Bitburner review: spelenderwijs JavaScript-vaardigheden leren

Alieke van Sommeren
0

In deze Bitburner review werpen wij een blik op een dystopische hackerspel waarbij je in de huid van een hacker kruipt om virtuele netwerken en bedrijven aan te vallen. En terwijl je dat doet, spijker je je JavaScript-vaardigheden bij.

Bitburner review

Wat kan ik van Bitburner verwachten?

Welkom in het jaar 2077: Bitburner neemt je mee naar een virtueel paradijs voor hackers in de vorm van een interactief spel. Het grootste deel van de actie speelt zich af in de terminal, maar de eenvoudige looks zijn bedrieglijk.

Er schuilt een geraffineerd spelprincipe achter de tekstschermpjes: Bitburner biedt een virtueel netwerk vol servers die je kunt bestoken met scripts. Je start Bitburner gewoon in de browser, maar je kunt het ook via Steam installeren. Daar lees je ook de overweldigende hoeveelheid positieve beoordelingen.

Standaard toont de game je een groen met zwarte interface. Met de beschikbare thema’s en de thema-editor valt dit te tweaken naar je voorkeuren.

Hoe werkt het spel?

De tutorial legt je eerst de basis van het spel uit. Ondertussen leer je meer over de dystopische, digitale toekomstwereld van Bitburner. Er valt zelfs te reizen tussen verschillende steden. Maar een ticket kost je wel een aardige som duiten: 200.000 dollar om precies te zijn.

Het geld staat op de servers van de bedrijven te wachten om door jou gejat te worden. Je brengt het grootste deel van je tijd door in de terminal, het commando help toont alle beschikbare commando’s. Sommige zijn gebaseerd op echte commando’s, dus je navigeert door mappen met cd en ls gee­ft de inhoud van de mappen weer. Andere zoals hack, weaken[server] of grow zijn geen echte commando’s, maar verminderen de complexiteit van de scripts die je later in elkaar moet sleutelen aanzienlijk: het blij­ft natuurlijk wel een spelletje.

Hoe ziet een mogelijke hack eruit?

Een mogelijke hack in Bitburner ziet er ongeveer zo uit: eerst scan je het netwerk met scan, dan krijg je meer informatie over de ontdekte servers met scan-analyze. Zodra het doel van je aanval is bepaald, maak je verbinding met de server met connect en verken je het doelwit wat meer diepgravend met analyze.

Probeer dan de server op te blazen met run NUKE.exe. Als dit lukt (daarvoor moeten wel de nodige poorten worden opengezet), kun je geld stelen (hack), de beveiliging verlagen (weaken) of een achterdeur installeren om op een later tijdstip nog een keer een ongewenst bezoekje te plegen (backdoor).

Hoe kom je verder in het spel?

Wat je meestal nodig hebt om je door de opdrachten te werken, is een combinatie van verschillende tools in de juiste volgorde. Voor complexere aanvallen zijn scripts die je in JavaScript kunt schrijven een echte zegen. Om dit te doen, typ je het commando nano mijnscript.script om de script-editor te starten.

Variatie in het spel Bitburner

Bitburner biedt ook veel variatie buiten de hacking-activiteiten om. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal mini-games en een heuse skilltree die je kunt levelen met activiteiten in de virtuele stad. Met die levels speel je tools als hacks voor het kraken van FTP- servers, wormen om HTTP-poorten te openen en SQL- injectietools vrij. Het duurt niet lang of je raakt door je hackende werkzaamheden aardig berucht, waarna andere hackers en bedrijven met de nodige louche aanbiedingen op de proppen komen.

Achievements

In het spel Bitburner is er een lijst met achievements (waaronder 14 stuks voor de echte Sherlocks) die je kan ontgrendelen. Deze ontgrendel je door gewoon het spel te spelen en progressie te maken.


Ontvang gratis informatie en tips over games en programma’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Help, ik loop vast!

Als je helemaal geen vooruitgang boekt, raden we je aan om de afzonderlijke hoofdstukken van de tutorial nog eens grondig door te nemen: daarin leer je niet alleen hoe je kleine scripts schrij­ft , maar ook de nodige basiskennis over netwerken en serverstructuren. Via de milestones-optie krijg je sowieso altijd te zien wat de volgende stap gaat zijn in je avontuur.

Conclusie Bitburner review

Bitburner leert je de basis van JavaScript op een leuke speelse manier terwijl je je een weg hackt van server naar server. Het spel is prima geschikt voor beginners en vereist geen enkele voorkennis. Maar omdat er gebruik gemaakt kan worden van scripts, kunnen ook gevorderde hackers zich naar hartenlust uitleven.

Bitburner review – plus- en minpunten

+ leuk spelprincipe
+ spelenderwijs leren
+ gratis

Bitburner review specificaties

systeemeisenbrowser naar keuze / Steam: Windows 7 of hoger, macOS 10.14 (Mojave) of hoger
Gratis te downloaden viadanielyxie.github.io/bitburner

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 26.)

Lees meer over games en programma's in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Samsung T7 Shield review: robuuste externe ssd

In deze Samsung T7 Shield review werpen wij een blik op deze  robuuste externe ssd van Samsung waarbij wij kijken wij naar hoe deze ssd presteert en h...

Externe ssd review – zes 2 TB modellen getest

In deze externe ssd review testen we zes modellen met 2 TB opslagruimte. Er zijn grote verschillen in snelheid. Bekijk de benchmarks en testresultaten...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er