DietPi voor de Raspberry Pi

Noud van Kruysbergen
0

De scriptverzameling DietPi verandert Raspberry Pi OS in een minimaal systeem dat resources bespaart en daardoor meer ruimte overlaat voor essentiële zaken. De essentiele zaken ontbreken echter niet en kant-en-klare profielen maken ook energiebesparing makkelijk. Er zijn kant-en-klare images van DietPi beschikbaar voor meer systemen dan alleen de Raspberry Pi en er is een download voor testen in een virtuele machine.

DietPi neemt op een microSD-kaart minder dan 600 MB in beslag wanneer je de kant-en-klare image voor de Raspberry Pi installeert. Deze op Debian gebaseerde distributie is een echte lichtgewicht met slechts 265 pakketten. Na het opstarten wordt maar 30 tot 50 MB van het geheugen gebruikt.

Afgeslankt

Ondanks de afgeslankte versie ontbreekt het bij DietPi niet aan zaken die je als gebruiker nodig hebt: de hardwareconfiguratie van het systeem wordt verzorgd door het menu-gebaseerde dietpi-config, dat vergelijkbaar is met raspi-config. Voor een veilig contact met de buitenwereld draait Dropbear als een slanke en snelle SSH-­server. ­DietPi schrijft logs standaard alleen naar een tijdelijke RAM-schijf, maar zet die indien nodig ook elk uur over naar het ­gewone bestandssysteem – dat mini­maliseert het aantal schrijftoegangsbewerkingen naar de geheugenkaart en beschermt die daarmee.

Diet Pi

Naast het gewone pakketbeheer met APT, helpt dietpi-software bij het installeren van software. De tool maakt het vooral makkelijk voor beginners en makers: voor het gebruik op een kleine computer als de Raspberry Pi biedt DietPi een ruime lijst van geselecteerde toepassingen die speciaal geschikt zijn voor gebruik met beperkte middelen, zoals voor het werken als mediacentrum, back-upserver of zelfs als smarthomecentrum.

Als je het installeren van eventuele toepassingen nog een stukje makkelijker wilt maken, kan dietpi-software op elkaar afgestemde software als een bundel installeren. Het zorgt daarbij in een keer voor alles wat nodig is, van het toevoegen van extra repository’s inclusief het importeren van hun GPG-sleutels tot het bijwerken van de pakketcache en de eigenlijke installatie. Zo kun je bijvoorbeeld een complete stack voor webontwikkelaars installeren met slechts één toetsaanslag. DietPi wijst je daarbij auto­matisch op speciale configuratie-eigenschappen voor bepaalde programma’s.

De grootste troef

De grootste troef van DietPi is echter het configureren van hardwaregerelateerde instellingen. Van tevoren gedefinieerde profielen remmen de Raspberry Pi bijvoorbeeld af om energie te besparen via undervolting en het verlagen van de klokfrequentie in rusttoestand. Uitgaande van de nodige koelcapaciteit (zie c’t 3/2020 op pagina 132), kunnen de ARM-cpu en -gpu afzonderlijk op verschillende niveaus overklokt ­worden.

De nieuwe topprestaties kun je vervolgens direct bewonderen in de geïntegreerde benchmark voor processor, geheugen en het bestandssysteem en de resultaten online delen met de DietPi-community.

Hoewel de ontwikkelaars het project een nieuwe distributie noemen, is het eigenlijk een verzameling van zeer gespecialiseerde bash-scripts die een image met Raspberry Pi OS herbouwen tot een Diet Pi OS. Dat heeft het voordeel dat als je wilt experi­menteren, je een bestaand systeem met Raspberry Pi OS of zelfs Debian kunt verbouwen tot een DietPi.

Diet Pi

Het bijbehorende script gedraagt zich niet al te kieskeurig en verwijdert de meeste pakketten onverbiddelijk al­vorens zijn eigen pakketten te installeren. Dat geeft je de kans om DietPi zelfs op apparaten te draaien die niet officieel ondersteund worden.

De projectpagina biedt echter al kant-en-­klare images voor talrijke single-board-­com­puters, waaronder alle Raspberry Pi-­modellen, maar ook voor NanoPi, Odroid en Tinkerboards – en voor x86-systemen. Een kant-en-klaar geconfigureerde virtuele x86-machine voor VirtualBox is beschikbaar om snel te testen.

 


Blijf op de hoogte van Raspberry Pi

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

voorgedefinieerde profielen
gebruikt weinig resources
kant-en-klare stacks

 

DietPi voor de Raspberry Pi
producentDietPi Project
systeemeisenRaspberry Pi en veel Debian-derivaten
shop en prijsdietpi.com gratis

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Het ultieme Raspberry Pi handboek pre-order (Nederland)

De Raspberry Pi is en blijft een van de populairste computers voor eigen projecten. Voor wie wil beginnen met de Pi of er juist dieper in wil duiken, ...

Eerste stappen met de Raspberry Pi

Als je eerste contact met een Raspberry Pi belemmerd wordt door het idee dat het ingewikkeld is om ermee te werken, probeer het dan gewoon eens! Het i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er