunt ook de prioriteit instellen voor inkomende mails en de ontvanger om een leesbevestiging vragen. De app toont daarbij ook de gebruikte encryptie­methode.

FairEmail ondersteunt zowel OpenPGP als S/MIME. Voor Open­PGP heb je de gratis app OpenKeychain nodig die het beheer van de encryptiesleutels verzorgt. Dat is verrassend eenvoudig in het gebruik. Optioneel genereert OpenKeychain een nieuw sleutel­paar of importeert een bestaand sleutelpaar.

FairEmail Veilige mail-app

Als de openbare sleutel van de ontvanger ontbreekt, benadert OpenKeychain drie sleutelservers. Als je geen zin hebt je geheime sleutel op je smartphone mee te nemen, kun je ook een OpenPGP-smartcard of YubiKey via usb gebruiken. Met een YubiKey 5C die we op de USB-C-poort ­hadden ­aangesloten, konden we e-mails direct versleutelen, ontsleutelen en ondertekenen.

Meer dan alleen veilig

FairEmail beheerst alle standaard functies zoals je het mag verwachten van een e-mailclient, waaronder HTML-mail, IMAP-mappen, berichtmarkering en nog veel meer. E-mails kunnen als threads worden getoond zoals bij de Gmail-app. Tijdens de test had FairEmail zelfs geen probleem met een uitpuilende brievenbus met duizenden e-mails.

Het toevoegen van een Gmail-account kun je het beste met de quick setup doen, die het accountbeheer van Android gebruikt. Voor veel andere diensten zijn er nog sja­blonen met de juiste IMAP-instellingen. Fair­Email kan een willekeurig aantal accounts beheren. Inboxen kun je samenvoegen tot één collectieve inbox. Naast de standaardweergave is er een compacte weergave om meer mails op een scherm te tonen.

De basisversie van FairEmail is gratis. De pro-versie kost eenmalig 6,49 euro. Die versie heeft enkele nuttige extra functies, zoals mailfilters, het versturen van mails op bepaalde data en de app beveiligen met een pincode of vingerafdruk. Ook S/MIME voor zakelijk gebruik is een pro-functie. FairEmail laat een positieve indruk achter: de app draait stabiel en vloeiend en ook het gebruik van OpenPGP verliep soepel.

Meer software-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Handschriftherkenning voor Gmail en Docs

Google biedt zijn handschriftherkenning nu ook voor de webmailer Gmail aan en voor de online office-applicatie Docs. De herkenning werkt niet alleen o...

Mailing met pdf versturen vanuit Microsoft Office en LibreOffice

Wil je een mailing met pdf versturen? Dat kan met het gratis LibreOffice en (gratis) invoegtoepassingen Voor Microsoft Office. We bekijken de werkwijz...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Erica
Lezer
Erica

Ik heb Fairmail op mijn Fairphone geïnstalleerd. Wat nu gebeurt is dat alle mail uit postvak in uit Fairmail verdwijnt als ik op mijn laptop de mail in Outlook ophaal. Dit is me eerder nog niet gebeurd, omdat ik geen Fairmail gebruikte. Hoe kan ik dit oplossen?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Gaat het om een laptop met Windows of macOS en bij welke aanbieder heb je de mailaccount?

Bij mailaccounts van het type IMAP en Exchange laat Outlook de berichten standaard op de server staan en zou dit niet moeten gebeuren. Misschien is het mailaccount in Outlook als POP-account toegevoegd.

Via Bestand / Info kun je in Outlook de accountinstellingen bekijken. Meer info over het (opnieuw) toevoegen van accounts vind je op de site van Microsoft.

C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Als blijkt dat ‘automatisch’ alle mail uit een postvak (meestal de inbox) verdwijnt, dan is er vaak 1 applicatie niet helemaal goed ingesteld. Zelf had ik bij de installatie van thunderbird op een nieuwe laptop de fout dat ik per-ongeluk/automatisch ‘pop’ had ingesteld in plaats van ‘imap’ als protocol om mail op te halen. Met pop is de standaard dat de hele inbox van de server wordt afgehaald en lokaal wordt neergezet. De kans is groot dat jij dat op 1 van de clients/apparaten/apps ook zo heb ingesteld. LET OP: het systeem dat als POP staat ingesteld heeft je email… Lees verder »

Myra
Lezer
Myra

Ik heb als provider Online maar ik begrijp echt niks van deze instellingen om in te voeren. Ik kan deze instellingen van online voor deze app ook nergens vinden.

henry
Lezer
henry

Hallo mijn inkomende mail slaat hij tevens op in de map archief hoe kan ik dit veranderen